Bekervrije trails in 2014?

Hardlopen in de natuur willen we uiteraard allemaal zo groen mogelijk. Plastic bekertjes horen daar niet thuis. Internationaal is het in vele grote wedstrijden al een aantal jaar zo dat er geen bekertjes zijn maar je je eigen bekertje mee neemt.
Een goed en simpel initiatief. Gelukkig zie het ook steeds meer in België en nu ook in Nederland. Mudsweattrails gaat volgend jaar beginnen met deze regel. Het scheelt enorm veel afval voor een hele kleine moeite.
Ik heb ondertussen een aantal bekertjes verzameld in de jaren.
Zo is er de simpele plastic beker die je bij bergwedstrijden nog wel eens krijgt. Een paar jaar geleden kreeg je bij de boullionante zo’n beker maar dan met een haakje eraan.
imageDie kun je aan de rugzak hangen.
Verder is er natuurlijk het klapbekertje, in de defensiekringen ook bekend als het klapkutje. Handig klein en invouwbaar.
Sinds pas is er ook een plastic opvouwbaar bekertje van UltrAspire. Een haakje eraan en hij hangt gewichtloos en zonder te schudden aan je rugzak.
Het is even wennen met drinken, maar het werkt.
Allemaal goede opties. Alleen heeft ieder goed idee zijn mindere kant.

Het lijkt er namelijk op dat veel organisaties denken dat het een goed idee is om een beker te geven. Goed idee natuurlijk als je die nog niet hebt. Maar ik heb er ondertussen 5 en heb er al zeker 3 weggegeven. Dat is dan weer niet echt goed voor het milieu.

Een organisatie die honderden bekers laat maken kan ook niet het doel zijn. Het zou mooi zijn als je gewoon wat meer of minder inschrijfgeld betaald om een beker aan te schaffen of niet. Dan kan de organisatie van te voren bepalen hoeveel ze er nodig hebben En verdwijnen ze niet in onze kast tussen de camping spullen. Een groene trail begint bij jezelf maar een organisatie kan daar een grote groene rol in spelen!

2 thoughts on “Bekervrije trails in 2014?

  1. Martine,

    Geef mij maar gewoon een mooi parcours en voor de rest niks, back to basics.
    Als je luxe wilt moet je het maar meesleuren op je rug.

    Prettig kerst aan iedereen, Peter

  2. Dank voor je positieve bijdrage Martine. Goede reacties op FB. Dit is een vetrekpunt. Vanuit hier gaan we weer verder verbeteren. Alvast een mooi 2014, tot op de paden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.