Getest – de Salomon S Lab XT 6 softground trailschoen

imageVanaf eind maart heb ik ongeveer 500 a 600 km op de S lab XT 6 softground van Salomon gelopen. De keus op deze schoen was vooral bedoeld voor de UTMF . Ik wilde een schoen die alles aankon en die mij steun geeft als ik heel lang onderweg ben.
Ik had weinig tijd om ze in te lopen, liep er 10 km mee en vervolgens 60, eigenlijk gelijk zonder enig probleem. Ondertussen heb ik er een 100 mijl en een 100 km eigertrail mee gelopen en staat de teller rond de 600 km
Maar laten we bij het begin beginnen.
De schoen
De schoen is geen lichtgewicht minimale schoen, 330 gram, dat klinkt tegenwoordig al zwaar maar dat zijn ze echt niet.
De upper is naadloos gemaakt. Er zit een mesh op wat zand en steentjes buiten moet houden. Dat doet het ook, ik heb weinig rotzooi in mijn schoenen, uiteraard wel wat maar wel minder dan normaal. Het is water afstotend en door het dunne materiaal snel drogend. image
De tong van de schoen zit helemaal in de schoen verwerkt zodat je via die manier geen verschuiving hebt of steentjes ed binnen komt.
Uiteraard heeft de schoen de bekende quicklace veters. Dat blijf ik fijn vinden. De neus van de schoen heeft extra bescherming tegen stoten.
imageDe middenzool heeft pronatie control. Nu loop ik bijna altijd met neutrale schoenen maar als je heel lang loopt is een schoen als dit prettig. Je gaat ergens doorzakken door vermoeidheid en daarom vind ik het geen enkel probleem om daar wat mee geholpen te worden.
Salomon heeft in deze schoen ook Agile Chassis System en AC Muscle 2 systeem ingebracht. Dat zorgt voor meer krachtoverdracht naar spieren. Deze 3 factoren zorgen voor meer stabiliteit en cushioning.
Dan de buitenzool. Die heeft een grof profiel en die profielen zijn zo geplaatst dat je ook contragrip hebt. Dus ip zijn deze schoenen voor nat en modderig terrein maar ook voor gladde rotsen en wortels. Maar doordat deze zool veel steviger is dan bv de speedcross kun je er eigenlijk op veel terreinen mee uit de voeten. En is vooral de slijtage niet zoals bij de speedcross als je op harde ondergrond loopt.

Mijn ervaring
Voor mij is dit de ideale schoen geworden voor lange wedstrijden. Je weet nooit welk terrein je tegenkomt en hoe de weersomstandigheden zijn. Met deze schoen kun je eigenlijk alles aan.
De speedcross is ook een van mijn lievelingsschoenen maar op gewoon terrein slijten die hard en ik voel stenen door de zool als het droog is. Dat is bij de XT 6 softground niet het imagegeval. De zool is steviger. Ook de extra demping is prettig bij vooral lange wedstrijden.
Verder heb ik op asfalt gelopen, droge stenen en natte ondergronden, alles kan de schoen aan.
Het is geen schoen die je het contact met de ondergrond goed laat voelen of minimalistisch, als je dat zoekt is deze schoen absoluut niet geschikt.
Vreemd genoeg is bij deze schoen het heel lastig om erin en uit te stappen door die tong. Je kunt de schoen niet zover openzetten zeg maar. Als je begint met lopen is het wel ok maar als je onderweg even je schoenen uitdoet en ze weer aantrekt moet ik bijna geweld gebruiken om erin te komen. Irritant want soms wil ik even mijn schoenen uit op een post.
Verder had ik in deze schoen al snel 2 zwakke plekken. Aan de voorkant aan de binnenzijde scheurde de upper al snel aan beide schoenen. Daar waar je voet knikt zeg maar. Er zit nog een laagje onder dus het is niet gelijk open, maar toch. Ik heb al meerdere mensen gesproken die hetzelfde hadden.image
De slijtage is na 600 km aan de onderkant echt minimaal (zie foto) Terwijl ik er echt ruige trails mee heb gelopen. Overigens loopt Nico op dezelfde schoenen en zijn zool is kapot na 300 km.
Deze schoen gaat al even mee en is nu aan editie 6 bezig, dat is niet voor niets. Geen minimale schoen maar een ruige, stabiele, beschermende, en dempende allround schoen.
En dat is precies wat je nodig hebt op echte lange berg ultras.
De schoen is hier te koop, adviesprijs, 169.95 euro, prijs bij scarabee 139.95 euro.

1 thought on “Getest – de Salomon S Lab XT 6 softground trailschoen

  1. Die scheurtjes aan de binnenzijde zijn volgens mij de achilleshiel van Salomonschoenen, en ook de reden dat ik ze niet meer koop. Drie keer op exact dezelfde plek gescheurd… En dat terwijl mijn Brooks Cascadia’s 7 en 9 niet stuk te krijgen zijn…

    Trouwens, verleden week nog bij je vrienden van Scarabee langsgegaan voor een paar New Balance 1210 Leadville’s ! Die lopen ook heerlijk (licht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.