Getest – de hoofdlamp van black diamond / icon

imageDit jaar heb ik met de hoofdlamp van black diamond gelopen, de black diamond icon.
Een wat zwaardere hoofdlamp dan ik gewend was maar wel de hoofdlamp die het meeste licht geeft van alle hoofdlampen die tot nu toe heb gedragen.
Bovendien gaat hij geweldig lang mee zonder een batterij te wisselen.
DraagComfort
Zoals gezegd is de lamp wat zwaarder dan de meeste hoofdlampen.220 gram inclusief batterijen) Dat merk je niet heel erg. Maar waar ik wel even aan moest wennen was de achterkant op mijn hoofd. Deze is wat lomper dan normaal. Het blok waar de batterijen in zitten is net wat groter. Dus heb je best een blok op je achterhoofd.
Het elastiek is zoals bij alle hoofdlampen en af te stellen op de maat van je hoofd.
Er zit nog een extra elastiek over de bovenkant van je hoofd. Dat zorgt dat hij in evenwicht blijft met het iets grotere blok. Daarnaast kun je hem net wat beter afstellen met een extra elastiek.
Het lichtvermogen
De lamp heeft een vermogen van 200 lumen.image
Dat betekent dat je er 100 meter ver mee kunt kijken op de maximale stand. Bij de minimale stand is dat 35 meter.
Opvallemd bij deze hoofdlamp is de vele mogelijkheden qua licht. Je hebt een groot lumen, twee kleine lichten, je kunt het laten knipperen en je kunt hem op een rood licht zetten. Daarnaast kun je de lichtbundel dimmen als je dat wilt. Simpelweg door de knop in te houden als hij aan staat.
Batterijduur
Misschien wel de hoofdlamp met de langste batterijduur.
Maximale brandtijd bij hoge stand is 80 uur
Maximale brandtijd bij lage stand is 175 uur
Tijdens de UTMF heb ik geen batterij gewisseld en vol licht gehad 2 lange nachten lang. Echt ideaal!
Er zitten 3 standen lichtjes op om aan te geven hoe je batterij stand is. Rood, oranje en groen. Deze licht op 3 seconden nadat je hem aangezet hebt. Er gaan overigens 4 AA batterijen in.
Extra
Een mooi iets is dat je hem op slot kunt zetten. Als hij in je tas zit kan hij dus niet per ongeluk aan. Dat gebeurt namelijk nog wel eens. slim bedacht
Een ander belangrijk iets is dat de hoofdlamp waterafstotend is. Hij is Beschermd tegen onderdompeling in water tot 1 meter gedurende 30 minuten (IPX7). Zeker voor de adventure racer erg handig!

Conclusie
Een hele fijne hoofdlamp met extreem lange batterijduur en een sterke lichtbundel!
Als je op ieder grammetje bezuinigd dan is deze misschien net iets te zwaar met zijn 220 gram. Alhoewel je geen extra batterijen mee hoeft te nemen want de duur is lang genoeg voor iedere ultra.
Ook is de prijs prettig als je het bv vergelijkt met de petzl nano.
Adviesprijs 79.95. Bij Scarabee 71.95.
Hier een filmpje om de bediening goed te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.