Scandinavie op z’n wildst – Jolanda Linschoten

Gisteren was ik bij de premiere van de multimedia presentatie van Jolanda Linschoten. Scandinavie op zijn wildst.
Jolanda en ik hebben een onzichtbaar lijntje. We hebben elkaar een paar keer gesproken meer ook niet, en toch is er iets, alsof we elkaar al lang kennen. Dat heeft ws alles te maken met onze liefde voor de natuur, vrijheid, kracht en doen wat je voelt of droomt.
Een hele goede reden om naar het theather te gaan omdat jolanda als geen ander over deze onderwerpen kan vertellen.
Dit verhaal gaat over het zelf maken van ski’s, sneeuwschoenen en tenslotte een kano. Dat is helemaal niet iets wat ik ambieer dus zou je denken wat heb je daar te zoeken.
Alles, want het gaat dan wel over het bouwen van deze ‘ vervoermiddelen’. Maar het is ook een metafoor voor veel dingen die wij allemaal herkennen. Jolanda vertelt over onderwerpen die ons allemaal bezig houden.
Het vertragen, wat vertraagt ons en waarom is het zo moeilijk om dat vast te houden. Tijd is een raar fenomeen, je zoekt naar meer maar het wordt minder. Tijd kun je maar 1 keer gebruiken. 
Van het gewone iets bijzonders maken. Daar laat Jolanda je over nadenken. Alles wat je ontdekt als je op reis bent. Daar heb je geen mindfull run of cursus voor nodig.
Aan de hand van adembenemende foto’s, filmpjes, prachtige muziek en de woorden van Jolanda als inspirerende spreekster neemt ze je mee naar Scandinavië. Hun avontuur (uiteraard met Frank) kan ook de jouwe zijn. Misschien niet als kanobouwer, maar wel als reiziger, als vertrager, als iemand die van het gewone iets bijzonders maakt.
Ik heb genoten. Er zijn nog maar enkele kaarten voor de komende presentaties. Dus haast je en laat je meenemen naar de vertraging in een heerlijke avond Theater.

Hier kun je het verdere programma zien en kaarten bestellen. En daar vind je ook de trailer van de voorstelling.

 

In het Noorse Morgedal leren Jolanda en Frank het uitgestorven ambacht van zelf ski’s uit een boom hakken, waarna ze samen met husky Herschel door nationaal park Dovrefjell skiet. De smaak te pakken, besluiten ze vervolgens zelf sneeuwschoenen te maken waarmee ze opnieuw met hond de diepbesneeuwde bossen bij Rondane intrekken. Maar het ultieme plan is zelf een kano te bouwen om daarmee stroomopwaarts door Zweeds Lapland te trekken richting de bron van de ongetemde Piteälv.

Alles is te koop. Behalve tijd. Die moet je nemen. Daarom maakte Jolanda Linschooten eigenhandig haar traditionele houten ski’s, sneeuwschoenen en kano om er vervolgens wekenlang mee door de ruige Scandinavische natuur te trekken.

“Niets is mooier dan ‘op eigen houtje’ een tijdlang volledig in de Scandinavische wildernis ondergedompeld te zijn, los van alle dagelijkse beslommeringen. Dan ga je anders kijken en dát wil ik delen.”

In het Noorse Morgedal leren Jolanda en Frank het uitgestorven ambacht van zelf ski’s uit een boom hakken, waarna ze samen met husky Herschel door nationaal park Dovrefjell skiën. De smaak te pakken, besluiten ze vervolgens zelf sneeuwschoenen te maken waarmee ze opnieuw met hond de diepbesneeuwde bossen bij Rondane intrekken. Maar het ultieme plan is zelf een kano te bouwen om daarmee stroomopwaarts door Zweeds Lapland te trekken richting de bron van de ongetemde Piteälv.

Een lezing over NATUUR met hoofdletters, zowel ’s zomers als ’s winters. En wat de beleving daarvan met ons als mens kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.