Stop – Watch for helicopters & Aircraft

Afghanistan, Kandahar: 25 graden Celsius en op 1000 meter hoogte.
Een kamp waar je kunt verdwalen. Meer dan 20.000 militairen zijn er gelegerd.
Dag en nacht is er geluid en licht. De F16`s zorgen ervoor dat je nachts regelmatig bijna rechtop in je tent zit, wat een kabaal.
Ik ben er meerdere keren geweest maar heb er nog steeds niet hard gelopen.
Vandaag was de mogelijkheid daar. In het verleden was hier een rondje uitgezet maar die schijnt er niet meer te zijn.
We besluiten om maar gewoon te gaan lopen. Als we ergens niet mogen komen zal het vast aangegeven staan. Het begint met een stuk asfalt waar het druk verkeer is. We moeten er beide aan wennen. Het asfalt loopt lekker maar het maakt gelijk duidelijk dat er totaal geen demping meer in mijn schoenen zit en dat vooral de voorvoet van de schoen bijna helemaal door is.
De drukte is vreemd, ineens een hoop auto`s waardoor we niet naast elkaar kunnen lopen en we moeten plots opletten. Maar als we voorbij het bijna nieuw afgebouwde Role 3 ziekenhuis komen neemt de drukte wat af.
We draaien de richting van de vliegstrip op. Het levert bizarre hardloopbeelden op. Helaas mag je niet fotograferen langs de vliegstrip. Het had mooie filmpjes kunnen opleveren.
Als we rennen landen vlak naast ons 2 F16`s, op nog geen 100 meter van ons vandaan. Even later zien we ze weer opstijgen en verdwijnen in de lucht.
Gedurende de loop landt en stijgt er van alles. Chinooks, Halo`s, Herculessen, een C17, Blackhakws, kleine vliegtuigjes, Apaches, het laatste snufje van de Amerikanen (een combi van een helikopter en een vliegtuigje) . Kortom, alles wat kan vliegen passeert ons.
Als we halverwege zijn staat er een stopbord. We steken de vliegstrip over en daar staat een bord welke zegt;  `Watch for helicopters & Aircraft`. Alles is veilig en we rennen verder. De weg gaat een stuk verder over in een stofpad en dat maakt het minder aangenaam. Het verkeer zorgt voor veel stof.
Als je niet weet dat je in Afghanistan bent zul je het ook niet merken als je op dit kamp rent. De bergen, de kala`s, de green zone, de passerende brommerrijders die we in TK zien, zie je hier niet. Om ons heen is alleen kamp en veel beweging in de lucht.
Toch lopen we plotseling op een stil stuk en zien we achter het hek een kudde kamelen. Er staan wat verlaten Kala`s, toch een beetje Afghanistan.
Na een paar km komen we weer op asfalt. We hebben geen idee waar we zijn maar uiteindelijk herkennen we de weg vlak bij onze legering. Ik stop de Garmin op 12.4 km. We liepen 11 km per uur met een gemiddelde hartslag van 146. Weer een bijzondere loop, ik had niet zo veel met vliegtuigen en helikopters maar sinds ik voor defensie werk heb ik er wel een zwak voor ontwikkeld. En zeg nu zelf, wanneer krijg je de kans om naast een vliegstrip te rennen waar al het vliegverkeer in de wereld voorbij vliegt?

8 thoughts on “Stop – Watch for helicopters & Aircraft

  1. Ben geboren tegen de afrastering van vliegbasis Volkel(toen marinierskazerne) Nu ooit bij onze loopjes ook F16’s vlak over onze hoofden. Minder beladen dan daar natuurlijk.

  2. Toen ik in Enschede studeerde liep ik vaak bij/rond vliegveld Twente. Wat een kabaal inderdaad, met name de F16’s met nabrander. Kamelen heb ik daar natuurlijk nooit gezien 😉

  3. Het moet inderdaad een hele bijzondere ervaring zijn. In mijn diensttijd op Soesterberg heb ik ook vanalles langs en over zien komen. De hele entourage waar jullie je in bevinden is dan toch even heel wat anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.