Gelezen – overleven op de K2 – Wilco van Rooyen

Waarschijnlijk Nederlands meest bekende klimmer, Wilco van Rooyen. Na 2 eerdere mislukte pogingen om de K2 te beklimmen gaat hij in 2008 voor poging 3. index
Een berg van 8611 meter. In dit boek beschrijft hij de eerdere 2 pogingen en uiteraard de laatste poging die lukt. Er wordt een hoge prijs betaalt, maar dat hoort er klaarblijkelijk bij.
Wilco overleeft de klim, of beter, de afdaling ternauwernood. Hij dwaalt meer dan 30 uur boven de 8000 meter. Letterlijk de dood in de ogen kijkend. Maar wonder boven wonder overleeft hij het.
Van de 18 klimmers die op de berg zijn laten 8 het leven tijdens deze epeditie. Waaronder een van de mannen van de Norit K2 expeditie van Van Rooyen. Zelf levert hij een aantal tenen in, maar ondanks dat klimt hij nog steeds.
Een mooi verhaal maar ook bizar. Een bijzondere sport waar de dood bijna bij hoort.
Maar ook een verhaal over passie en gaan voor extremen en vooral over liefde voor de bergen.
Lees deze passage maar eens, die kun je alleen schrijven als je de bergen voelt.
 ”God wat is het hier hemels. Aan het uiteinde van de aarde, waar de kromming van de horizon van onze planeet te zien is. We verlaten bijna de atmosfeer en bevinden ons praktisch in de stratosfeer. Als ik naar boven kijk, lijkt het alsof ik in het heelal ben, de lucht is pikzwart. Ik krijg het magische gevoel niet dichter bij het goddelijke te kunnen komen dan dit.”
Overleven op de K2 – Een aanrader. Ik las het in een dag uit.