Sportende vrouwen en de overgang – of niet sportende vrouwen en de overgang

Toen ik nog een klein Martientje was ging ik ergens in mijn pubertijd voor het eerst menstrueren. Ik had er vaag wat over gehoord via mijn zussen denk ik. Ik kreeg maandverband en dat was het geloof ik wel. 1978. Zo ging dat in die tijd.
2018 – ik ben nu 54 en in de overgang. Tenminste ergens ontdek je dat een aantal dingen samenkomen en dan kom je tot de conclusie dat het de overgang is/ moet zijn.
Een van de dingen die je in de overgang kunt krijgen is een depressie. Nu weet ik niet helemaal of dat is voor of na je alles gelezen hebt welke klachten je kunt krijgt in de overgang maar ik denk ervoor. Allemachtig wat een ellende.
Waar verdienen vrouwen dit aan? Eerst heel je leven menstrueren en vervolgens afsluiten met een bak ellende wat jaren kan aanhouden.
De man komt in de penopauze en wordt onrustig.Hij koopt een motor, ruilt zijn vrouw in voor een jong ding en er volgt hoogstwaarschijnlijk een tweede of derde leg. Hij is ook nog helemaal de stoere man.
Niet slecht, en wij vrouwen krijgen fysieke en mentale klachten, het is gewoon niet eerlijk.
Nu zou je denken dat in 2018 men daar wel over praat. Ik hoor er echter werkelijk bijna niemand over. Ja, als ik erover begin.
Maar ja, er zijn toch echt verschijnselen die je niet kunt verbergen.
Een opvlieger – als je het nog nooit gehad hebt, de dag dat de eerste er is weet je precies wat een opvlieger is. Het is een soort vuur in je borst en binnen 10 seconden guts het zweet uit al je poriën. Dat duurt hopelijk niet te lang en dan krijg je het koud want dan koel je enorm af. Raam open, raam dicht, trui aan trui uit, zoiets.
Als je geluk hebt dan komen die verdeeld over de dag.
Maar nachts  ben je de lul, dan neemt iets het over en zwem je je bed uit.
Dat gaat dus samen met slecht slapen, dat begrijp je wel. Kokend wordt je wakker, dekbed weg. Je valt weer in slaap, dan wordt je klappertandend wakker omdat je het stervenskoud hebt. En dat tig x per nacht.
Dus zou je denken daar hebben vrouwen het over. Niets is minder waar. Net zoals je doorloopt als je ongesteld bent, daar zeg je niets over. God knows why not – maar zo doen wij vrouwen dat blijkbaar. Als je er niet over praat bestaat het niet.
Dus ik dacht dat ga ik anders doen.
Ik praat erover, al was het alleen maar om te zeggen dat ik zweet omdat ik een opvlieger heb als ik ergens ben en mensen mij vragend aan kijken en niet omdat ik een paniekaanval heb van hun aanwezigheid.
Dan gebeurt er iets. Mensen herkennen het van hunzelf, hun moeder, zus of weet ik van wie. Iedereen vertelt plots hun verhaal. En ineens weet ik van een heleboel vrouwen dat ze ook in de overgang zitten. Ze worden bijna blij van het feit dat ze het erover hebben zonder schaamte. En dat je er ook nog om kunt lachen zelfs. 
Anyway – ik hoef nu ook niet perse het heel de tijd over dit onderwerp te praten, maar ik wil geen ongemak en dat doorbreek je door het gewoon te benoemen.
Bovendien, ik zoek mij rot hoe je misschien wel klachten kunt verminderen. Dus dan is ervaring van andere vrouwen ook handig.
Niet dat het iets opgeleverd heeft. Ik heb al 5 potten Dr Vogel opgevreten. Geen enkel verschil. En de verhalen van mede opvliegende vrouwen die het slikken – geen effect of minimaal. Bovendien kost het nog veel geld ook, kun je beter een fles goede wijn kopen om beter te slapen.
Nu is het zo dat ik ren, fiets, adventure race en andere leuke dingen doe. Dus ga je daar eens op zoeken. Hoe gaan andere sporters hier mee om. Wat zijn hun klachten dan?
Daar is heel weinig over te vinden. Ja de lange lijst van ellende wat je allemaal krijgt als je in de overgang gaat of zit.
Maar welke klachten ervaar je nu met je sporten? Wat is de ervaring?
Dus voor mij uiteindelijk een reden om er een blog over te schrijven.
Want overgang heeft invloed op je sport, hoe je het ook went of keert.
Voor mij in ieder geval wel.
Ik ben een slaapkop en heb toch wel 8 uur slaap nodig. Die dagen zijn voorbij. Ik slaap een stuk minder goed. Sterker nog, ik slaap enorm klote. Veel wakker en dan niet meer in slaap komen. Daar ben ik melatonine pillen voor gaan gebruiken en dat helpt wel wat. Nog niet wat ik zou willen maar het gaat beter. Andere tactiek is om dan maar af en toe een powernapje te nemen. Aangezien je de leeftijd ervoor hebt hoef je je ook niet te schamen.
Maar je merkt wel dat je gewoon meer momenten van moeheid hebt. Dat vertaalt zich ook naar je sport.

Een ander ding is dat mijn hartslag soms hoger is dan normaal. Ook dat is geen raar verschijnsel. Wat wel belangrijk is om dan toch niet bv je km’s op tijd te lopen maar met hartslagzones te trainen. Zo loop je constant boven je macht. Maar blijf je in je zones en is alleen je tempo lager dan normaal. Dat boeit mij in deze fase niet echt moet ik zeggen. 
Voordeel van sporten is dat je geen opvliegers hebt als je sport. Want je hebt het toch al warm. Dus op een of andere manier geeft je lijf daarom niet de opvliegers die je normaal hebt.
Ander dingetje is stijfheid/stram in gewrichten en spieren. Mijn heupen en knieën bv.
Dat komt simpelweg door daling van je oestrogeen. In het begin dacht ik dat het kwam doordat ik dingen had gedaan. Te hard gefietst, te hard gelopen of gedaald. Maar uiteindelijk merkte ik dat het ook soms in mijn vingers zit. En daar sport ik toch niet mee. Als je dat aan andere vrouwen vraagt roept iedereen gelijk ‘ja, dat heb ik ook’ .
Net als bij je menstruaties heb je goede en slechte dagen. Ik geef me er meer aan over. Als ik loop als een natte krant omdat ik moe ben, of het gewoon niet gaat. Dan is het zo, ga ik wel 5 km ipv 15.
Nu lijkt dit allemaal misschien nogal dramatisch. Zo is het helemaal niet.
Ik ben niet depressief, heb nog geen massale gewichtstoename, heb nog een goed libido, geen haaruitval, geen allergieën, andere lichaamsgeur, broze nagels, ben niet incontinent, geen pijn op de borst, niet angstig, heb een goede spijsvertering enzovoorts enzovoort.
Kortom, ik kom goed weg. Want als je de gemiddelde forum leest schieten de tranen in je ogen.
Maar het is iets wat niet bijzonder is en waar iedere vrouw mee te maken krijgt , of je wilt of niet. Dus praat of schrijf er gewoon over. Daar kan een andere vrouw ook wat aan hebben.
De oplossing weet ik niet. Bidden dat het geen 8 jaar duurt ?
Wel las ik laatst een goed artikel over de voors en tegen van hormoon behandeling.
Dat artikel lees je hier.
Aan de hoeveelheid reacties onder dit artikel kun je wel zien hoe het leeft.
Zeker de moeite waard om eens te lezen als je klachten hebt en het je zodanig belemmert in je dagelijks leven en je overweegt om hormonen te gaan slikken.
Ik deal nog wel even met de opvliegers en andere ongemakken. Trek ik het niet meer dan heb ik een backup.
Overigens – niet geheel onbelangrijk. Mijn wederhelft is soms superblij met met mijn hormonale toestand. Ik heb namelijk bij (best regelmatige) vlagen enorme last van opruim en schoonmaak woede. Bijna dwangmatig. Dan ga ik als een dolle door het huis heen met emmers, de stofzuiger en dweilen. Dat is dan weer een pluspunt.
Hier vind je een link naar menopauze en sporten.
Deze docu van 2Doc is ook wel de moeite waard.

5 thoughts on “Sportende vrouwen en de overgang – of niet sportende vrouwen en de overgang

 1. Ik ben 71. Heb 3 opvliegers gehad….. van mijn 15e tot 40ste gemenstrueerd en tussendoor 3 kinderen gekregen. En loop hard. Niet zoals jij, wat me geweldig lijkt. Geen overgang dus. Sterkte.

 2. Alle reacties van fb – voor de niet fb lezers!

  Kitty van der Maas Gelukkig is het nog niet zover! Ik ben er heilig van overtuigd dat als mannen dit zou overkomen er al een goede oplossing voor gevonden zou zijn.
  Maar ouder worden en “actief” sporten is sowieso een combinatie waarover niet zoveel gepraat/geschreven wordt.
  50+ lijkt synoniem met grijs en aangepast sporten met kleine gewichtjes etc ?

  Annemarie Welp
  Annemarie Welp Gelukkig ben ik er genadig vanaf gekomen! Tijdens de overgang heb ik geen aandacht eraan besteed en had ik er weinig tot geen last van! Af en toe een hitte aanval!
  Vervelendste wat ik eraan heb overgehouden is een slechte nachtrust! Begonnen tijdens de overgang en nooit meer overgegaan.
  Voordeel van uit de overgang is ???

  Karin Caspari
  Karin Caspari Heel herkenbaar. Door een essure al in deze fase. Opvliegers, minder goed slapen, chaotisch, als ik opsta stijf in de spieren, alles wat je opnoemt klopt. Weinig info over, zeker icm veel sporten. Lijkt wel een taboe. Ik probeer er niet teveel mee bezig te zijn, het is niet anders maar leuk is het niet.. Slik wel supplementen die iets helpen tegen de verschijnselen.

  Veerle Beernaert
  Veerle Beernaert Bij mij is het een tweetal jaren geleden al begonnen en dan met name nachtelijk zweten. Sommige nachten moet ik verschillende keren van pyama wisselen 🙁
  Ik heb ondervonden dat een glaasje alcohol ’s avonds dit nog erger maakt 🙁

  Wendy Groenewegen
  Wendy Groenewegen Nachtelijk zweten is de hel, slaaptekort….haaruitval, buikvet toename, ….
  En toch nog steeds bloeden he? Het is het woord menstruatie niet waardig, maar ondanks dat wel bloeden. hoe oneerlijk?
  Helaas mag ik vanwege mijn borsttumor destijds geen hormonen tegen de overgang, anders had ik het wel geweten!
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Dat is helemaal shit! Ook nog bloedden!!
  Ik vind het zoiezo iets raars. Je lijf is zo geniaal, waarom kan dat niet gewoon een stille overgang zijn naar een leeftijd!

  Wendy Groenewegen
  Wendy Groenewegen Als ik de lolbroek in mijn vingers krijg die heeft verzonnen dat het zo moet, issie nog niet jarig!
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Meer antwoorden weergeven
  Martine Hofstede

  Schrijf een antwoord…

  Linda Valent
  Linda Valent Toevallig nu al een paar weken geen opvliegers (geen enkele) terwijl ik het daarvoor irritant vaak had. Ik dacht al bijna even dat het kwam door mijn hardloopblessure waardoor ik al weken weinig loop maar toen herinnerde ik mij dat ik dit vorig jaar rond deze periode ook nauwelijks had en toen was ik juist heel veel aan het lopen.
  Het zullen vast hormonale schommelingen zijn misschien gekoppeld aan de seizoenen.
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Dat had ik ook verleden jaar. 6 weken max opvliegers en plots was het weg. Ik dacht zo dat is mooi, klaar. En na 3/4 jaar is het max terug en ben ik al zo’n 10 maanden ah opvliegen enzo ?
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Wendy Groenewegen
  Wendy Groenewegen Martine Hofstede vreselijk…..
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Meer antwoorden weergeven
  Martine Hofstede
  Schrijf een antwoord…

  Anna Sigríður Sigurjónsdóttir
  Anna Sigríður Sigurjónsdóttir Now It’s getting better, but for years I was swimming ?‍♀️ in my bed every night even though I did lot of sports. Just think about the power and energy our body’s can produce
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede I think that is the main big bad thing – heat and sweat at night!
  Maybe we can turn it into electricity – the we have our own electricity!
  1
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Alma Schaafstal
  Alma Schaafstal Zweten.. als een beest. En vooral ’s nachts. Slecht slapen daardoor. Het is maar zo, ik functioneer nog steeds. Maar erger vind ik het ouder wordende lijf en de gedachte dat het allemaal niet perse beter gaat worden. Op mijn goede dagen counter ik dat door te zeggen dat ik steeds slimmer word en daardoor toch weer meer kan dan afgelopen jaren. Maar leuk? Nee, niet perse. Keep up all of us out there!
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Meer antwoorden weergeven
  Martine Hofstede
  Schrijf een antwoord…

  Gonda Schalij
  Gonda Schalij Ja, dat slapen…! Of beter gezegd: dat niet-slapen ? En de onrust in je lijf. Het meeste is wel weg nu, ik ben weer stabiel *kuch* maar ik heb turbulente jaren gekend…?
  2
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Annette van Kampen
  Annette van Kampen Heb al zo lang ik weet nachtelijke zweetaanvallen… Dat wordt nog wat.
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Haha annette, had ik ook de week voor ik moest menstrueren. Dat stelde tov nu niet zo veel voor …..tereijl ik dat toen wel vond…
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Annette van Kampen
  Annette van Kampen Martine Hofstede sssst!!!
  1
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Schrijf een antwoord…

  Janna Brand
  Janna Brand Ik herken het (nog) niet. Dit staat me dus te wachten. Hoogst Waarschijnlijk…
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Fijnhe ?
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Schrijf een antwoord…

  Cinta Groos
  Cinta Groos Veel herkenning, Martine Hofstede! Ben er al een paar jaar volop in bezig, maar de balans is voor mij vooral positief. Tegenover de opvliegers en veel zweten s’ nachts staan de grote voordelen van niet meer ongesteld zijn! En na het een leven lang vaak veel te koud hebben, heb ik het nu tenminste lekker warm. De grote nadelen zitten wat mij betreft is het steeds stijver en strammer worden van spieren, pezen etc.
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Kijk daar heb je wat aan! Meer voordelen dan nadelen ?
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Schrijf een antwoord…

  Jolanda Malefason
  Jolanda Malefason Hou maar op… al jaren last van
  Enorme aantallen opvliegers en chronische vermoeidheid
  Ik heb baat gehad bij n overgangsconsulent…. veel uitleg en adviezen …Meer bekijken
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Ja onregelmatig helpt helemaal niet! Daar zouden werknemers ook wel wat meer rekening kunnen houden!
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Anne-Marie Herweijer
  Anne-Marie Herweijer Nu ik gedwongen in de overgang zit….veel herkenbare klachten, Clonidine helpt bij mij tegen de hoofdpijn maar dat komt omdat ik die hormoontherapie heb.
  Zou echt fijn zijn als werkgevers rekening zouden houden met de onregelmatigheid. Maar helaas ben je dan volgens hen niet volledig inzetbaar…..!
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Schrijf een antwoord…

  Jolanda Malefason
  Jolanda Malefason Wel krijg ik de kilo’s er makkelijk bij en bijna niet af??
  1
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Jolanda Malefason
  Jolanda Malefason Enne let op dat je goede preparaten gebruikt… niet elke multivitamine bijv is geschikt voor de overgang
  Ik heb zelfs n poosje clonidine gebruikt om te kijken of de opvliegers hiermee op te vangen waren… helaas niet. Ik durf eerlijk gezegd niet aan de hormonen dus dan maar uitzitten (uitzweten )
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Over clonidine heb ik ook wel wat vrouwen gehoord die daar succes mee hebben. Maar vind het zelf nogal wat om daaraan te gaan.
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Welke gebruik jij? Multivitamine…
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Meer antwoorden weergeven
  Martine Hofstede
  Schrijf een antwoord…

  Léonie Van Den Haak
  Léonie Van Den Haak Doe je ook poetsen in Tokyo?! ?
  1
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Hhaha leo, als je tocket regelt kom ik iedere maand effe poetsen, gezellig?
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Schrijf een antwoord…

  Nelleke Aalberts
  Nelleke Aalberts Mooi geschreven Martine!! ?
  Op mijn werk hebben ze een keer een overgangsconsulente laten komen( veel collega’s in de 50) dat vond ik wel verhelderend… evt idee om daar eens te gaan praten voor tips ? Juist mbt supplementen en sport..
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w · Bewerkt
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Slim van werkgever! Goed idee!
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Schrijf een antwoord…

  Ton van den Berg
  Ton van den Berg Een reactie van een man!!! Mooi verwoord en heel herkenbaar, en wij mannen maar met oplossingen kom die je niet wil horen. Sterkte in de strijd.
  3
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Jolanda Schuller Hofstede
  Jolanda Schuller Hofstede Ik heb er weinig last van gehad. 1 keer per nacht wakker worden van de hitte. Ff dekbed van me afslaan, koud krijgen en dekbed weer over mij heen en verder “proberen” te slapen. De hitte is nu over. Waar ik WEL last van heb sindsdien is slecht slapen. 1 uur in coma en dan uuuuuuren wakker zijn.
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Martine Hofstede
  Martine Hofstede Gelukkig kun je overdag heel de dag powernapjes doen als pensionada ?
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Jolanda Schuller Hofstede
  Jolanda Schuller Hofstede Martine Hofstede yep. Misschien is dat hetgene wat ik moet laten. Maar helaas mijn ogen willen dicht. Mijn hersens zeggen blijf wakkezzzzzzzz
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Meer antwoorden weergeven
  Martine Hofstede
  Schrijf een antwoord…

  Carina Slingerland
  Carina Slingerland Heel herkenbaar!
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Lara Klaassen
  Lara Klaassen wat goed dat je dit bespreekbaar maakt.
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Anneke Vries-Mastenbroek
  Anneke Vries-Mastenbroek En vergeet niet de ongewenste gezichts haar begroeiing.
  Of juist het dunner worden van wenkbrauwen en hoofdhaar ?‍♀️??
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 1 w
  Dorothé Jansen
  Dorothé Jansen Goed stuk Martine Hofstede, ik heb ook al eerder over menstrutatie (klachten) en hardlopen geschreven. Ik ga dat nog eens herhalen want we zijn weer 2 jaar verder. De overgang is nog maar in een beginstadium bij mij terwijl ik nu toch 57 ben ;-))
  1
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 6 d
  Helma de Swart
  Helma de Swart Ik wou dat ik last had van de opruim woede. Dat is het enige wat ik niet herken?
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 6 d

  Martine Hofstede heeft geantwoord · 1 antwoord
  Marianne Vrolijk-de Vos
  Marianne Vrolijk-de Vos Haha leuk stukje en herkenbaar.
  Beheren
  Leuk · Beantwoorden · 4 d

 3. Pingback: Gewoon hardlopen of …. – djaktief

 4. Pingback: Menopauze (sport)special in de Oxygen Addict Podcast | Trailrunning - Biking - Adventure racing - Outdoor - Mountains

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.