Energiedrank en suikerklontjes

Dat er veel suiker in sportdrank zit weten de meeste hardlopers wel. Persoonlijk drink ik die flesjes eigenlijk alleen tijdens wedstrijden waar ze bij de drankposten staan. Mijn voorkeur gaat zoiezo niet uit naar zoete dranken, een van de redenen waarom ik Prolong gebruik.
Verleden week had het programma Radar een item over die sportdrankjes, AA en Extran bijvoorbeeld. Als je in suikerklontjes ziet hoeveel er in 1 flesje van 500 cc zit denk je nog wel 2 keer na als je een uurtje gelopen hebt.
Hier kun je het filmpje zien.
Hoeveel suiker zit er nu precies in sportdrankjes? Hoogleraar ‘Innovatie Gezonde Voeding’ van de Universiteit van Maastricht heeft dit onderzocht. Het resultaat is opvallend. Zo zitten er in Extran Energy (500 ml) maar liefst 21 suikerklontjes. En in AA High Energy (500 ml) zitten zelfs 24 suikerklontjes. Een enorme berg suiker die je niet nodig hebt om beter te gaan sporten vindt Brouns. Sterker nog: je wordt daar alleen maar dik van.
Ondanks het sportieve karakter van de drankjes heeft de extra energie alleen nut bij langdurige sportprestaties op topniveau. De recreatieve sporter heeft al die extra suiker niet nodig. Van de veelheid aan suiker in sportdrankjes kunnen sporters maag en darmklachten krijgen. Vooral kinderen houden van zoete drankjes en die kunnen beter een glaasje water drinken, aldus Brouns.

3 thoughts on “Energiedrank en suikerklontjes

  1. Was het niet 60 gram KH (dextrose) per uur, 90 gram inclusief fructose… Dus ja, een ultra-loper kan er wel wat mee, maar iedereen die onder de 2 uur sport… meh, dat doe ik nog op een lege maag.

  2. Toch hebben ze het weer weten te presteren om iets te vertellen waar vrijwel niemand iets aan heeft. Wel geschikt voor topsporters, niet geschikt voor kinderen, en alles wat daar tussenin zit slaan we maar gewoon over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.