Getest – de Polar M400 gps / activiteiten tracker horloge

img-product-bigUpdate Augustus 2017 – review van de M430  vind je hier. Hieronder de review van de M400.

Sinds Polar op de markt is met sporthorloges met gps verovert het de markt heel rap. En dat is niet heel gek. De afgelopen periode heb ik met de Polar M400 getraind, een sporthorloge met hartslagmeter, gps en activiteiten tracker.
In feite zou ik de review heel kort kunnen houden. Een prachtig gebruiksvriendelijk horloge voor een hele mooie prijs en voor iedere sporter op ieder nivo een ideaal sporthorloge. ( tenzij je ultra’s doet want dan is je batterij te snel leeg). Maar uiteraard schrijf ik een uitgebreide review zodat je zelf kunt bepalen wat je er van vindt.
Uitpakken
IMG_4225Als je het horloge uitpakt moet je een aantal gegevens invoeren en dat wijst zich vanzelf.  Met deze gegevens rekent hij bv je calorie verbruik uit, je hartslagzones kun je erin zetten en je nivo van sporten. Het horloge is de lichtste en kleinste gps die ik ken. Daarom erg prettig, je kunt hem prima dragen als horloge zonder een groot ding aan je pols te hebben. Het bandje voelt prettig en dus ook geschikt voor een vrouwenpols. Waar ik erg van hou is dat je aan de knoppen gaat zitten zonder een gebruiksaanwijzing te lezen en gelijk begrijpt hoe het werkt. Dat is wat deze M400 heeft. IMG_4227
Het horloge
Je hoofdscherm geeft de tijd en datum. Leuk is dat je kunt kiezen uit 4 schermen ( grote cijfers, tijd en datum met je naam, tijd en datum en balk voor activitytracker,  of een ouderwets klokje) Switchen tussen deze 3 is simpel het knopje rechtsboven even inhouden.
IMG_4226De Alarmfunctie, deze is in te stellen als eenmalig, van maandag tm vrijdag of dagelijks. Als je het ingesteld hebt verschijnt er een belletje in je scherm zodat je weet dat hij aan staat.  IMG_4228

Verder zie je in je scherm hoeveel batterijfunctie je nog hebt, dat geeft hij aan in een getal. Dus bv 80 %.
Aan de achterkant zit een USB toegang waar je je kabel aan je computer kunt hangen. Het horloge is waterproof dus ik ben benieuwd of de USB ingang op termijn goed blijft. Zover na 4 maanden intensief gebruik, ook met zwemmen is het nog goed.
Bij de andere Polar (rc3) is die namelijk twee keer vervangen door roest en loslating. Waar Polar overigens zonder enig probleem een nieuwe aansluiting inzet.
De gps en trainingsfuncties
De gps gaat 8 uur mee, dat is 4 uur minder dan de RC3. Het horloge zelf zonder gps gebruik gaat 30 dagen mee voordat het weer opgeladen moet worden.
IMG_4189Het is waterproof tot 30 meter maar kan geen afstand te meten in het water.
De gps ontvangst is vrij rap. Waar je ook bent in de wereld, hij vindt hem snel.
Je kunt in je scherm zien hoeveel procent satelliet hij heeft gevonden. Als hij hem heeft gevonden zie je ok en hoor je een piep. Je kunt tijdens het zoeken naar de satelliet al scrollen welke sport je gaat doen.
Als je een hartslagmeter erbij hebt vindt hij die ook heel snel.
Het menu van sporten is enorm. In de software kun je namelijk van alles toevoegen in je horloge.
Standaard zit er fietsen en hardlopen en overig outdoor in. Maar in de software kun je van alles toevoegen. IMG_4190Fitness, indoor biking, loopband, mtb, aerobics, krachttraining, trailrunning, zwemmen, de keuze is enorm.
Dat is erg leuk omdat je op die manier een goed overzicht krijgt van wat je doet in een week. Dat komt in een mooi overzicht in de software, polarflow.
Als je start met je sport dmv de rode knop rechts in het midden zie je verschillende schermen verschijnen. Mooi is dat je deze zelf kunt instellen. Op de RC3 heb je standaard schermen. Op de M400 kun je zelf bepalen wat je wilt zien. Dit is in te stellen per sport in de software. Je kunt het niet op het horloge zelf doen. De schermen die je kunt zien zijn enorm.
Je kunt 4 dingen per scherm zien en er zijn 44 opties om uit kiezen. Van snelheid, tot hartslag , hoogte en vele vele andere opties. Ik denk niet dat er iets niet in zit. Kijk maar eens naar het overzicht! Schermafbeelding 2015-04-29 om 22.49.22
Heb je geen behoefte aan al die info dan kun je het ook zo instellen dat je bv maar 1 scherm ziet met maar twee data om maar eens wat te noemen.
Tijdens je training kun je pauzeren ( links onder indrukken) . Helaas blijft hij dan op pauze staan. Net als op RC3 kun je niet je data tevoorschijn krijgen als je stopt. Een minpuntje, want  wil je je gegevens zien dan moet de M400 van pauze af zijn. En het moment waar ik meestal even naar mijn gegevens kijk is juist voor bv een stoplicht.
Interval training
Dit is een mooie aanpassing van Polar. Er zijn verschillende opties.
In het horloge kun je via timers intervaltimer en schatting eindtijd instellen. polar-sports-watch-wo-monitor-target
Schatting eindtijd – hier kun je je afstand instellen. Dan wel een vooringestelde afstand door Polar ( 5, 10 km , halve en hele marathon) of een zelf ingestelde afstand. Als je gaat hardlopen berekent hij steeds wat je eindtijd gaat worden aan de hand van het tempo wat je loopt.
Intervaltimer – deze kun je handmatig instellen op tijd of afstand.
Daarnaast kun je in de software van Polar flow een uitgebreide interval training maken en uploaden in je M400. Inclusief warming up en cooling down.
Terug naar start en routes
Het is simpel, Polar heeft geen route mogelijkheid. Je kunt er geen routes in maken of uploaden. Wel kun je je route terugzien in de software.
Verder is een van de velden tijdens je training, terug naar start. Wat hier handig van is, is dat je die niet hoeft te activeren. Je kunt deze gewoon constant oproepen in een van je velden. IMG_4188
Anders dan de meeste gps horloges geeft de M400 een pijl aan met richting waar je heen moet om terug te komen. Je ziet een kompas, een pijl en de afstand naar je startpunt.
Hij meet dus de afstand die je zou vliegen zeg maar.
Dat kan soms handig zijn, mn op de trails. Kun je zo doorsteken zonder de weg terug te volgen. Het kan soms ook voor problemen zorgen omdat je niet weet waar de weg is. Er is voor alle 2 wat te zeggen. Ik ben wel geneigd om deze functie fijn te vinden, mn omdat het ervoor zorgt dat je een andere route terug neemt ipv dezelfde weg terug als je de weg kwijt bent.
Hoogtemeters
Deze is terug te vinden in je trainingsvelden en later in je software overzicht. Je kunt het al bij je schermen instellen. Hoogte en dalende meters per ronde, hoogtemeters totaal en hoe hoog je je bevindt. Dus al sportend kun je je hoogtemeters zien.
Gegevens na de training
Na de training worden de gegevens opgeslagen en kun je terug kijken via logboek op je horloge. Je krijgt een mooi overzicht van wat je hebt gedaan. Ongelooflijk veel info met als heel mooi detail dat je iedere km terug kunt zien met hartslag en welk % je liep in je zone.
IMG_4224Het volgende kun je terugkijken.
– starttijd, duur en afstand
– calorien en verbranding % van calorieën
– gemiddeld en maximaal tempo
–  automatische ronde. Zo kun je al je rondes per tijd  zien en wat je gemiddelde en max was in die ronde.
– beste gemiddelde tempo
wil je de training verwijderen dan kan dat ook daar op het horloge. IMG_3990
In het logboek kun je ook zien wat je dagelijkse activiteit is. Dat geeft hij aan in procenten.
Kortom , je kunt je training uitgebreid terug zien zonder je data gelijk te hoeven in te laden in de software.
Als extra verschijn er nog een beker in je scherm als je een record hebt gehaald.
Hartslag opties
De polar is specialist in hartslagzones en meting. Dat merk je ook weer in dit horloge en in de software. Al je zones zoals je ze zelf instelt kun je in je schermen zien. IMG_4223Hoe lang je in welke zone je loopt en alles is uiteraard mooi terug te vinden in de software.
Runningindex
Met deze functie kun je heel eenvoudig volgen hoe efficiënt je loopt. De Running Index geeft automatisch na elke sessie een score aan je looptraining. Deze score wordt berekend aan de hand van je hartslag en de snelheidsgegevens, verzameld door je GPS of stride sensor. Een hogere waarde geeft aan dat je harder kunt lopen met minder inspanning.
Fitnesstest
Deze optie zit ook weer in de M400. Als je dat 1 keer in de week doet heb je een goed overzicht of je nu progressie qua conditie maakt of niet.
Je hoeft alleen maar te gaan liggen met je hartslagmeter om en de test te starten. Het geeft je na 5 minuten een cijfer en zo kun je een mooie tendens in kaart brengen.
De hartslagband
Bij deze band klik je het stuk van de hartslagmeter op de band. Een zachte band op je huid. Uiteraard te wassen in de wasmachine (zonder opzetstuk)
Lichtoptie
Als je de lichtknop aan zet blijft hij 8 seconden aan. Het is niet in te stellen qua helderheid of voor langere tijd. Maar in het donker kun je het prima zien.
Als je aan het trainen bent en je houdt de lichtknop ingedrukt blijft het licht aan. Dit werkt niet als je alleen het horloge gebruikt.
Vergrendeling
Als je de linker boven knop even vast houdt vergrendel je het horloge. Weer paar seconden vasthouden en hij is ontgrendelt.
De activiteitentracker
Een leuke extra van de M400 is de activiteiten tracker. Eigenlijk is de polarloop in deze polar gebouwd.
Deze houdt 24 uur per dag je dagelijkse activiteit en slaapritme bij. Op het horloge kun je zien hoeveel je nog moet bewegen om het doel te behalen. Je krijgt een melding als je te lang stil zit. Ik vind het wel een leuke toevoeging want zeker als je een drukke baan hebt zie je dat je echt al veel gedaan hebt. Of als je een zittende baan hebt wordt je even allert gemaakt om nog eens te lopen. Je kunt alles mooi terug zien in de software.
Een leuke extra in de M400! In het filmpje zie je een samenvatting van de activiteitentrucker.
Conclusie
De Polar M400 is een hele mooie uitgebreide gps horloge die zeer gebruiksvriendelijk is. Hij is gericht op mn de lopers en fietsers. Niet perse voor de outdoorsporter of de hele lange traillopers. (door 8 uurs capaciteit met gps)
Enige minpuntje wat ik kan vinden is als je stopt en je je gegevens wilt bekijken. Maar zoals gezegd lukt dat niet als hij op pauze staat.
Dat je geen routes kunt inladen is een feit. Dat is de keus die je maakt. Met lopen gebruik ik die functie niet veel dus voor mij is dat geen probleem.
Het leuke van de M400 is dat hij voor de doorgewinterde sporter heel mooi is door de vele mogelijkheden ook qua hartslagmeting.
Maar ook de beginnende loper kan er goed mee uit de voeten  doordat je echt snel met de M400 weg kunt rennen zonder moeilijke handleidingen. En eigenlijk heeft hij gewoon alles wat men zoekt op een gps voor iedere sporter.
Maar vooral, de prijs is echt goed voor een horloge als dit! Zoveel opties voor een ontzettende goede prijs!
Hij is oa hier te koop. Zonder hartslagmeter kost hij 159 euro.  Met hs meter is hij hier zelfs in de aanbieding voor dezelfde prijs! Normaal kost hij 199 euro.

De software van deze M400 is Polarflow en de app van Polar. Daar zal ik nog een aparte blog over schrijven want ook die is behoorlijk uitgebreid. Het zou mooi zijn als Polar nog regelt dat de oudere gebruikers van polarpersonaltrainer hun gegevens kunnen uploaden in de polarflow. Dan heb je al je workouts in 1 programma.

25 thoughts on “Getest – de Polar M400 gps / activiteiten tracker horloge

 1. Ik gebruik de Polar M400 al sinds oktober 2014 naar volle tevredenheid.
  Prijs/Functionaliteit verhouding is echt top.
  Minpunt is dat, ondanks belofte van Polar, de oude trainingsdata van mijn Polar RS800CX niet in de nieuwe PolarFlow omgeving opvraagbaar is.
  Hierdoor is mijn jarenlang Polar archief nutteloos.

  Sportieve Groeten
  Jo Schoonbroodt
  http://www.jogger.tk

  • Hoi jo, ben ik het mee eens. Ik heb ook veel data staan op de personaltrainersite v Polar. Ik begrijp dat men nog bezig is om dat wel te fixen.
   Ik hoop met je mee 🙂

 2. Loop enkele maanden met deze Polar en ben uiterst tevreden. Ik vraag me af af wat de opslagcapaciteit is? Is dit onbegrensd? Kan ik over 2 jrn zien wat ik vandaag heb gelopen? Met vriendelijke sportgroet, Jo

  • Het is niet ombegrenst, het horloge geeft aan als hij bijna vol is.
   Als je maar regelmatig aan de computer. Aansluit neemt hij alle gegevens over en maakt hij hem leeg. Kun je in de software zien wat je gelopen hebt

   • Dank voor je reactie, Martin. Na iedere loop sluit ik mijn Polarisatie aan op de pc. De polarisatie slaat toch ook snel op. Ik kan mijn resultaat toch ook sec van de horloge aflezen. Hoe lang wordt dit bewaard. Sportgroet Jo

 3. Hallo, hierbij had ik een vraagje met de hoop dat iemand van jullie mij kan helpen hiermee. Bij mijn Polar M400 kan ik maar kiezen tussen 3 schermen (grote cijfers, tijd en datum met balkje voor activity tracking of de analoge klok). Graag zou ik het op mijn scherm het display willen hebben met mijn naam op. Kan iemand me hiermee verder helpen?

  Groeten,

  Jan

  schermen ( grote cijfers, tijd en datum met je naam, tijd en datum en balk voor activitytracker, of een ouderwets klokje) Switchen tussen deze 3 is simpel het knopje rechtsboven even inhouden.

 4. Heel mooi sporthorloge en ik ben er super blij mee, maar jammer dat de app niet op mijn telefoon werkt , niet omdat de telefoon te oud is maar hij is niet compatibel.
  Heb een Acer z220 met Android 5.0.Polar gevraagd of er een alternatief was maar die is er niet.
  Ja een andere telefoon maar ik heb deze net drie maanden.

 5. beste,
  ik heb gisteren een polar m400 aangeschaft. Ik heb een inspanningstest gedaan en moet binnen bepaalde hartslagzones gaan trainen. Nu heb ik geen idee hoe ik deze moet instellen op mijn polar… Kan jij me verderhelpen?

  Groetjes
  Evelien

 6. Een vraag alvast over de software. Heb je enig idee waar ik mijn route terug kan kijken? Ik kan’m echt niet vinden…
  Dank, Patricia

 7. Ik heb gisteren een MTB TT gereden. Doch als ik de hoogtemeters bekijk zijn deze maar de helft dan mijn fiets gps.
  Kan ik dit ergens aanpassen?

 8. Mooi geschreven.

  Ben ook zeer blij met de m400. Ik heb hem nu 3 weken in gebruik.
  Ik krijg het alleen niet voor elkaar om een training van een volger te bekijken. Ik zie alleen het overzicht van diegene, maar niet de specifieke training…Zowel voa de app als de webservice lukt het niet.

  Zou iemand mij het antwoord kunnen geven?

  Bvd Rene

 9. HI,

  Ik heb dit horloge gisteravond gekocht. alleen zie ik nog geen activiteiten.
  kan het zijn dat je het horloge eerst een beppalde tijd om moet hebben voordat dit zichtbaar is?

 10. beste ,

  onlangs heb ik een polar m400 gekocht en ben daar heel tevreden van , maar toch had ik een vraag omtrent deze horloge.

  ik ben vandaag gaan fietsen ( zo’n 50km) en heb deze activiteit geregistreerd , maar na mijn training viel er mij iets op. Namelijk dat mij stappenteller redelijk hoog stond zo’n 20000 stappen . terwijl ik eigenlijk ben gaan fietsen . Is dit nu een vertekend beeld van mijn dag activiteit ? zijn mijn stappen en mijn training zo gezegd dubbel aangerekend of geregistreerd ?

  alvast bedankt voor de komende reacties
  mvg, lorenzo.

 11. Ik heb hem op 23 mei 2015 gekocht en horloge laad niet meer op, zowel niet via pc of rechtstreeks via stroomnet! Zowel met originele polar usb kabel als met andere usb kabel!

 12. Kun je als je alleen je hartslagmeter nodig hebt het aantal hartslagen ook groot op je horloge laten verschijnen ik gebruik de hartslameter voor het spinnen je kunt de hartslag bijna niet aflezen omdat het tijdens de les vrij donker in de zaal is je moet dan steeds op je knopje voor de verlichting duwen om de aantal hartslagen op je horloge zo klein wordt afgebeeld

  • Hoi hen,

   Dan moet je 1 scherm maken v je hs. Dus ja dat kan.
   Dus ipv meerdere functies in 1 scherm maak je een optie- dus hs in je scherm

 13. Ik gebruik nu de polar M400 regelmatig en het is een prima horloge.
  Zeker in combinatie met de polar Flow app, heb je een hoop informatie.

  Het enige nadeel waar ik nu tegenaan loop is dat het horloge niet live synchrnoniseert met mijn telefoon, zodat ik tijdens het hardlopen (en het luisteren van muziek) gewoon mijn laptimes in mijn oren geroepen krijg ipv dat ik dat moet aflezen van mijn horloge.
  Voorheen gebruikte ik de polar beat app, en die gaf wel voice guidance. Toch voor mij een nadeeltje wat ik graag anders had gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.