Getest; het Nike Gps horloge

Zoals de trouwe lezers weten ben ik al even in het bezit van het Nike Gps horloge dat sinds Juli 2011 op de markt is.
Ik heb hem ondertussen veel gebruikt en dus is het tijd voor een review.

Als je de doos opent vind je er uiteraard het horloge in, maar ook een usb kabel, een footpod en een instructie boekje.
Het horloge laad je op via de usb aansluiting die in het bandje verstopt zit maar  kun je ook via de kabel, via hetzelfde bandje, verbinden aan je computer.
Het gps horloge is daardoor prima te gebruiken als je hem niet als gps gebruikt. Hij gaat op die manier erg lang mee voor hij leeg is. Het heeft een leuk hip geel en zwart kleurtje en grote digitale cijfers. Een aanzienlijk stuk kleiner dan de Garmin 410. Om mijn pols past hij prima en je hebt altijd je gps bij je.

Het voor het eerst opstarten van het horloge gaat erg makkelijk. Het horloge heeft een optie waarmee je gelijk alles kunt synchroniseren als je bv ook de hartslagmeter en footpod gebruikt.
Als je de gps fix verliest gaat hij vanzelf over op je footpod en zo blijven je km’s geregistreerd. Maar ook als je op de loopband rent kun je dus trainen met dit sporthorloge want dan pakt hij de footpod.
Andere instellingen moet je doen via de software van NikeGps. Maar daarover later meer.

Het horloge zelf is erg gebruiksvriendelijk. Er zitten 3 knoppen op waar je alles mee doet.
De twee zwarte knopjes zijn om in het menu te scrollen en de gele knop is zeg maar de enter knop. Hier bevestig je iets mee. Ook heeft het een touch screen, daar kun je autolaps (zie verderop) mee activeren en de verlichting aanzetten.
In je scherm zijn er 4 opties te zien.
¤ Clock – hier zie je de tijd. Je kunt kiezen uit een 12 en een 24 uurs klok. Ook staat er de datum en de dag.
¤ Run – hier staat alles wat je gebruikt met je run.
¤ History – hier staan al je gegevens van de gelopen runs. Je run, je km tijden, afstand, calorieen, gemiddelde km tijden.
¤ Records – hier vind je je totaal gelopen afstanden terug. Maar ook al je best times van alle afstanden en de langst gelopen run.

 

 

 

 

 

 

Als je gaat lopen moet de gps uiteraard een fix maken. Dat gaat vrij snel,  ik heb een aantal keren met de Garmin en de Nike gelopen en soms was Nike sneller.
Als je een link hebt druk je op de gele knop en de gps start. Hetzelfde geldt voor pauze. Gele knop en de gps gaat op pauze. Weer indrukken en hij gaat verder.
Tijdens je loop kun je veel gegevens bekijken, de tijd, de gelopen tijd, de gelopen km’s, de gemiddelde snelheid en verbruikte calorien.
Voordeel is dat het scherm erg goed te lezen is door grote cijfers.
Als je klaar bent en de loop beeindigd kun je al je gegevens terug zien.

Je stelt de Nike in via de software. Die kun je downloaden via de Nike+site. Zodra je je gps inplugt in je computer wordt de sofware geopend en verschijnt het in je scherm. De updates worden automatisch gedaan.
Dat heeft ook een nadeel, je kunt onderstaande instellingen dus alleen wijzigen als je achter je computer zit.
In de software zijn net als in het horloge  wederom 4 menu’s
# Profile – hier vul je je gewicht, geslacht, geboortedatum en miles of km`s in
# Time and Date – hier kun je de gps automatisch met je computer laten lopen of handmatig instellen met een keuze uit 24 of 12 uurs klok
# Customize – hier stel je geluiden , runreminders (het horloge zegt je dat het tijd is om wat te doen als je een week niet gelopen hebt) in  en bepaal je welke gegevens je wilt zien tijdens  het hardlopen
# Laps and intervals – Een belangrijke optie!! Je hebt er de volgende opties;
# Off – dan registreert hij alleen de gelopen km`s
# Manual laps – Dan kun je via een tik op je horloge de ronde vast zetten
# Autolap – je kunt hier zelf instellen wat je wilt, bv km tijden klokken.
# Interval – hier kun je je interval en pauzes instellen. Bv 400 snel en 200 meter pauze. Je hoort middels een piep wanneer je weer aan de volgende 400 meter mag beginnen.

Uiteraard heb ik testjes gedaan waarbij ik met de Garmin en de Nike liep om te kijken of de weeergegeven afstand gelijk was. Vreemd genoeg zat er in het begin een fiks verschil. Maar waarschijnlijk is dit opgelost na een update. Nu is het verschil te verwaarlozen.

Je gegevens opslaan is heel simpel. Zodra je het horloge via de usb aansluiting inplugt in je computer, logt hij vanzelf in op de Nike+ site en verschijnen al je runs. Je kunt er je gelopen gps route zien, levels behalen en nog veel meer.


Een mooie site waar je gelijk al je loopjes hebt staan.

De gps gaat rond de 8 uur mee voor hij leeg is.
Je kunt een speciale Polar hartslagmeter gebruiken die werkt met deze gps.
Het horloge is waterproof.
De footpod past in je Nike+ schoen, of kun je middels een speciaal houdertje op je schoen bevestigen.
Heel grappig is trouwens de tekst die in je scherm verschijnt als je een run hebt gedaan. Het horloge eindigt die altijd met een mooie tekst zoals ‘well done!!

Conclusie; Een erg mooi en functioneel gps horloge. Wat bijzonder opvalt is de gebruiksvriendelijkheid. Zowel tijdens het lopen als bij gebruik van de software.
Daarom is hij voor elke doelgroep goed, zowel de ervaren loper als de beginnende loper kan er veel uit halen.

Er zijn een aantal functies die er niet opzitten die de Garmin fans wel kennen. Zo kun je geen routes uploaden, is er geen terug naar start, zit geen hoogtemeter functie op.
De voordelen zijn echter dat hij echt heel gebruiksvriendelijk is, er hip uitziet, de Nike site is erg leuk, alhoewel sommige lopers graag hun runs in andere software willen bijhouden.
De keuze ligt aan hetgeen je zoekt en wat je ervoor wil betalen.
Het Nike Gps horloge is te koop voor 199 Euro, exclusief hartslagmeter.

De laatste update vind je hier.

14 thoughts on “Getest; het Nike Gps horloge

 1. ik heb zelf ook zwaar zitten twijfelen vond deze namelijk erg mooi. Heb het uiteindelijk bij de garmin 310 gehouden. Blijf me echter constant aangetrokken voelen tot dit klokje. Over een paar jaar, als de 310 versleten is, zal Nike ook wel hebben doorontwikkeld en zullen er waarschijnlijk ook meer functies op zitten. Misschien dat ik dan wel voor de Nike ga.

 2. Ik sluit me bij Maurice aan…! Mocht mijn Garmin FR305 versleten zijn, is dit klokje zeker een optie (al vind ik het jammer dat je dan geen routes kunt uploaden.., maar ik vermoed dat dit in de toekomst wel zal komen)
  Leuke gadget!

 3. Sedert de Zoomarathon is mijn Garmin kapot en ik ben aan het uitkijken naar iets nieuws. Die Nike lijkt me wel wat maar ik zal eerst nog een beetje sparen. Lopen is een goedkope sport, zegt men maar als je veel kilometers maakt (schoenen) en allerlei snufjes wil dan komt het toch vrij duur uit 😉

 4. Sinds verleden week heb ik ook de sportwatch GPS van Nike. Hij is inderdaad heel gemakkelijk te gebruiken. Ik had alleen het horloge leeg toen ik de marathon in Bremen liep! Dat vond ik wel jammer dat ik de route niet meer terug kan lezen. Hij geeft bij iedere kilometer die jeloopt de snelheid aan. Dat is wel leuk om terug te kunnen zien maar ook waar je hebt gelopen! Tot nu toe erg tevreden ermee!

 5. ik heb sinds kort het gps horloge van nike en ik vind het een makkelijk te bedienen
  apparaat alleen zijn op de gps route naderhand de afstand in eng mijlen weergegeven
  weet iemand of dat te veranderen is

  • Hallo Maarten,

   Ik weet dat het al een poos geleden is dat je deze vraag hebt gesteld op deze site. Ik zit echter met hetzelfde probleem een klein jaar later 😉 Weet u inmiddels of en zo ja hoe de eng mijlen in km verandert kunnen worden?

   Groeten, Johan

   • als je de site heb ingevuld met persoonlijke gegevens dan kun je onder instellingen links op het scherm je keuze maken tussen kilometers en mijls. maar je moet dan wel ingelogt staan onder een europees land

  • Nike zit contstant haar site aan te passen. Ik heb hiermee ook slechte ervaringen. Momenteel hebben zij dit weer aangepast. zelf ondervind ik veel last bij het uitlezen en ook het registreren en terugzien van mijn runs is een groot probleem. Na augustus is er neiut meer geregistreerd. Erg frustrerend. Denk er over na om toch maar over te stappen op Garmin

 6. ik heb de Nike gps bij run to day gekocht had een garmin 305
  Deze was aan vervanging toe het eerste klokje van Nike was geen
  Succes na een week net voor een wedstrijd deed hij niks meer
  Terwijlikhem opgeladen had viel spontaan uit nu een nieuwe gehad
  Maar ja het vertrouwen was weg nu aantal runs er mee gedaan bevalt
  Opzich goed kijken hoe lang deze het blijft doen????

 7. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die weten hoe ik mijn achtergrond van zwart naar wit kan veranderen. De cijfers en letters worden dan van wit naar zwart. Wie kan mij hierin helpen?

 8. Beste lezers,
  Ik ben van plan om een Nike+ SportWatch aan te schaffen. Het enige waar ik over struikel is: Kan het horloge ook zonder de footpod gebruikt worden.

  Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

 9. Hallo, kan iemand mij helpen? ik sinds afgelopen woensdag een nike+sportwatch.
  Ik heb een account aangemaakt en alles gedaan volgens mij wat nodig is.
  Als ik na een run mijn horloge aansluit op mijn pc werkt hij wel mijn workouts bij,
  maar hij opent niet automatisch de nike.com site. Ik log dan zelf weer in. Maar kan ze dan nog niet zien.
  Kortom, ik
  heb nu 2 runs die ik dus helelmaal niet kan bekijken op de computer. Waarschijnlijk zal ik wel iets fout doen maar ik heb geen idee wat. Hoop dat iemand mij kan helpen?
  Alvast super bedankt….

  • @jeanette: Mogelijk heeft je GPS geen contact gehad. Klinkt een beetje vreemd misschien, maar het kan heel lang duren voor hij contact krijgt. Helemaal als je probeert contact te krijgen tijdens je run. Ik leg mijn horloge tegenwoordig buiten voor ik ga lopen en wacht tot hij gelocked is aan de satelliet. (Duurt soms wel 5-10 minuten. Als hij geen GPS heeft geeft hij geen route weer op de site.

   Het is trouwens wel grappig om te lezen, dat de ontwikkeling van dit product sinds 2011 praktisch heeft stilgestaan.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.