De Nike Free Schoen

De Nike Free is niet zomaar een schoen, het is een schoen waar een filosofie achter zit.
De gedachte is om het op blote voeten te rennen na te bootsten middels deze schoen.
Op de schaal van 0 tot 10, is 0 op blote voeten en 10 de normale loop schoenen. Daartussen zit de Free schoen, je kunt bv op een Free 3, 5 of 7 lopen. 
Er is veel onderzoek gedaan naar deze schoen en uiteindelijk ontworpen doordat een aantal ontwerpers naar een training keken van een coach (Lananna) die goede resultaten haalde. Hij bleek de pupillen een aantal keer per week op blote voeten te laten trainen. Het commentaar van Lannana was ‘i do not know why it works, but when my runners run barefoot, they seem to get faster in their racing.
Zo is men in het Nike Research lab aan het werk gegaan. Er zijn 30 lopers oneindig gefilmd tijdens het lopen en er is eindeloos onderzoek gedaan. Het bleek dat de blote voet zonder obstructie constant zacht land en alle spieren, pezen, bandjes en 26 botjes van de voet gebruiken. Iets wat niet meer gebeurt door de loop schoenen die alles corrigeren. Ondanks dat alle voeten anders waren compenseerde de voet dit zelf en resulteerde het in mooie zachte landing van de voet, van hiel naar tenen, stap na stap.
De Nike Free is dus ook gemaakt zodat alles beweegt, er zit geen echte hak in . De zool kan onafhankelijk bewegen en buigen en door de vele compartimenten beweegt de voet natuurlijk. De bovenschoen lijkt op het materiaal van een surfpak. De schoen voelt licht en erg beweeglijk. Eigenlijk is de voet gemaakt voor de schoen ipv andersom.
Omdat onderzoek naar teendruk uitwees dat de tenen van vrouwen reactiever zijn dan die van mannen, heeft men in de buitenzool van het model voor vrouwen extra buigzame groeven aangebracht voor meer beweeglijkheid van de tenen.Er zijn uiteraard vele testen door Nike gedaan en 1 ervan is een groep van 110 lopers die zoals de meeste bezoekers van deze weblog regelmatig lopen en fit zijn, recreatieve lopers dus.
De groep is in 2en gedeeld en men moest bij hun normale training nog 4 keer per week 30 minuten extra hardlopen….

De helft deed dit op hun normale schoenen en de andere helft op de Nike Free. Vooraf werd er een uitgebreide test gedaan en na een half jaar trainen wederom. Het bleek dat de groep op hun gewone schoen licht vooruit was gegaan, iets meer snelheid, iets meer coördinatie maar niet genoeg om opvallend te zijn.
De groep die op de Nike Free had gelopen bleken echter wel opvallende resultaten te hebben. Ze waren 10 tot 20 % verbeterd op snelheid, coördinatie en bewegingen.
Waar Nike ook erg op hamert is dat de Nike Free een trainingsschoen is en geen hardloopschoen. Het zorgt ervoor dat je voet een stuk sterker wordt en daardoor uiteindelijk je loop prestatie toeneemt. Het is een onderdeel van de training om een aantal keer per week op de Free te lopen, de rest loop je gewoon op de normale trainingschoen. Het is ook een schoen waar je erg aan moet wennen en spierpijn op kan leveren in het begin. Nike heeft op zijn site ook een trainingsopbouw schema staan die je hier voor kunt gebruiken. Dit zit overigens ook in de schoenendoos als je ze koopt.
Paula Radliffe traint ook met de Nike Free, over waarom ze met deze schoen traint zegt ze het volgende ´Towards the end of a marathon i really need my feet to be strong to be able to absorb the impact and propel me into the stride´.
Vandaag zijn mijn Nike Free schoenen gearriveerd en mag ik met Running Ronaldde schoenen gaan uitproberen. Ik ga beginnen met de 7.0 en daarna over op de 5.0 of 3.0. Wel wacht ik nog even tot na de TAR maar ben erg benieuwd naar hoe de schoen gaat lopen. Ik geloof namelijk wel in de filosofie van deNike Free. Wordt vervolgd….

11 thoughts on “De Nike Free Schoen

 1. Dat ziet er mooi uit. Eindelijk blootsvoets lopen zonder alle troep in je voet.

  Heb al langer het idee dat er met schoenen en ondergrond wordt overgecompenseerd wat je alleen maar kwetsbaarder maakt. Ben benieuwd in hoeverre veel in het bos lopen al helpt.

  Zou ze graag een keertje proberen hoe het aanvoelt.

 2. @ronald; ik wilde nog een topje ruilen en dat heeft stephan voor mij gedaan en snel terug gestuurd ivm de tar. De schoenen konden dus net mee.
  @Shoeff; dat is ook iets wat een beetje de nieuwe gedachte is, we worden te veel gecorrigeerd.
  @ronnie; ik ook!
  Geert; je gaat het lezen.

 3. Ik ben een voorstander van barefoot running al doe ik het niet zelf… Het is niet zo nieuw als men denkt, maar slaat op de een of andere manier toch niet echt aan. De Nike Free bestaat al een paar jaar. De acceptatie van andere hardloop dingen ging sneller. Misschien is het niet (meer) voor de moderne mens weggelegd.

  Er zijn veel websites te vinden die gaan over barefoot running, al dan niet met een lichte bescherming van de voet. Ze komen allemaal aan met Abebe Bikila en laat die juist aan het einde van zijn hardloopleven schoenen hebben gedragen (commercie?) Hij liep er in ieder geval niet langzamer door.

  Wat Nike betreft is het misschien slim om in deze markt te springen. Komen ze er nu eindelijk achter dat ze na lang promoten van dikke hakken met iets anders moeten komen? Was het niet beter als we gewoon op de schoenen van de jaren ’80 waren doorgelopen? Dan hadden we de Nike Free niet nodig. Nu maar hopen dat er geen kinderarbeid aan te pas komt om deze schoenen te vervaardigen, want anders kun je beter op je blote voeten lopen net als die kinderen daar. Maar nu dwaal ik af… Tja, ik heb het niet zo op Nike.

 4. Met de filosofie van Nike kun je:

  – op blote voeten lopen
  – op Puma H-Street lopen
  – op Vibram Five Fingers lopen
  – etc.

  De alternatieven zijn goedkoper en Nike verdient er met de drie varianten niet drie keer aan!

  Kiest men voor deze filosofie dan kan men niet meer hardmaken dat corrigerende schoenen noodzakelijk zijn.

 5. Hoi Martine,

  dit bericht is al een paar jaar oud.
  Hoe is het verder gegaan met de Nike Free’s?
  Ben je op de 7 begonnen en via 5 bij 3 aangeland?

 6. Pingback: Getest ; De Nike Free 3.0 (v3) | RunToDream, Running, trails, ultra`s and adventure racing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.