Een Santos custom made mtb met naaf en riemaandrijving

Een Santos mountainbike met een naaf en een riemaandrijving? Ik heb er veel over gelezen en de gebruikers die ik ken zijn erg enthousiast. Dankzij een samenwerking met Santos bikes mag ik er ook op gaan fietsen. De naaf is mij al bekend, mijn oude mtb uit 2009 heeft er een en als je dat gehad hebt wil je niet anders meer. Makkelijk schakelen, nooit meer onderhoud behalve olie verversen na 5000 km fietsen en ik heb er nog nooit iets aan gehad en dat terwijl die echt heel veel heeft meegemaakt, ideaal!
imageMaar wat is die riemaandrijving dan? Het is iets wat Santos al even gebruikt en uitgebreid getest heeft. Een lichtlopende en supersterke tandwiel van Carbon die ook nauwelijks onderhoud nodig heeft.
Het is schoon, duurzaam en stil, hoeft nooit meer gesmeerd te worden en loopt altijd soepel.
Daar waar kilo’s blubber tussen je tandwielen en ketting gaat zitten kun je op een mtb met naaf en tandwielaandrijving gewoon doorfietsen, zonder enig probleem.
De carbon draden binnenin de riem bieden de benodigde rekbare sterkte en een hoog rendement om te zorgen voor de soepele, schone en het langdurige voordeel van een imageriemaandrijving. De speciaal ontworpen vertanding en een zeer imagezorgvuldig gebouwd tandwiel profiel zorgt ervoor dat het rendement gelijk ligt aan dat van een ketting. Met de lage spanning die nodig is staat er geen onnodige druk op andere componenten en is er geen onnodige slijtage te vinden.
Een aandrijving gaat altijd om de liggende achterpoot heen en een riem kan niet zoals een ketting opgebroken worden.
Daarom moet er in het frame een speciaal gebouwde constructie zitten waardoor het frame open kan. Als het frame open is gemaakt kan je de riem om de liggende achterpoot heen doen en kan het frame weer dicht.
Dan is het alleen nog maar een kwestie om de riem om de tandwielen heen te leggen. Verder is dit een stukje lichter dan de gewone ketting.
Santos maakt custom made bikes en heeft zijn sporen al lang verdiend.
Samen met Santos hebben we gekeken hoe de ideale mtb voor oa het EK adventure racen eruit zou zien. Het wordt dus een 4.29 Carbon frame met naaf en tandwielaandrijving.
imageEr komt een verende voorvork in en 29 inch wielen. Ook daar ben ik erg nieuwsgierig naar.
Je schijnt er een stuk makkelijker mee te kunnen fietsen.
Een groter wiel zal makkelijker over obstakels rijden dan een wiel van een kleiner formaat. Dat heeft te maken met de ‘angle of attack’ – de hoek die je banden maken met het obstakel. Daarnaast bieden de banden een betere grip. Er is immers een groter oppervlak band dat contact maakt met de ondergrond. Dus – harder de bocht in, makkelijker de technische klim op en harder die stuiterende afdaling af. Ook zal je op losse ondergronden beter ‘op’ de ondergrond blijven rijden. En de 29′ers zijn makkelijker op gang te houden – de kinetische energie van de grote wielen is in het voordeel. image
De langere wielbasis, gecombineerd met het grotere contactoppervlak zorgt voor een stabiel platform. Een hogere bottombracket maakt het makkelijker om obstakels te fietsen zonder dat je kettingbladen daarop botsen
.
Allemaal mooie nieuwe imagesnufjes om uit te proberen en om eens flink te gaan scheuren op de nieuwe Santos mtb. Nog even 4 weken geduld omdat hij gebouwd moet worden.
De kleur, ook niet onbelangrijk, gaat mat zwart met groene letters worden. Op de foto’s zie je het frame zoals die wordt met naaf en tandwielaandrijving. De rest wordt anders zoals hier boven beschreven.
Wordt vervolgd!

3 thoughts on “Een Santos custom made mtb met naaf en riemaandrijving

  1. Al zoekend op jouw website kom ik nu het berichtje tegen over de Santos. Toevallig heb ik naar deze iets gekeken afgelopen weekend maar nog niet geprobeerd. Rij je er nog op en hoe bevalt de fiets? Ik heb voor de gewone tochten een Santos Travelmaster. Ook de 3+ lijkt een interessante fiets.

    • Hoi max, het is een superfiets. Ik ben er nog steeds erg blij mee.
      De naaf kende ik al en ben ik groot fan van. De riem is ideaal! Geen onderhoud en je fiets gewoon lekker weg.
      Het model is gewoon compleet. Top mtb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.