Getest – de Topo Athletic Runventure trailschoen

imageIn September schreef ik al even iets over Top Athletic, een  interessant merk die opgericht is door de voormalige CEO van de FiveFingers. Hij combineert nu het minimale met demping.
Ondertussen heb ik al veel km’s gelopen op verschillende trails met de trailschoen van TA, de Runventure.
Wat als eerste opvalt als je de schoen aandoet is de brede voorvoet. Je hebt veel ruimte en dus kunnen je tenen goede bewegen. Ik heb gemerkt dat ik dat prettig vind, de Altra’s hebben dat ook.
De schoenen zijn erg licht, bijna 250 gram in een maat 9. image
Om toch wat demping te geven heeft men de schoen 2 mm hieldrop gegeven. 19 mm bij de hiel en 17 mm bij de voorvoet.
De upper  heeft twee lagen en voelt erg zacht aan. Heel de schoen voelt overigens als een pantoffel. Ook de binnenkant is erg zacht. Je zou er zo met je blote voeten in kunnen lopen, nergens een naad.
Ik heb er zeker 250 km mee gelopen en in ruig terrein maar alles is nog heel, zo hoort het ook, sterk en degelijk maar gelijkertijd fijn materiaal. Er is ook nergens een drukpunt en daardoor blaarvorming.
imageDe randen aan de buitenkant van de hele schoen heeft een stevige beschermlaag wat er ook voor zorgt dat de schoenen niet zo makkelijk kapot te krijgen zijn. De tong van de schoen is vast gestikt en dus heb je geen last van los zand of steentjes in je schoen via de bovenkant.

Wel moet je met strikken opletten om wat meer druk te geven anders kun je snel uit de achterkant stappen. Maar na een paar x het strikken wat anders ( zie voorbeeld) was het slippen voorbij.
En wat erg prettig is, ik stap heel makkelijk in en uit de schoen. Een punt wat tegenwoordig niet zo vanzelfsprekend meer is in bv de Salomon schoenen. Mocht je er niet makkelijk in komen dan is er altijd nog een extra lusje aan de achterkant. image
De midzool heeft een volledige rock plaat in de schoen waardoor je prima lang op de schoenen kunt lopen. Je wordt genoeg beschermd qua stenen en dergelijke. Maar tegelijkertijd heb je een goede feeling met de ondergrond en dat is prettig. Er zit zoals bij de meeste schoenen een Eva zool in. Dat zorgt dat de schoen flexibel maar tegelijkertijd stabiel is.
imageDe onderkant ziet er niet perse uit als een schoen met heel veel grip. Maar heeft mij toch wel positief verbaasd. In frankrijk heb ik in diepe blubber gerend en hard afgedaald. De schoen had toch veel meer grip dan ik dacht. Waarschijnlijk ook door de goede feeling met de ondergrond denk ik.
En niet onbelangrijk, ondanks veel op droog rots terrein is de onderkant zo goed als niet gesleten.
Conclusie
Vanaf dag 1 liepen deze schoenen heerlijk! Veel ruimte, zacht maar tegelijkertijd stabiel. Je hebt veel feeling met de ondergrond en dat maakt dat het een heerlijke schoen is!
De rockplaat zorgt ervoor dat je best lang op wisselend terrein kunt lopen met deze toch wel minimale schoen. Ook als je er niet aan gewend bent. Ik heb  6 uur  op deze schoen gelopen zonder enig probleem. Verder een stevige en degelijke schoen die echt niet zomaar kapot te krijgen is.
Als je wat minimaler wilt lopen maar toch wat demping wilt, dan is dit je schoen. image
Nadeel – niet echt gevonden behalve dat ik wat uit de hiel liep maar dat is op te lossen door te anders te strikken. Verder heb je wel wat ruimte rondom je hiel wat er voor zorgt dat je daar wel wat zand ed in je schoenen krijgt.
Ik zal hier geen 100 km op gaan lopen dan pak ik toch een wat zwaardere stevige schoen maar  50 km trailen is geen enkel probleem in de Runventure. De minimale loper zou hier prima een 100 km mee kunnen lopen.b
De schoenen zijn hier te koop en kosten 140 euro.

Dit bericht is geplaatst in Hardloop Gear en Gadgets, Schoenen met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.