Zwarte piet in Afghanistan?

img_1320Heel mijn leven heb ik al een drang gehad naar onafhankelijkheid, vrijheid en avontuur. 
Ook heb ik heel mijn leven al een sterk gevoel gehad voor rechtvaardigheid, gelijkheid en het gevoel dat ik een bijdrage kan leveren aan een betere wereld.
Misschien wel dat ik een bijdrage moet leveren aan een betere wereld.
Gewoon om de simpele reden dat ik het zo goed heb en van geluk mag spreken dat mijn wieg in Nederland heeft gestaan.
Misschien ben ik een idealist, maar wel een nuchtere.
De vele reizen die ik heb gemaakt heeft me dat altijd doen realiseren. Een aantal projecten waar ik aan mee heb gewerkt in Peru heeft mij laten zien dat ik een verschil kan maken, hoe klein ook.
Ergens in mijn leven ben ik bij Defensie gaan werken om al die redenen.
Nu zit ik in Afghanistan, mijn negende uitzending, de 8ste keer Afghanistan.
Uitzendingen waar ik vol enthousiasme steeds weer in stap, mijn idealen achterna ga.
De wereld een beetje beter maken. Mijn hart volgen.
En ja, in al die keren ben ik die idealen soms kwijt geraakt. Want alles is niet zo simpel en er zijn veel slechte mensen op de wereld.
Regelmatig heb ik mij ook afgevraagd wat de zin van alles is en waarschijnlijk zal ik dat ook nog vaker doen. 
Maar steeds heb ik die idealen weer terug gevonden.
Daar hebben oa de Afghaanse burgers voor gezorgd. 
Veel burgers hebben wij geholpen met ons Nederlandse ziekenhuis in Tarin Kowt, Met de Amerikanen in Kandahar en met de Duitsers in Mazar.
Veel levens hebben we gered, veel mensen zien doodgaan, kinderen, soms slachtoffer van de oorlog, soms gewoon omdat ze ziek waren. En altijd zag ik de Afghanen omgaan met de dood, omgaan met de hulp die ze kregen. Altijd dankbaar en respectvol. kinderen-in-tarin-kowt
Iedere Afghaan heeft een verhaal, vaak vol gruwel. En toch geloven hun ook nog steeds in een beter Afghanistan.
En uiteindelijk wil men hetzelfde als wij. Een goed leven in vrijheid, veiligheid en vrede en waar je je eigen keuzes kunt maken. Waar je je kinderen kunt geven wat ze willen en dat begint hier vaak met eten.
De afgelopen weken is het hier in het Noorden van Afghanistan erg onrustig. De Taliban pleegt aanslagen.
Op het Duitse consulaat hier in de stad Mazar a Shariff waar uiteindelijk 6 burgers omkomen en meer dan 100 burgers gewond raken. Gewone burgers die hun winkeltje hebben in de stad of aan het winkelen waren. Die helemaal niets te maken hebben met de Taliban.
Een paar dagen later weet een Taliban strijder zich op te blazen op een Amerikaanse Luchtmachtbasis. Daar waar een 100 tal militairen klaar staan om op de basis een hardloopwedstrijdje te gaan doen. Er vallen 4 doden en 18 gewonden.
Collega’s die net als ik met hun idealen naar dit land zijn gekomen en net als ik een rondje gaan hardlopen.
Er zijn slechte mensen in de wereld, gelukkig zijn die in de minderheid en ben ik nog altijd van mening dat het goede zal overwinnen. 
En natuurlijk wil je problemen oplossen zonder geweld maar helaas zit de wereld zo niet meer in elkaar. Dat heeft de oa de IS en de Taliban al lang bewezen.
Lastige wereldproblemen waar je misschien meer bewust van bent als je voor defensie werkt en er midden inzit. Maar wij worden er allemaal mee geconfronteerd door de aanslagen in oa Parijs en Brussel of alle vluchtelingen die huis en haard hebben verlaten en waarvan er vele al zijn overleden op hun vlucht.
Dat is niet meer ver van je bed mocht je dat als excuus gebruiken.
Hoe dan ook, ik zal altijd op blijven staan voor het goede. Niet omdat ik nu zo’n goed mens ben. Maar omdat ik geloof in rechtvaardigheid en in een betere wereld.
Mijn hele kleine druppel op een gloeiplaat lijkt er dan wel niet te doen. Maar vele druppels doen dat wel en gelukkig zijn er nog veel meer mensen die opstaan.
469421_480Ondertussen maakt men zich in Nederland druk om zwarte piet. Is het heel raar als ik op zijn plat Rotterdams zeg dat daar mijn broek van afzakt ?
Als al die mensen die zich daar nu zo druk om maken eens al hun energie bundelen en er iets zinnigs mee doen.
Reis af naar een land zoals Afghanistan waar kinderen niets hebben en ga daar de regenboogpiet uithangen en ga cadeautjes uitdelen.
Daar wordt de wereld een beetje beter van en maak je kinderen nog gelukkig ook.
Dan doe je iets zinnigs ipv een kinderfeest verstieren waar de hele politiemacht bij aanwezig moet zijn.

Was getekend;
Eerste Luitenant Hofstede

 

 

4 thoughts on “Zwarte piet in Afghanistan?

  1. Beste ,
    de relativiteit van de dingen is groot! je hebt gekozen om jouw leven in te zetten voor anderen, dit door bewust voor defensie te kiezen. Ik moet toegeven dat ik 25 jaar geleden het zelfde idee, gevoel had maar toch heb ik een ander pad gekozen en heb er deels spijt van en deels niet. Behalve respect en wetend dat vele kleintjes een grote maken… je hebt gelijk laat die blaaskaken mbt zwarte piet eens de echte wereld zien!

  2. Martine, wat heb je dit goed verwoord. Heb respect voor jouw inzet. Ik werk niet bij Defensie, maar bewonder jullie inzet. Elke druppel op de gloeiende plaat is er 1. Ben vrijwilliger bij de vluchtelingen. En elke keer als ik die mensen ontmoet denk ik: waar maken wij ons druk om ….. Blijf je idealen volgen.

  3. Prachtige tekst martine, respect voor wat jullie en al die anderen doen daar. Als we met zen allen die positieve ingesteldheid houd overwind het goede zeker en vast.
    grtjes Dirk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.