Muziek laat je harder lopen!

Als ik niet in de natuur loop heb ik eigenlijk altijd muziek op. Wat voor muziek maakt over het algemeen niet uit. Tenminste, als ik een duurloop doe. Loop ik tempo dan luister ik graag naar tempo muziek.
Hetzelfde geldt als ik fiets, dan moet ik altijd tempo muziek op hebben anders ga ik rustiger fietsen. Grappig dat die dingen terug te zien zijn in een onderzoek.
Want een recent onderzoek toont aan dat muziek psychologische, ergonomische en fysieke voordelen kan hebben tijdens inspanning. Vooral wanneer de bewegingen synchroon zijn met de muziek.
Men heeft een groep elite triatleten een bepaalde tijd laten hardlopen op een loopband.
Ze moesten met 2 verschillende lijsten muziek lopen en zonder muziek.(een zelf gemaakte motiverende muzieklijst en een neutrale muzieklijst).
Hiermee moesten ze sub maximaal en maximaal hardlopen op een loopband.
De onderzoekers keken naar een aantal punten:
– De tijd tot uitputting|
– De gemoedstoestand
– Het gevoel
– Lactaat concentratie in bloed
– Zuurstof opname
– Loop economie
De tijd tot uitputting was, respectievelijk, 18,1 % en 19,7 % korter met motiverende muziek en neutrale muziek, dit in verhouding met geen muziek.
Bloed lactaat concentraties waren het laagst met motiverende muziek.
Zuurstof consumptie was lager met muziek (1,0 % – 2.7%)
Beide muziek vormen tov geen muziek gaf een betere loop economie.
De motiverende kwaliteiten van muziek lijkt minder belangrijk dan de aanwezigheid van de beats en het niveau waarop de loper in staat is om zijn bewegingen te synchroniseren.
Muziek zorgde in dit onderzoek voor ergonomische, psychische en fysieke voordelen en kan goed gebruikt worden in de training.
Het hele onderzoek staat hier op pubmed.

Dit bericht is geplaatst in Hardloop muziek en podcasts, Hardlopen Algemeen met de tags , . Bookmark de permalink.

7 reacties op Muziek laat je harder lopen!

 1. Patrick schreef:

  Ik zal de uitzondering op de regel wel zijn, voor mij geen beats en herrie aan mijn hoofd….concentreren op het lopen lukt me dan niet meer….en nog belangrijker, het geluid van de natuur is 10x mooier, en voor mijn veiligheid is het ook nog eens een pre als ik verkeer hoor aankomen van achteren.

 2. Rutger schreef:

  Muziek en hardlopen zijn mijn twee grote hobbies, ik combineer ze echter zelden samen. De rede? Veiligheid!
  Als ik door de stad loop hoor ik graag waar auto’s en brommers rijden. Loop ik door de polder, waar je amper verkeer tegen komt, dan wil ik toch graag weten wanneer die ene auto/trekker mij van achteren nadert.

  • emmanuelle schreef:

   Goh, wij hebben op de basisschool geleerd dat je als je loopt langs een weg of fietspad je juist aan de ‘verkeerde kant’ moet lopen. Dan zie je namelijk al het verkeer aankomen en de fietsers/ auto’s kunnen met gemak om je heen. (Ze zouden uiteraard even ver moeten wijken voor lopers die ze van voren of achteren benaderen). !

 3. Annemarie schreef:

  Veiligheid voor alles, dus ik loop en fiets zonder muziek!
  Lekker luisteren naar de geluiden van de natuur, dat is met lopen mijn muziek.

 4. Peter Jan Haas schreef:

  Interessant. Ik loop nooit met muziek (voel graag muziek ‘in de ruimte’ in plaats vanuit die kleine oordopjes) maar tijdens veel stadsloopjes moet je wel en dan kan ik er erg van genieten. Al zakt mijn tempo totaal in als iemand Andre Hazes uit zijn speakers knalt. Gabberhouse-achtige muziek is echter weer perfect. En Rammstein tijdens de Berlin Marathon, need I say more?

 5. Erwin schreef:

  Bij een lange duurloop heb ik eigenlijk het liefst de podcast van een radioprogramma oid op m’n hoofd, of een goede conference. Dan vliegt de tijd voorbij.

 6. Daan schreef:

  Ik loop wel met muziek. Hele lijsten heb ik uitgezocht op tempo dat past bij mijn verschillende loopritmes. Het volume is nooit zo hard dat ik het verkeer niet kan horen. Als je de muziek zo hard zet dan vrees ik ook dat je gehoor beschadigd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.