Parijs – Roubaix

imagesEen van de mooiste wielerklassiekers.
Parijs – Roubaix, ook een mooi stukje geschiedenis.
De eendaagse wedstrijd staat bekend als de “Hel van het Noorden” (l’enfer du Nord), omdat een belangrijk deel van de koers wordt verreden over de kasseistroken die karakteristiek zijn voor dit gebied. De omschrijving “Hel van het Noorden” werd het eerst in 1919 gebruikt door een journalist die de eerste editie na de Eerste Wereldoorlog volgde en diep onder de indruk was van de oorlogsverwoestingen in Noord-Frankrijk. Tom_Boonen_in_Bos_van_Wallers-Arenberg

Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn deze stroken ofwel droog en stoffig, ofwel nat en uiterst glad. Een andere bijnaam voor de wedstrijd is dan ook la reine des classiques (de koningin der klassiekers) of ook la Pascale (paas, dus: wedstrijd omstreeks Pasen).
De textielfabrikanten Theo Vienne en Maurice Perez organiseerden deze wedstrijd voor het eerst in 1896 en met uitzondering van de beide wereldoorlogen is de wedstrijd sindsdien elk jaar verreden.

Trillende spieren
blubber, breuk van wielen
en sleutelbenen,
vloeken onder grijze luchten,
de duik naast de weg en
in de bezemwagen,
het slijk als een bruine blos
op de wangen,
de doffe ogen , de woede
en de pijn in bot en kop.
En de supporters aan de rand
van dit eindeloos amfiteater:
hun huiverige honger
naar bloed en brood en spelen
van weleer en nu.
Roubaix, beschaving en asfalt,
de lach die door de modder breekt
en dan de velodroom, een ovalen droomoase
van bloemen en van warme douches.

Willie Verhegghe

1 thought on “Parijs – Roubaix

  1. Het is en blijft een hele mooie klassieker met een mooie finish op de wielerbaan van Roubaix. Heel apart zijn de oude douches op de wielerbaan. Ik heb hem een keer mogen rijden een ervaring om niet snel te vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.