De negatieve effecten van sportvasten

Sportvasten is hip. Plots lees je overal dat hardlopers aan het sportvasten zijn. Ik heb er vanaf het begin mijn vraagtekens bij gezet.
Het NOC*NSF krijgt  regelmatig vragen van sporters hoe sportvasten je prestaties kan verbeteren (of juist niet) en heeft er daarom ook een factsheet over geschreven.
Sportvasten  bestaat  uit  een  combinatie van bewegen en vasten ondersteund met voedingssupplementen.  In het kort bestaat sportvasten uit 10 dagen heel weinig eten gecombineerd met korte trainingen.  Het protocol zou het lichaam dwingen om een zogenaamde  ´metabolic  switch´  te maken.  De suggestie is dat na een periode sportvasten het lichaam meer vetten als brandstof kan benutten en zo koolhydraten in de vorm van glycogeen spaart. Met behulp van een protocol wordt gedurende drie dagen de voedingsinname afgebouwd, gevolgd door een driedaagse periode waarin niets wordt gegeten waarna tot slot de voedingsinname in vier dagen weer wordt opgebouwd.

Het artikel vertelt waarom je nu zo snel afvalt. Geen vetverbranding zoals veel mensen denken maar simpelweg dehydratie.
Het artikel ontkracht de toename van je sportprestatie met 15 % (gewichtsreductie en leereffect)
Verder beschrijft men de risico’s zoals ;
• glycogeenlediging  gedurende  meer  dagen,
• verlies van spiermassa,
• daling van het rustmetabolisme wat na het sportvasten juist tot extra vetopslag kan leiden,
• mogelijke verhoging van katabole hormonen zoals cortisol en daling van anabole hormonen.
Men eindigt het artikel met het volgende.
Conclusie  NOC*NSF  Team  Voeding    
Wij raden aan  om  sportvasten niet te gebruiken omdat de mogelijke voordelen niet opwegen tegen de mogelijk negatieve effecten.  Er is geen wetenschappelijk bewijs  dat sportvasten positieve effecten heeft.

Een goed artikel, iedereen die wil sportvasten om je prestatie te verbeteren zou dit eerst moeten lezen voordat je begint aan zomaar iets.
Hier vind je het artikel. Scroll naar ‘sportvasten en mogelijke alternatieven’. Het is een PDF bestand.
@NOC*NSF

22 thoughts on “De negatieve effecten van sportvasten

 1. Ik heb me van het begin af aan verbaasd over de rage. Natuurlijk is voeding belangrijk, maar als dit zo revolutionair zou zijn, dan was het vast al eens ontdekt.

  Met deze onderbouwing erbij, kan ik op basis van argumenten de discussie aangaan in plaats van een gevoel.

 2. Mijn gevoeld zei hetzelfde als NOC*NSF, goed dat hier bevestigd te zien.
  Blijft alleen dat de meeste volgers van het sportvasten zich beter gaan
  voelen en het tegendeel pretenderen. Zou dat whisful thinking zijn?
  Of zou iemand die niet een topsporter is, toch baat bij dat gewichtsverlies hebben?

 3. @jan; gewichts verlies is natuurlijk altijd goed als je harder wil lopen (als je niet te mager bent) maar het heeft weinig zin als het in vocht is en je dus relatief uitgedroogd bent.
  men zegt ook dat prestaties toenemen door gewichtsverlies. maar als het er snel weer aanzit heeft het weinig zin en kun je beter indd op je eten letten zoals erwin zegt en vet kwijt raken ipv vocht.

 4. Ik hoef het artikel niet te lezen. Ik heb er sowieso geen goed gevoel bij. Ik heb een auto met een lege tank ook niet ineens van 0-100 in 4 seconden zien rijden of hij ging ineens overschakelen op slootwater ipv benzine. Kortom, ik vind het niks en houd het bij Hollandse pot, gewoon goed en verstandig eten, hard trainen en normaal doen. Loop ze! Ik neem een lekker koekie bij de koffie.

 5. Ik had er vanaf de eerste seconde al niet veel mee, zeker toen het ook nog eens een rage begon te worden zag ik het nog verder afdwalen. Vervolgens gaan we over op de bietensap, hoe krijgen we elkaar gek.
  Hallo zeg, we zijn recreatieve sporters en ik denk niet dat dit enig vooruitgang boekt in prestatie op korte termijn. Alleen maar elkaar een beetje gek maken en vervolgens verdwijnt het allemaal weer in snel in de doofpot en van enige onderbouwing of evaluatie achteraf geen sprake.
  Doe mij ook maar gewoon dat koekje, frietje, biertje dus sportvatsen met mate.

 6. Ik heb het verhaal wel gelezen,, ik vind het ook onzin. Waarom sportvasten? Nee, ook het gedoe met de bietensap bij de heel bekende webloggers gelezen. Ik eet wat de pot schaft gewoon het hollandse eten niks aan de hand ermee en genoeg koolhydraten binnen krijgen.
  Succes verder met je trainingen,ik zie je wel n keer.

 7. Tsja,

  Een ieder mag zn zegje doen, zn gevoel uiten en iets niet proberen gewoon omdat je niet weet wat het is. Maar ik als voorsrander, geswitchte recreatieve sporter voel me er TOP bij en vind dat je voordat je roept eerst goed moet weten waar je t over hebt…kijk maar eens op http://www.sportvasten.nl en lees zelf de resultaten, of wie weet probeer t zelf… Pas dan kun je oordelen of t werkt.

  Daarnaast maakt ook hollandse pot deel uit van mijn voeding en lust ik zeker ook een koekje bij de koffie.

  Tenslotte: zoals vaker gebeurd bij gevormde meningen door tegenstanders, wordt er slectief info gebruikt uit artikelen en data, en gegoten in het “gewenste” jasje… Jammer(bewuste artikel ook te vinden op http://www.sportvasten.nl).

 8. @inge; Je hebt helemaal gelijk dat er voor en tegenstanders zijn. Maar wat mij vooral tegen staat is de hype. Mensen beginnen gewoon zomaar ergens aan omdat ze denken dat ze sneller worden.
  NOC*NSF is een onafhankelijk sport organisatie die gewoon naar de feiten kijkt. Dat is goed. Dat brengt alles in perspectief. De resultaten hebben een reden en dat legt NOC uit in de factsheet.
  Als mensen denken dat ze er goed aan doen, moet je het lekker doen,. Maar het mag allemaal wat genuanceerder.
  Want het is geen hallelujah en het is niet zo goed voor je als de sites doen geloven.
  Overigens heeft NOC wel gebruik gemaakt van artikelen. die staan ook in de factsheet,.

 9. Ben het volledig met Richard eens, we zijn en blijven recreatieve sporters en moeten vooral niet doorslaan. Dank u voor het stukje!

  @Inge: Als informatiespecialist kijk ik altijd heel kritisch naar internetsites en bij sportvasten.nl is het natuurlijk logisch dat je de voordelen van sportvasten ergens kunt vinden. Maar Martine verwijst naar het NOC-NSF die mijns inziens in dit hele gebeuren iets objectiever zijn. Of dan in ieder geval zouden moeten zijn.

 10. @Inge Ik sluit me aan bij Dannielle hierboven: logisch dat je op http://www.sportvasten.nl de nodige halleluja vindt. Maar jij praat uit jouw ervaring en dat is alles behalve gestoeld op feiten. Onderzoekbare feiten. Je zegt zelf: ik VOEL me er top bij, maar je hebt geen idee wat er in je lichaam allemaal aan de hand is. En zolang er onafhankelijke onderzoeken zijn die aantonen dat het dus NIET goed voor je is vind ik sportvasten dan ook de grootste (en gevaarlijke) onzin.

 11. Dat sportvasten heb ik ooit eens gelezen en als gevaarlijk beschouwd.
  MAAR, het steunt wel op sommige principes die wel degelijk zijn. Alleen is 10 dagen echt gung-ho!
  Ik ben overgestapt naar een PAleo dieet (= next hype) en voel me er goed bij. Niet enkel dat, heb ook een zeer uitgebreid bloedbeeld voor en na laten doen … blijkt dat het daarna beter was.
  Mijn moraal voor het verhaal: ga koolhydraten uit de weg, eet veel echt verse groen(ten) en eet genoeg proteinen (om spiermassa niet aan te tasten) en geniet van goed vet! Vet is uiteindelijk de materie die het lichaam heeft gekozen om langdurig energie op te slaan … dus kan het lichaam het ook wel heel goed als energiebron gebruiken, niet?

  Een echte aanrader: lees Good Calories, bad Calories van Gary Taubes!
  Staat naast The Lore of Runing in mijn boekenkast!
  Jo

  • Interessant, dat paleo-dieet hierboven! Ik ben nu bezig aan mijn tweede sportvastenkuur, na vorig jaar augustus de eerste kuur, en kort daarna rende ik als beginnend renner zeer goed de Jungfrau Marathon, sjouwde ik aansluitend (!!) fluitend een week door de Hoge Marokkaanse Atlas en liep ik kort daarna vrij aardig de Amsterdam Marathon. Nu doe ik de kuur nog een keer, om te kijken wat het effect dit jaar is, en… (nu komt dat paleodieet weer boven) om mijn eetpatroon ook weer wat meer in lijn te krijgen met dat veel groente, weinig koolhydraten, genoeg vocht en goede vetten (en af en toe best zondigen, maar met mate, niet meer zo’n hele zak drop, af en toe iets kan best). Ik hield er heel lang een soort oer-eetpatroon aan over, mijn ogen zijn opengegaan qua eten, ik heb nu veel meer eet-alternatieven tot mijn beschikking, ik kan breder kiezen.
   Ook denk ik dat de best heftige geestelijke inspanning die zo’n week vasten inhoudt extra motivatie kán geven. Dat geestelijke, het gevoel dat je er iets zwaars voor hebt gedaan, geeft je op zo’n sporthoogtepuntdag toch een extra motivatie, je hebt het gevoel dat je iets bijzonders hebt gedaan. Vasten wordt trouwens ook op niet-sportgerelateerde gebieden ook gedaan en dacht ik wel aanbevolen. Ik kijk niet zo naar dat gewichtsverlies, wel interesseert me persoonlijk de claim dat je oude vetlagen min of meer opruimt, inclusief wat je aan chemische rommel daarin hebt opgeslagen. Wie weet draagt dat bij aan het energieke effect dat ik ervan ondervond?
   Ik snap dat het bovenstaande allemaal ook op andere manieren is te doen!!! Tuurlijk!
   Mij maakte het zeer energiek, maar het kan best zijn dat het niet bij iedereen zo’n effect heeft, iedereen is weer anders, min of meer geschikt.
   Dat het NOCNSF er vraagtekens bij zet is best, maar dat wil niet zeggen dat zij gelijk hebben OMdat ze het NOCNSF zijn. Het is maar welke onderzoeksgegevens je in welke constellatie presenteert. Er zijn wel meer authoriteiten die het mis hebben. I’m not impressed. Beide kanten hebben vast een punt, zal wel, maar ik hoef niet zonodig iedereen te gaan zitten waarschuwen om het vooral NIET te proberen of om het vooral WEL te proberen.
   Als je nieuwsgierig bent, onderzoek het zelf even aan den lijve en stop zodra je merkt (bij jou) dat het mis gaat. Wat dat dan ook is, want die ervaring heb ik niet, persoonlijk. Ik heb er niks aan overgehouden, maar misschien kan mijn gestel er net weer wel tegen. Ja, wie weet blijken mijn vaten of zo nu al stokoud te zijn of zo, iets wat ik niet zie. Maar ach, zo zijn er wel meer dingen die later slecht voor je blijken te zijn; ik woon in Den Haag en dat schijnt op astmakaarten van Nederland felrood te zijn, wegwezen hier dus en vooral niet in de openlucht sporten 🙂

   Succes!

 12. Een hoop mensen die er (mijns ins ziens ongefundeerd) tegen zijn. Misschien “wat de boer niet kent….” principe? Als we ons telkens bij het oude vertrouwde in sport en voeding hadden gehouden was er 0,0 vooruitgang geboekt. Een hype? Is doping dat ook? Zie het als een nieuwe trainingsmethode. Waarom het niet eerder is uitgevonden? Misschien gebrek aan creativiteit en kennis en inzichten? Of veel zaken met elkaar combineren? Kijk wat sport doet, kijk wat vasten doet, kijk wat voeding(supplementen) doen en voila….. je hebt….. ja! inderdaad Sportvasten 🙂
  Dus zo’n hocuspocus is het niet mensen. En Spiermassa afbreken? Bij mij niet gebeurd. Wel vet en de laatste kilo’s erafgeknald en duurcapaciteit toegenomen.
  Maar ja, als je niet aan vernieuwing durft, zul je het nooit te weten komen 😉
  Wat je ook kiest en doet, veel plezier allemaal en train ze. En… er is nooit één waarheid. Dus kijk voor jezelf wat jij de beste waarheid vindt.

 13. Pingback: Sportvasten: 10 dagen groente, fruit, sap én sporten | Eyes Wide OpenEyes Wide Open

 14. Het is al een oud topic maar toch wil ik verwijzen naar de docu super juice me. 8 messen met uiteenlopende ziekte beelden en vee medicijn gebruik, waarvan artsen zeggen dat ze er nooit mee vanaf komen, gaan 28 dgn sap vasten. Aan het eind van deze periode is iedereen van veel kwalen af of bijna af en is het medicijn gebruik bij iedereen afgenomen. Bij 1 man die 52 verschillende soorten per dag! Slikte was aan het eind (in overleg en onderzoek van arts) nog maar 2!!! Van deze medicijnen nodig.
  Zal het sapdieet dan echt zo slecht zijn? Ja ik geef toe er zal wel goede begeleiding en advies nodig zijn wil je dit juist kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.