Huidkanker en Marathon lopen

Training for the marathon puts runners at risk for malignant melanoma and other skin cancers, according to researchers here.
Dit was de intro betreffende een onderzoek uitgevoerd door een Oostenrijks Research Team, een groep dermatologen op een medische universiteit in Graz. Doordat men daar 8 ultra lopers gedurende 10 jaar met kwaadaardige huidkanker hadden behandeld was hun interesse gewekt. Een aantal van de dermatologen zijn ook fanatieke hardlopers en daarom wilde men graag dit onderzoek uitvoeren omdat dit toch zorgelijk was.
Men heeft 210 marathon lopers en 210 niet lopers uitgezocht voor de studie. Beide groepen waren gelijk qua leeftijd en geslacht. Overigens allemaal blank.
Deze 420 mensen zijn gescreend door de dermatologen en bij de marathon lopers moesten er 24 lopers voor een chirurgische ingreep ivm huidkanker. Bij de niet lopers moesten er 14 behandeld worden. Het hoogste percentage verwijzingen, 19 procent, waren de marathon lopers met de hoogste km week omvang. (meer als 70 km per week).
Navraag bij de lopers leert dat 96,7 % een korte broek draagt, 87,6% een shirt, 11% een singlet. 56,2% gebruikt regelmatig zonnebrand crème, 41,9 % soms en 1,9 % nooit.
Dat betekent dat bij zon de huid een langere periode bloot gesteld wordt aan ultraviolet straling en dus een hogere kans op huidkanker. De dermatologen adviseren dan ook om het liefst te trainen bij een lagere uv blootstelling, adequate kleding te dragen en vooral om zonnebrand creme te gebruiken. In het artikel wordt nog gesugereerd dat ook de afgenomen weerstand een rol zou kunnen spelen, bv bij veel training. Maar dit is een speculatie en is niet wetenschappelijk bewezen.
Als ik naar mezelf kijk moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik nooit zonnebrand creme gebruikte als ik ging hardlopen. Tot een paar jaar geleden een vriendin (ook marathon loopster) een melanoom op haar kuit had. Alles is goed afgelopen maar ben sindsdien wel bewuster geworden van de gevaren van de zon en dus meer gaan smeren.
Voor de liefhebbers, hier kun je het artikel uitgebreider lezen.

9 thoughts on “Huidkanker en Marathon lopen

 1. Dat zijn verontrustende berichten! Nou loop ik nooit meer dan 70 km in de week (komt niet eens in de buurt), maar ik smeer voor het lopen ook nooit met zonnebrandcreme. Ik heb wel eens mijn schouder verbrand met lopen, toen het niet eens zo heel erg zonnig was. Daarna smeer je een paar keer wel en daarna is het gewoon over. Heb laatst ook al gelezen dat mensen met blond (licht) haar en blauwe, grijze en groene ogen meer kans hebben op huidkanker. Ik val dus wel in die groep……!

 2. Natuurlijk zeggen ze er niet bij dat van de 100 niet-lopers 20% gestorven is aan longkanker, 15% aan levercirose en 35% aan hartaandoeningen … dus van de overblijvende 30% (= 61 personen) hebben er 14 behandeld voor huidkanker, wat bijna 1 op 4 is. Ik denk dat ik van de week alvast een kilometerke of 90 ga doen, gewoon om zeker te zijn 🙂

 3. Ben een lopend risicofactor……blond-blauwe ogen en een huid die snel aangebraden is.
  jij bent van de gadgets, bestaat er niet zoiets als een parapluutje voor mijn soort hardlopende mens?

 4. Dus behalve dat de zon en warmte (in ieder geval voor mij) vervelende omstandigheden zijn om te lopen, is het nog gevaarlijk ook. Wel een interessant stukje om te lezen, ik smeer ook nooit..

 5. Met mijn indo-bloed kan ik wel wat zonlicht verdragen maar ik zal in de zomer beter op gaan letten… lees: smeren… maar ik train bijna altijd ’s avonds.. dat is natuurlijk ook beter

 6. Ik kan er over mee praten Martine.
  De kleintjes worden bij mij nu om de vier maanden behandeld met stippen.
  De grote zijn vorige jaar weg gehaald op de slaap en de rug.
  Op de rug is het nu net een oorlogswond.
  Ik moet dus eindelijk het hele jaar door een pet dragen.
  De juiste benaming is basaalcel carcinoom.

 7. Pingback: Cafeïne verlaagt de kans op huidkanker | RunToDream, Trailrunning, running, ultra`s and adventure racing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.