In bad liggen maakt je sneller?

Was eerst in een ijsbad liggen ideaal voor de hardloper. Nu heeft men een onderzoek gedaan naar trainen in warmte.
Het idee is  dat als je ongeveer twee weken in hitte traint je bloedplasma toeneemt en dat uiteindelijk leidt tot betere prestaties.
Zo zijn er onderzoeken gedaan met trainen in saunas maar nu ook als je in bad gaat liggen na een training. Klinkt ideaal! image
De Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports heeft een onderzoek gepubliceerd van Michael Zurawlew en zijn collega’s van de Bangor University.
Men heeft 17 personen een 6 daags protocol laten afwerken. 40 minuten hardlopen in 17,7 graden en erna 40 minuten in een bad  liggen.
10 lopers lagen in een bad  van 40 graden. Voor de overige 7 was het bad 33,8 Graden. Voor en na deze zes dagen zijn er testen genomen en is er naar de prestatie gekeken.
Daar zag men oa dat het plasma volume toegenomen was met drie procent na hete baden. De hete baden groep liep 4,9 procent sneller in een 5 km test.
Er zal nog veel onderzoek gedaan gaan worden naar dit fenomeen. Maar men geeft wel aan dat het wellicht interesant is om hete baden te gebruiken als voorbereiding als je een wedstrijd gaat doen in de hitte.
Alex hutchinson schrijft er een artikel over. Die kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.