Gelezen – de kunst van het dalen / Martin Bons

‘Hoe neemt een renner een bocht? Altijd door de bocht heen kijken. Vóór de bocht remmen. De bocht zo ruim mogelijk aansnijden. In de bocht de knieën naar binnen. Bij een bocht naar rechts rechterpedaal omhoog en naar links linkerpedaal omhoog. Extra druk geven op het pedaal dat naar beneden is gericht door er met kracht op te duwen.’
Uittreksel van: Bons, Martin. ‘De kunst van het dalen.’

Ik volg de tour op de voet en vooral de bergen zijn mijn favoriete etappes. Boeken over wielrennen, ik hou ervan.
Een paar weken geleden heb ik ‘ De kunst van het dalen’ gelezen. Wat een heerlijk boek!
Ik hou namelijk van dalen, zowel op de trails hardlopend als op de fiets of op de skies.
imageMartin Bons is de schrijver van het boek. Als hij op de top van de Col de la Croix-de-Fer is tijdens De koninginnenrit in de Dauphiné Libéré ziet hij de kopgroep voorbij komen. De volgende renners zitten daar 10 minuten achter. Hij stapt op de fiets en zet de afdaling alvast in. Eigenlijk verboden maar redelijk veilig met 10 minuten ertussen. Dan hoort hij alleen nog maar gesuis en een renner vliegt hem voorbij. Hij is verbijsterd.
Daar begint zijn obsessie naar afdalen. Hoe kan een mens zo hard afdalen, hoe doe je dat? Er volgt een zoektocht naar geheimen, technieken en trucs van het afdalen. Over angsten en de krankzinnigheid van het dalen. Maar vooral ook over de schoonheid van het dalen!
Alle goede en slechte dalers uit de tour komen voorbij. Prachtige geschiedenis.
Middels twintig vragen die hij zichzelf stelt komt alles voorbij over het dalen. Een wezenlijk onderdeel van het fietsen. Wedstrijden zijn ermee gewonnen of verloren. Een van die vragen is of hij zelf door training en kennis zijn snelheidsrecord van 64 km/u kan verbeteren in de afdaling van de Croix de Fer.
Een heerlijk boek! Je kijkt toch weer met andere ogen naar de ongelooflijke capriolen van de echte dalers, of naar het gekluns van de niet dalers
Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.