Getest – de X Kross Sport zonnebril van Sziols

De afgelopen periode heb ik tijdens het fietsen, lopen en skiën de zonnebril van X Kross getest. Sziols is een Zwitsers merk dat verschillende zonnebrillen maakt gericht op sporters.
Eigen Design
Het mooie van de X-Kross is dat je de bril zelf kunt ontwerpen en nog beter, ook voor de brildragende sporter een goede bril.
IMG_0730Het is eigenlijk heel simpel, de bril heeft een montuur en daar kun je zelf een lens op kiezen. Zo zijn er een lenzen voor hardlopen, voor fietsen, voor op het water en voor in de sneeuw. Die lenzen zijn ook verschillend verkrijgbaar. Dus voor fietsen zijn er bv 5 lenzen beschikbaar.
Alle lenzen hebben Air Circulation Management (ACM).
Een unieke feature van de Sziols sportbrillen voorkomt dat de lens beslaat als je gaat zweten.
Alle lenzen bieden 100% UVA en UVB 400 bescherming. De lenskleuren Orange Mirror en Red Mirror  hebben een lens waar de lenskleur verloopt van donder aan de bovenkant naar licht aan de onderkant. Dat is erg handig met hardlopen, als je naar beneden kijkt is het dus minder donker.
Er zit een Neopreen SweatBlocker bij de bril. De afneembare sweatblocker zorgt ervoor dat er geen transpiratievocht, lichtinval en luchtstroom in de ogen komt. 52553113-c6e4-4567-8349-748853628342.png
De kleur van het montuur is ook een opgave, kies maar eens uit 22 kleuren, best lastig.
Voor individueel design van je X-Kross zijn kleurensets verkrijgbaar (oorclips en neusbruggen). Eenvoudig, snel en simpel zijn de accessoires verwisseld en ziet je bril er weer heel anders uit.
Dat alles zorgt ervoor dat je de bril heel erg persoonlijk kunt maken.
Ook aan de brildrager is gedacht. Je kunt met een eenvoudige klikbeweging een optische inzetclip achter de sportlens zetten. IMG_0737In de inzetclip kunnen glazen van -10 tot +10 dioptrie.
De clip moet je bestellen bij een speciale opticien waar men mee samen werkt (Lars brillen in Heiloo(
€ 39,50 per glas en € 50 voor de clip-on. Inclusief verzendkosten  kost dat je dat € 135,75 extra. Voor de brildrager echter echt een genot.
Persoonlijk vind ik dan weer wel dat het lelijk is als je oranje glazen hebt en je het clip on ziet zitten. Maar kies je een donkere lens dan zie je het niet.
De Praktijk
Doordat de bril 2 neuspads heeft kun je hem aanpassen op je eigen maat neus, handig.
De bril blijft goed op je neus zitten bij alle sporten. De oorclips en de neusbrug zijn gemaakt van nonslip siliconen en dat zorgt ervoor dat de bril goed blijft zitten, het is een soort stroef.
De bril is ook licht (18 gram) Kortom, hij zit erg comfortabel. Wel zit de bril iets van je neus en daar moet je van houden. Persoonlijk heb ik de bril graag echt op mijn neus.
Het design is zelf te maken en dat zorgt voor een bril met kleur en een lens hoe jij hem wilt.
Een van de belangrijkste dingen vind ik het niet beslaan van brillen. Zeker als je erg zweet of van kou naar warmte gaat. Deze bril beslaat echt niet.
Deze week met het skiën was het heel opvallend, geen enkele keer beslagen.
De running lens heeft 3 gaatjes in de binnenkant en 2 aan de bovenkant tegen het beslaan.
Hoe de bril zich houdt ten opzichte van de zon is door de veelheid aan lezen zelf te bepalen.
Ik heb de Lens Red Mirror en de Clear Pure lens geprobeerd.bril
De lenzen zijn heel makkelijk te wisselen. Op de lens zit een draaipin en met een klik zet je hem vast en maak je hem los.
De Red Mirror lens is eigenlijk overal goed voor, hardlopen en fietsen in de zon. Maar ook niet zo donker dat je slecht zicht hebt als de zon weggaat.
Ik vond de lens met skiën iets te licht, maar mijn vriendin heeft de bril ingepikt met het skiën en heeft er heel de week mee geskied. Overigens is die helemaal enthousiast over de bril.
Met hardlopen een prima bril, goed zicht en vooral rustig aan je ogen.
De doorzichtige lens biedt bescherming tegen wind en kou. Inzetbaar bij zware bewolking, weinig licht of avond-, nachtactiviteiten. Ik heb die gebruikt op de fiets, maar ook bv handig tijdens een bergtrail in de nacht.
Men zegt dat de bril een Wrap Around Design heeft, dat garandeert een panoramisch SZ_exploded_view_webgezichtsveld, bijzonder genoeg is dat ook zo als je erdoor heen kijkt. Die ervaring hadden we beide.
Een lens kost 39,95 E. Het kale montuur kost 110 E (met mooie opbergetui. )
Het mooie aan deze bril is dat hij echt ontworpen is voor sporters met en zonder bril en dat je hem volledig zelf kan ontwerpen qua kleur en lenzen. Dat maakt het een hele prettige sportbril.
Het montuur is overigens kras en breukvast materiaal.
Hier te koop, succes met het uitkiezen van de kleur! ( de kleur die je op de foto ziet is CarbonBlue)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.