Denk in mogelijkheden, ook in moeilijke tijden.

Veel mensen vergelijken de C-crisis al met een oorlogssituatie, alleen is de vijand nu een virus dat Corona heet. Veel nieuws wat klopt, maar er is ook veel fake nieuws, wat mensen bang maakt en veel vragen oproept.
Ik krijg er best veel vragen over omdat ik nu eenmaal in de zorg werk.
Het beste advies is gewoon je gezond verstand gebruiken. Volg nieuws wat betrouwbaar is. Op de site van het RIVM is alles te vinden, vragen en antwoorden.
Ik zou hier natuurlijk een heel verhaal kunnen vertellen over mijn werk op de IC en de Spoed maar dat ga ik niet doen. Ik heb het liever over alle positieve dingen die voort komen uit ellende.
Want dat is toch mooi van de mens, dat we allemaal opstaan en proberen het om te draaien en het beste er van te maken. Er gebeuren een hoop positieve dingen die ontstaan zijn uit iets naars, en dat is mooi.
Onze straat app is nu bereikbaar voor de mensen die hulp nodig hebben. Zo zorgen we voor elkaar in onze buurt.
Bedrijven brengen spullen die over zijn naar de voedselbank, maar ook naar de zorginstellingen. Zo worden er door bedrijven bloemen, eten en bonbons gebracht naar ziekenhuizen.
Er wordt thuis les gegeven en thuis gewerkt, wat denk ik een hele nieuwe boost brengt in het gezin. Mooi om te zien hoe creatief ook het onderwijs is.
Muzikanten streamen live concerten van huis en je kunt geld doneren als je wilt.
Jongeren gaan boodschappen doen voor mensen die dat nodig hebben.
Medische studenten gaan op kinderen passen van mensen in de zorg.
Restaurants gaan thuisbezorgen aanbieden. Ik ga daar zeker gebruik van maken om zo die groep ook geld te laten verdienen.
Als ik naar mijn werk rij met de auto kan ik zo door rijden en de trein is in de morgen leeg.
Ik heb de NS gevraagd of ik nu mijn racefiets gratis mee mag nemen omdat er toch niemand in de trein is en ik een vitaal beroep heb. Maar nee, het antwoord was, Helaas is het niet mogelijk om voor bepaalde doelgroepen uitzonderingen te maken op vervoersbewijzen. Gemiste kans NS, zeker omdat er nu steeds meer treinen uitvallen.
Gisteren heeft de Feyenoord supportersclub grote spandoeken opgehangen bij alle ziekenhuizen in Rotterdam, Sterker door Strijd. Een mooi gebaar.
Overigens vind ik het wel lief dat men vind dat wij oa in de gezondheidszorg nu plots helden zijn. Maar dit is werk wat we iedere dag doen, het is zeker  veel drukker en we moeten harder werken maar dit is wat we doen. Dat maakt ons geen helden.
Veel verpleegkundigen hebben nu een ‘I can not stay at home, I am a nurse‘ dingetje om hun profiel foto. Maar, volgens mij kon ik ook niet thuis blijven voor de Coronacrisis en was ik toen ook al een nurse. Ik ben waarschijnlijk iets te nuchter voor die gekkigheid.
Maar het gebaar van iedereen is mooi.

Dan hebben we nog het sportleven.
Ineens is je agenda leeg. De komende 4 weken had ik toevallig ieder weekend een wedstrijd, trainend naar de Costa Brava stage race. Nu dus niet meer.
Gelukkig bestaat mijn sportleven uit buiten dingen doen en mogen we nog naar buiten om te sporten. Er zijn landen die alles op slot hebben en waar dat ook niet mee kan. Reden om je te houden aan sociale afstand, ook met sporten, zodat we dit kunnen blijven doen.
Er worden wedstrijden gecanceld en mensen gaan vervolgens een social trail organiseren waar groepen bijeen komen. Doe dat nu gewoon niet.
Fietsen met mijn fietsclubje doe ik ook even niet als we met een grotere groep zijn. En als we met een klein groepje fietsen houden we afstand.
Ik probeer wat geïsoleerder te leven om mijzelf te beschermen, zodat ik geen risico vorm voor anderen, zeker met mijn werk. Dus ga ik alleen fietsen, minder gezellig maar ook leuk.
En ik heb mogelijkheden in onze sportkamer. Aangezien nu alle sportscholen dicht zijn, is verhuren misschien nog een leuke bijverdienste.
Er zijn genoeg mogelijkheden om jezelf uit te dagen qua sport als je dat zou willen. Ga een rondje rennen en maak FKT (fast known time) van een rondje. Zo kun je met anderen een competitie maken, mocht je daar behoefte aan hebben. Op Strava staan ook 1000den uitdagingen.
En voor iedereen die zich ingeschreven heeft voor een wedstrijd en het geld kan missen, denk aan de ondernemers die hun geld verdienen met wedstrijden organiseren. Die hebben voorlopig geen inkomsten. Dus maak er geen punt van en laat het zo.

Sommige mensen vinden het lastig om zich te vermaken in huis. Wees creatief, lees een goed boek, luister naar mooie muziek, schrijf brieven, maak een mooi plan voor als je weer naar de bergen mag, pak kaarten en ga dromen, maak een legpuzzel, maak je fotoboeken nu eens eindelijk, begin aan de voorjaarsschoonmaak of rust gewoon uit.
Ik moet werken dus als iemand nog tijd over heeft, we zoeken nog een schoonmaker voor in huis……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.