Risico op kwetsbare botten bij atletes verhoogd bij een laag BMI

Even geleden schreef ik over eetstoornissen bij sporters. Een best veel voorkomend probleem waar niet heel veel over gesproken wordt.
Op de site van Sport topics staat een artikel waarom dit niet alleen een probleem is voor nu maar zeker ook voor later.
Vooral ook een topic waar trainers iets mee moeten als ze jonge meiden trainen. Daar begint het signaleren van een probleem.
Een laag BMI en een menstruatie beginnend op latere leeftijd zijn belangrijke risicofactoren voor lage botdichtheid bij vrouwelijke atleten. Dit ontdekten Amerikaanse onderzoekers in hun studie naar de risicofactoren zoals een laag lichaamsgewicht op de botdichtheid bij vrouwen tussen de 15 en 35 jaar.
triaEen lage botdichtheid kan leiden tot kwetsbare botten en ernstige blessures. Regelmatig belasten van de botten beschermt tegen botafbraak op latere leeftijd. Sporten op jonge en volwassen leeftijd is daarom goed voor de botopbouw. Bij vrouwen is ook het hormoon oestrogeen nodig. Daarnaast is voldoende energie uit voedsel en voedingsstoffen noodzakelijk voor een gezonde botaanmaak. Sommige vrouwelijke atleten eten te weinig, omdat ze een laag lichaamsgewicht willen behouden. Een tekort aan energie door te weinig voeding gaat bij volwassen vrouwen echter gepaard met een vermindering van oestrogeen. Hierdoor kunnen menstruaties onregelmatig worden of zelfs helemaal uitblijven (amenorrhoea). Bij meisjes in de puberteit kan te weinig voeding leiden tot een groeivertraging en een later begin van de menstruatie.
Gibbs en collega’s hebben de relatie tussen een lage botdichtheid en de “Female Athlete Triad” onderzocht. Deze “Triad” staat voor het voorkomen van de volgende drie fenomenen: de inname van (te) weinig energie en voedingsstoffen, verlaging van het oestrogeenniveau en verminderde botaanmaak bij vrouwen. Deelnemers waren 437 sportieve vrouwen tussen de 15 en 35 jaar oud. Van hen namen 320 vrouwen deel aan sportcompetities op subtop- of topniveau. Eetgewoonten, trainingsintensiteit en –volume en informatie over de menstruatie zijn bij alle vrouwen bepaald met behulp van vragenlijsten. Daarnaast zijn lichaamsgewicht, BMI en botdichtheid gemeten.
De rest van het onderzoek kun je op de site lezen.
Hier lees je nog een goed samenvattend artikel over sport en anorexia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.