Wat ultra’s met ons lichaam doen

Afgelopen week stond er in de NYT een artikel over een onderzoek wat gedaan is bij ultralopers versus recreatieve lopers (lees- korte afstanden)
Onderzoekers van de Stanford Universiteit en de Universiteit van Californië hebben meer dan 1200 ervaren ultra lopers van alles gevraagd.
Hun status toen en nu mbt botten, pezen, spieren,  het hart, bloeddruk, prostaat, borsten ,huid, longen, darmen , ogen, lever en veel andere delen van het lichaam.
Men vroeg ook naar de wedstrijdgeschiedenis, tijden , trainingsschema’s en recente blessure en ziektes.
Al deze gegevens heeft men naast de vergelijkbare gezondheidsstatistieken van gewone hardlopers gelegd. IMG_3036
Daar zag men een paar opvallende dingen.
De ultralopers hadden een lagere incidentie van hoge boeddruk en onregelmatige hartslag. 7,5 procent registreerde deze klachten. Minder dan 1 % was gediagnostiseerd met een hartziekte of had een infarct gehad. Een aantal hadden kanker gehad waarbij het opviel dat huidkanker het meest voorkwam (1.6 %).
Ongeveer een derde van de groep vertelde dat ze problemen hadden met de luchtwegen, allergieën , astma mn na het hardlopen. De verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat ultralopers veel buiten zijn en dus veel pollen en  bloemen tegenkomen die dit triggeren.
Blessures komen ook voor, de meeste voorkomende waren knie problemen en stress fracturen. Dit percentage (50%)  is gelijk als bij gewone hardlopers.
Interessant genoeg kwamen die blessures het meest voor bij de jongere minder ervaren ultralopers, meestal mannen die snel en intens trainen.
De 40 plussers die minder met tempo’s bezig zijn hebben minder blessures.
Ook zag men dat de ultralopers bijna nooit afwezig zijn van hun werk omdat ze nooit ziek zijn of zich ziek melden.
Grappige cijfers waar je niet veel mee kunt behalve eens aan iemand laten lezen die zeurt dat al dat lopen toch niet goed voor je kan zijn.
Het hele artikel lees je overigens hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.