De Gore-Tex TransRockies Run of de Transalpine Run?

TransRockies Runners Trade Intense Elevations for Incredible Views.
Een mooie intro van National Geographic. Dat is misschien wel de beste korte samenvatting voor de afgelopen week.
Vele lopers hebben de afgelopen week gevraagd wat nu mooier of beter was. De Gore-Tex Transalpine Run of de Gore-Tex Transrockies Run.
Een moeilijke vraag omdat het niet perse beter is, de lopen zijn anders.
In de TAR maak je meer km`s en is het hoogste punt 3000 meter. Daar daal je altijd weer af naar bijna zee niveau voor de overnachting.
In de TRR loop en slaap je gedurende 6 dagen boven de 2500 meter. Op een dag loop je zelfs 39 km tussen de 3200 en bijna 3500 meter.
Dat is wezenlijk verschil. Op hoogte sporten is zwaar, er is minder zuurstof en dat merk je.
Persoonlijk had ik er niet heel veel last van behalve zwaar hijgend als ik tempo naar boven liep.
Maar er zijn lopers die moesten uitstappen omdat ze er ziek van waren. Of lopers die kotsend langs de weg stonden. Zeker de eerste paar dagen hadden ook aardig wat mensen last van hoofdpijn, maagklachten, slecht slapen, licht in het hoofd en vermoeidheid. Allemaal klachten die horen bij het op hoogte zijn.
Dus beide hebben een uitdaging, de een de afstand en totale hoogtemeters. De andere ook afstand en hoogtemeters maar net iets minder maar vooral de hoogte.
De omgeving;
In de Europese alpen ben je snel boven de boomgrens en dus loop je veel in rotsige gebieden of over alpenweiden.
De Rocky Mountains heeft een hele hoge boomgrens en loop je boven de 3000 meter zelfs soms nog tussen de bomen. Maar de Rocky Mountains heeft de mooiste sterrenhemel die je ooit gezien hebt!
Ik heb van beide genoten. Daarom zijn beide races ook zo uniek, ze zijn anders qua omgeving. Beide zijn adembenemend mooi en beide laten je intens genieten van de natuur.
Misschien zijn de trails in de USA wat technischer. Veel wortels en stenen waardoor je goed geconcentreerd moet blijven, zeker met afdalen.
Tijdens de TRR heb je het geluk dat er altijd wel ergens een ijskoud riviertje is. 10 minuten daarin zitten na de race en je hebt een ijsbad gehad waardoor je beter hersteld.
De sponsors;
Beide races hebben erg goede sponsors. Sommige zijn hetzelfde maar ze hebben ook afzonderlijke sponsors. Zo heeft de TAR Polar en de TRR timex als sponsor.
Beide hebben Gore-Tex als sponsor en je kunt volgens mij geen beter organisatie wensen als dat.
Wat wel een wezenlijk verschil was, is dat in de TRR er veel goodies worden weg gegeven.
Onze tassen puilen uit, bidons, een timex horloge (ironman solar), bekers, sokken, een belt, handschoenen, tassen, shirts, etenswaren en vele andere hebbedingetjes. Bovendien werden er iedere dag een aantal prachtige Gore-Tex  Paclite-shell jacks en Windstoppers weg gegeven.
Laten de meisjes er nu ook 2 hebben bemachtigd.
Misschien is dat wel Amerikaans, maar in de TAR werd er niet zo gestrooid met cadeautjes. Overigens kreeg je daar ook genoeg. Maar van een Gore-Tex outdoor jas wordt ik wel erg blij. Bij de TRR was ook Salomon een sponsor en mn de dagwinnaars werden verwend met schoenen.
De Organisatie;
Bij beide races klopt de organisatie tot in de puntjes. Steeds weer sta ik daar versteld van. 
De TRR heeft wel een paar extra uitdagingen. Zij moeten iedere dag tenten opzetten en wc`s en douches verplaatsen. De TAR heeft gebouwen waar de lopers slapen, zoals scholen en gymzalen.
Het tentenkamp, tentcity, heeft wel meer voordelen. Je slaapt met meer privacy in plaats van in een grote hal. Er zijn genoeg dixie`s en douches. Zij verrijden namelijk douche trucks. Ook heeft het wel sfeer om allemaal in tentjes te slapen. In de avond nog een kampvuurtje en na 10 ligt iedereen te snurken. Uiteraard  is het wel kouder dan in een sporthal.  Maar dat komt ook dat je op hoogte slaapt. Nu hebben we erg goed weer gehad. Maar als het regent of sneeuwt dan heb je wel een uitdaging in je tentje  met de natte kleren ed. 
Het eten is bij beide races prima. Maar hier wint de TRR want dat eten was perfect!
Zij gebruiken 1 cateraar die alles doet. Die wist wat lopers nodig  hebben.  Het eten was uitzonderlijk goed.
Ook na de race is bij beide races alles aanwezig. Ligstoelen, voetenbadjes, eten, drinken en support.
Bij de TRR heb je 2 keer een transport naar de start. De reden is dat men zo min mogelijk asfalt wil en daarom er dus met een busje gereden moet worden. Bij de TAR start je altijd vanuit het dorp. Overigens was het vervoer wel perfect geregeld.
Wat de TAR ook zou moeten invoeren is de Women 80+ categorie. Net als bij de mannen moet deze ook bij de vrouwen aanwezig zijn.
De sfeer;

Doordat je met z`n allen op een camping bent geeft dat tijdens de TTR veel sfeer. Bovendien zijn Amerikanen veel opener en zullen zij altijd een praatje aangaan.
Het heeft ervoor gezorgd dat wij veel bijzondere mensen hebben ontmoet, niet alleen tijdens de race maar tijdens de hele vakantie.
Ook tijdens de TAR hebben we leuke contacten opgedaan maar toch minder. Mede doordat wij en vele andere in hotels sliepen.  
Voor 2010 zou het wel eens zo kunnen zijn dat we met 5 TRR teams aan de start staan van de TAR. Het zou een mooie reünie zijn.

Samenvattend is het simpelweg zo dat beide races perfect zijn. Beide races zijn anders en dus de moeite waard. Alle lopers die de TAR hebben gedaan zou ik zeker aanraden de TRR te doen. Er liggen vele andere uitdagingen en vele andere hoogtepunten.
Een meerdaagse race is een waanzinnig iets om te doen. Bovendien perfect te combineren met een mooie vakantie.

oh ja, als je ons wil zien finishen moet je even dit filmpje kijken.

Deze foto`s symboliseren de volgorde van de dag. Lopen, ontspannen en een stukje schrijven.

7 thoughts on “De Gore-Tex TransRockies Run of de Transalpine Run?

  1. Dat is mooi mee genomen die gore tex kleding.
    Heb me vorige week blauw betaald voor een gore windjack 🙂

    Ps: zie mijn logje van vandaag, heb jij een goed idee?

  2. zo nog aan het nagenieten van alle belevenissen? leuk om jullie te zien finishen op het filmpje . ..en sjonge jonge wat een goodies heb je weer gescoord , niet slecht 🙂

  3. Wow, die video van de aankomst… Kippevel. Ik wil bij deze al een plaatsje reserveren voor de TAR van 2010(pending approval from family)

  4. Hardstikke leuk en informatief om dit alles en de tips te lezen. En topprestatie hoor! Ik hoop dat het mij ook gaat lukken, as TAR ga ik met mijn vriend de uitdaging aan! En als het een succes en topervaring blijkt teken ik nu al voor de TRR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.