Hartslagmeter – Polar of Suunto?

Zonet is de Suunto Spartan Wrist op de markt gekomen. Een gps met hartslagmeter om je pols. Geen band meer om je borst maar gewoon meten aan je pols. Klinkt goed!
Of dat werkt hoor ik verschillende berichten over. Garmin heeft het al en sommige lopers zweren erbij en sommige lopers hebben steeds geen hartslag connectie. Waarschijnlijk heeft het veel te maken met hoe je horloge om je pols past.
Vooralsnog heeft de Suunto dat alleen nog maar bij de sport edition en die vind ik persoonlijk wat minder boeiend omdat daar de hoogte en hoogtemeters minder goed worden gemeten tov de ultra.

Maar wel reden om eens een blog te wijden aan de hartslagmeters. De afgelopen jaren zijn de banden een stuk beter geworden. Waar ik vroeger nog schaafplekken had als ik lang gelopen had met een hsmeter om, merk ik nu niet eens meer dat ik hem om heb. Het materiaal is zacht en comfortabel.
Maar de afgelopen weken loop ik weer eens trouw met een hs meter omdat Laurens zijn schema is gebaseerd op hs.
En dat is soms enorm irritant als ik met de Suunto Spartan loop. Het duurt altijd even voor hij hem stabiel heeft gevonden. De eerste 1.5 km zou ik anders een hs van 200 hebben. 
Daarna heeft hij hem gevonden en vervolgens zitten er steeds periodes in dat hij een soort op hol slaat. Hij raakt hem even kwijt en vind hem weer alleen dan is het niet reëel.
Normaal zal het mij boeien maar als ik dan bv minuten een hs van boven de 164 moet hebben is het wel handig om te zien dat ik daar ongeveer zit als ik interval doe.
Ik maak hem nat, heb de band strakker gezet maar dat maakt geen verschil. Die periodes zitten bijna in ieder loopje met de Suunto.
Dus ben ik gaan uitproberen wanneer ik de M400 Polar hsmeter omdoe of de hs ook zo heen en weer fiets.
Conclusie is simpel, nee dus. De Polar vindt mijn hs snel blijft vervolgens de hele training stabiel. Geen uitschieters boven de 200. Gewoon constant de actuele hs in beeld.
Dus loop ik alle trainingen op asfalt met de Polar en in de bergen en de trails met de Suunto.
Bij navraag Suunto bezitters hoor ik van meerdere lopers hetzelfde probleem. Hs meting is soms instabiel.
Meerdere ervaringen van Polar of Suunto gebruikers??

Overigens kun je hier het unboxing filmpje van de Suunto Spartan Wrist zien, uiteraard gemaakt door DC Rainmaker.

2 thoughts on “Hartslagmeter – Polar of Suunto?

 1. Hey Martine, leuk blog zeg!
  Ik gebruik sinds 4-5 jaar de polar V800 icm de softstrap en de H7 sensor.
  Wat ik fijn vind aan dit systeem is dat ik hem ook tijdens het zwemmen kan gebruiken en een redelijk stabiel signaal heb tijdens het zwemmen ( niet dat ik tijdens het zwemmen continue m’n hf in de gaten houd maar kan naderhand goed analyseren wat ik heb gedaan).
  Als de batterij minder wordt krijg ik wel meer mismetingen maar dat wordt dan ook aangegeven door een melding in het horloge en doordat de hf in “grijze” ipv witte getallen wordt weergegeven.
  Soms heb ik het idee dat er ook meer mismetingen zijn als ik bijv een sleutel oid in de zak van mn loopjasje heb maar heb daar geen concreet bewijs voor en heb er verder ook niemand over gehoord.

 2. Hoi Martine,
  Ook ik gebruik de v800 (3jaar) icm met de h7. Ervaringen zijn hetzelfde als hier boven. De band maak ik tegenwoordig ‘nat’ met ecg gel. Dit wekt beter vind ik. Ook was ik na gebruik de band in de wasmachine. Sinds deze week heb ik nu de H10 van Polar. Dit is hetzelfde als de h7, maar deze schijnt beter te zijn. Sowieso is de bande sterk verbeterd. Ook kin je er mee zwemmen zonder gebruik van een horloge. Hij onthoud 1 trainingssessie. De m400 heeft een optische hartslagmeting, nadeel is wanneer je een shirt met lange mouwen draagt, je niet makkelijk je hs kan checken. Ook zit er het nadeel aan dat de m400 het best werkt met een Android toestel. Dit in tegenstelling met alle ander producten van Polar die allemaal beter werken met iPhone. Het is wel een compleet product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.