De TAR in het teken van de lopers

Gisteren las ik op de site van Ronnie en Janna  dat zij het wel gehad hadden met de Rotterdam organisatie tijdens de halve marathon afgelopen weekend. Alles staat in het teken van de toplopers en de bij behorende media aandacht.  De recreant is niet interessant.
De afgelopen 8 dagen tijdens de Goretex Transalpine Run ben ik van de ene verbazing in de andere verbazing gevallen hoe die organisatie, Plan B, staat als een huis.
Dit was pas de derde editie van de TAR maar het is tot in de puntjes geregeld. Van de start, de checkpoints onderweg tot de finish in het volgende dorp. Iedere loper is gelijk, of je nu top tijden van 4 uur loopt of na 8 uur pas binnenkomt, het maakt niet uit. Alles staat in het teken van de hardloper. Ook de avond is tot in de puntjes verzorgt, een pastaparty waarvan het iedere avond weer heerlijk smaakte, de prijsuitreiking, de briefing voor de volgende dag en de foto`s en het filmpje van de dag.
Het finishen was iedere dag weer een genot, niet alleen omdat je er eindelijk was maar ook omdat er voor je gezorgd wordt. Er was eten en drinken in overvloed en er waren voetenbadjes. Een mini lopersdorp waar je na kon praten en bij kon komen.
Wat vooral opvallend was dat men zeer serieus met alles omging betreffende de veiligheid,  het weer en de grilligheid van de bergen. Iedere dag gingen er in de vroege ochtend 2 lopers nogmaals de route lopen en markeerde de route. Daar werd dan uitgebreid overlegd of het weer het toeliet om te lopen of niet. Het medisch team was overal aanwezig tijdens de loop. Bij calamiteiten was er een helikopter stand by. Ondanks het extreme weer zijn er maar 2 mensen van het parcours gehaald met onderkoelings verschijnselen. Een man was gevallen en liep daarbij een gebroken arm op. Uiteraard speelt hier de getraindheid van de lopers een rol bij, het zijn allemaal goed getrainde mensen en de meeste kennen de bergen als geen ander.
Desondanks liet de organisatie niets, maar dan ook niets aan het toeval over.
De organisatie is een goed geoliede machine die de loper hoog in het vaandel heeft staan en er alles aan doet om die het naar de zin te maken.
Ik vraag mij dan ook af hoe lang het duurt voor de maximale inschrijving is bereikt wat nu 300 teams is. Ik denk dat dat binnen een paar jaar is bereikt. Vele lopers keren terug en enthousiasmeren andere lopers. Hopelijk kan men de kleinschaligheid en het familie gevoel behouden ook al nemen de deelnemers toe. Maar met zo`n team denk ik dat dat wel goed komt.

10 thoughts on “De TAR in het teken van de lopers

  1. een massa evenenement… Neen, zoveel topatleten zijn er nu ook niet te vinden. Je moet dat aankunnen hé ! Jullie zijn dan ook top – kanjers !

  2. Net terug van vakantie het verslag van de TAR gelezen. Beetje laat, maar toch nog een felicitatie van mijn kant! Pfff, wat een omstandigheden, bikkelen dus. En volgens mij heb ik niets gelezen over die (oude) a-blessure, helemaal verleden tijd dus. Gelukkig maar.

  3. Dikke proficiat voor deze fantastische prestatie, woorden schieten mij tekort! Jouw manier van verslag brengen heeft mij geholpen om dit avontuur mee te beleven met jou en iedereen die zulk een prestatie levert. Top!!

  4. Het contrast tussen R’dam met de TAR en (uit eigen ervaring) de H4D vind ik inderdaad enorm. Dit zijn organisaties met liefde voor de loopsport en dat ademt zo’n organisatie dan ook van alle kanten uit. Wat een contrast met de kille commercie in R’dam……

  5. De meeste organistaties doen ontzettend veel voor de lopers. Zeker in de meerdaagse evenementen zoals de TAR en de H4D valt dit heel erg op. Helaas zien we in Nederland een trend dat grote wedstrijden zoals Marathons, TTM, DtD, CPC, Egmond HM, Groet uit Schoorl, 20vAlphen en Halve van R’dam veel te veel aandacht besteden aan de kopgroep en alles wat daarachter loopt is men blijkbaar vergeten. Dat die achterliggende groep het mogelijk maakt dat de kop daar loopt is men maar even vergeten. Na R’dam2007-Marathon zijn er tal van verwijten richting Mario Kadiks gegaan – blijkbaar heeft hij er weinig mee gedaan gezien de reactie van Ronnie op de Halve van R’dam.

    ps: Kan jij als bekende R’damse loopster niet eens een gesprek met Kadiks aangaan ?

  6. Ik had er graag een keer voor willen gaan om deze geweldige meerdaagseloop te lopen maar het werk maakt het onmogelijk om in die tijd weg te komen.

    De tweede foto lijkt wel het betreden van een Japans huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.