De BBT 2013 – het verhaal

b;ogbbt

Zet 2 mensen met dezelfde energie bij elkaar en er is een plan gemaakt. Zo ontstond de BierBrouwerijTocht. Uiteindelijk gingen we met 4 meiden op pad, Merike, Yvette, Mirjam en ik. Yvet kon nog niet alles fietsen maar wilde toch graag mee en volgde met de auto.
Dag 1 – Rotterdam – Antwerpen
Merike en ik vertrokken uit Rotterdam. Prachtig weer, maar toch zaten we na 15 km volledig onder de bagger. De Heinenoord tunnel heeft een fietstunnel. Maar wij namen de tractor versie.
Na 60 km waren we in Roosendaal, daar had Mirjam al een bestelling gedaan, 3 Grimbergen IMG_2586Blond. De andere 60 km ging feilloos, mooie stukken en voor we het wisten waren we in Antwerpen. 115 km. De jeugdherberg was, hm, smoezelig, laten we het daar maar op houden. Yvet sluit aan en de volgende bieren werden bij een stoofpotje genuttigd. De tocht kon echt gaan beginnen.
Dag 2 -Antwerpen – Geraardsbergen
Het eerste deel gaat door het ruige gebied van de havens van Antwerpen. Stoer en verlaten gebied. Na een paar bruggen komen we uiteindelijk uit bij de pont, 25 km later. Die moet ons over de Schelde brengen. Geen pont te bekennen. Wel een schip met 2 man erop. Allee, dat pontje gaat niet doordeweeks. Pardon????
Hoe moeten wij aan de overkant raken dan? omrijden…dat betekent 25 km terug en dus 50 km erbij in totaal. Ik voel een charme offensief aankomen. Zij hebben namelijk een boot. IMG_0039Maar dat mogen ze niet blijkt. Ze liggen daar om de schepen door de haven te loodsen.
3 vrouwen met een fiets die zielig kijken zijn ook niet te weerstaan door 2 schippers.
Ze sjouwen onze fietsen aan boord en we krijgen een mooi bootritje door de haven naar de overkant. Ik hou van Belgen.
We fietsen op mooie paden met een fikse wind op kop. Maar al snel zijn we Sint Pauwels.
Daar moet een brouwerij zijn. Yvet is er met de auto en er blijkt een huis te staan waar de brouwerij staat. We bellen aan. Een oudere man doet open. De brouwerij zit ergens anders en dit is zijn huis.
We leggen uit dat we op BBT zijn met de fiets. Allee, wilt u proeven?
Voor we het weten zitten we in zijn tuin. Komt hij met 4 overheerlijke koude SinPalsk.IMG_0046
Zijn vrouw komt met zoutjes en vraagt of ze nog boterhammen moet smeren.
Hij komt erbij zitten en we genieten. Hij wil niets weten van betalen.
Ik hou van Belgen.
We fietsen verder. Het is benauwd, als we langs een natuurgebied komen zit er een informatie centrum. We stoppen, even water bij tanken.
Plots zie ik een poster, natuurbier Dobbelken. Hoe bestaat het.
Wat blijkt, die wordt alleen daar verkocht, een deel gaat naar het natuurgebied, wat overigens een prachtig gebied is. De beheerder( 73 jaar) komt bij ons zitten, schenkt bier in en praat ons volledig bij. Het is zo lekker IMG_0053biertje dat we allemaal een pakket kopen. Met de fietstassen vol bier nemen we afscheid van de beheerder. Ik hou van Belgen.
Next stop, Wisken. Een lezer van runtodream die ons uitgenodigd heeft.
We komen aan en worden met een heerlijke smoothie verwend. Iemand die weet wat een sporter nodig heeft. Er volgt een heerlijke Orval, echt bier voor sporters, zonder suiker. En een overheerlijke pasta!
Maar vooral, een hele gezellige namiddag in de tuin van Wisken. Alsof we elkaar al lang kennen. Wisken gaat vast en zeker mee de volgende tocht. Wat een gastvrijheid, we nemen met een dikke knuffel afscheid. Ik hou van Belgen. IMG_0057
Nu moeten we nog in Geraardsbergen zien te komen. De sauna die voor ons geregeld is gaat nooit meer lukken, het is veels te laat. Doet er ook niet toe. De zon schijnt nog en rond een uur of 8 zijn we er. 125 km verder.
De mooie herberg ontvangt ons gastvrij, een Leffe Blonde. We krijgen een mooie 8 persoonkamer met ons 4 en.
Geraardsbergen – Buggenhout
De hele nacht regent en onweert het. Als wij opstaan is het droog. Guido komt nog even koffie drinken met het ontbijt en we vertrekken met droog weer.
We maken eerst een rondje van 30 km in het heuvelachtige gebied. De paden liggen vol foto6water en sommige stukken zijn erg slecht. Ik slip in een diep plas en kan nog net voorkomen dat ik languit in de plas val. Wel volledig onder de modder.
Dit deel zijn de fietspaden meer mtb routes dan fietspaden. Yvet fiets het eerste deel mee en krijgt gelijk de vuurdoop. foto5
Dan rijden we door een dorp en valt ons oog op een bierhotel. Dat roept om een stop.
We kunnen ons buiten omspoelen, en de fietsen afspuiten. Er worden kranten op de stoelen gelegd en het feest kan beginnen.
De ober heeft er zin in, binnen no time staan er 4 verschillende bieren op tafel waar we nog nooit van gehoord hebben. Ze gaan rond en worden gekeurd. Een schaal tapas maakt het compleet. Er komt nog een biertje van de zaak bij, ook onbekend bij ons. De ober is erg grappig en weet ons ook veel te vertellen. Maar we moeten verder. ondanks dat ik van Belgen hou.
Een paar dorpen verder komen we bij brouwerij De Graal, een kleine 1 mansbrouwerij. IMG_0079Niemand te zien. Dan komt de vrouw des huizes. Geen rondleidingen. Helaas.
Maar plots staat de man des huizes voor ons. We kijken lief en hij is verkocht. We krijgen een privΓ© rondleiding, geweldig! Hij neemt ons erna mee naar het proeflokaal en we proeven 4 soorten De Graal. Van betalen wil hij niets weten. Hij geniet van de lol die wij hebben en vertelt ons zijn levensverhaal, want hoe wordt je nu toch brouwer?
Ik hou van Belgen.
Dan zijn we weer bij de herberg en stappen Yvet en Mirjam in de auto door een mankement. Merike en ik geven vol gas en denderen langs het mooie fietspad langs de Dender. We fietsen 90 km. IMG_0059
Eindstation, Buggenhout. Nico en Tanja stellen hun huis open. Wat ben ik toch dol op hun.
We rijden naar Wim, die heeft een pan Paella gemaakt. We kletsen bij, eten en proeven een biertje, gezellig!
Vervolgens rijden we naar Dendermonde, daar heeft Tanja een echte excursie geregeld in een brouwerij. We mogen aansluiten bij een groep. Vicaris brouwerij.
IMG_0093Erg leuk en uiteraard komen er weer 4 soorten voorbij, met hapjes. De brouwer heeft hele verhalen. Grappig hoe dingen toch gebeuren, ooit was hij tandheelkundige. Nu brouwer.
Na de brouwerij was het tijd voor het stamcafe van Tanja. Man man man, wederom kwamen er verschillende smaken bier voorbij. We zaten al boven de 30 soorten in die paar dagen.
Het was nog lang onrustig in Buggenhout.
Rondje Buggenhout
In de morgen ietwat brak, dat dan weer wel. Maar he, s avonds een vrouw, s ochtend ook.foto
Dus stappen we op de fiets tot Nico ’s grote verbazing.
Mirjam en ik hebben de MTB tandem van Nico en Tanja. Alsof we jaren lang samen op dat ding gezeten hebben fietsen we weg. Wat een tof ding zeg!
En zo komt de eerste stop alweer in zicht, De Duvel Brouwerij! Wat een enorme brouwerij. We mogen nog aansluiten bij een groep maar we geloven het wel. De winkel en de proeverij is meer ons domein, we zijn niet voor niets vrouwen.
Dus komen er 4 glazen Duvel Hop, de speciale editie. We knappen er best van op. Yvet verrast ons met vette duvel bidons en na een foto shoot gaan we weer verder.
We hebben veel brouwerijen op de kaart staan maar hebben nu ook weer niet zoveel tijd.
Eerst Grimbergen, daar is eigenlijk niets te vinden qua brouwerij en dus belandden we in een bar. Heerlijke gehaktballen met Grimbergen blond en donker.
IMG_0062Daarna rijden we naar Brouwerij De Block, die hebben Satan bier. Die moeten we proeven!
Hier belanden we ook weer in een tent…..ik weet het niet, maar we hebben 6 soorten bier op, chocola en nootjes die speciaal voor ons gehaald werden en uiteindelijk 10 euro afgerekend. Iets klopt er niet. En die biertjes waren echt lekker zeg, Dendermonde triple, Brugse Triple, Carolus, allemaal juweeltjes. De Belgen vinden het geweldig als je op de fiets zit en dan bier komt proeven. Ze willen je alles laten proeven. Ik hou van Belgen.
Uiteindelijk komen we toch nog in Buggenhout aan en wacht ons een varken aan het spit in restaurant de Eikenhof. Met de hele familie Vermeyeren gezellig eten. Erg lekker, gezellig en uiteraard een blonde erbij. IMG_0132
IMG_2617We belandden uiteindelijk in proeverij Vermeyeren. Tanja heeft alle bieren die in huis zijn in de koeling gezet de dag ervoor. (Die wij nog niet kenden)
Alles wordt open getrokken en geproefd. Het record wordt verbroken. Die nacht komen we aan 44 soorten bier in die paar dagen. Het werd wederom erg laat in Buggenhout.
Buggenhout – Antwerpen
Detoxday, we nemen afscheid van Nico en Tanja, wat een gastvrijheid weer. Ik wist al dat ik van hun hou. dus ja, ik hou van Belgen en zeker van deze.
IMG_2628Op het gemakkie fietsen we een mooie route langs de Schelde naar Antwerpen. Zonder bier en met een wattig hoofd. Koffie vandaag.
We nemen afscheid van elkaar en er hoeft niet zo veel gezegd te worden.
4 mensen die elkaar nauwelijks kennen, op de fiets stappen en zulke dagen met elkaar beleven……Dat is voor altijd goed, meer hoeft dat niet te zijn.
500 km, 44 soorten bier, 1 lekke band, prachtig Vlaanderen en een hart vol herinneringen.
We houden van Belgen.

Dit bericht is geplaatst in Fiets/mtb routes, Reizen. Bookmark de permalink.

8 reacties op De BBT 2013 – het verhaal

 1. Wodi schreef:

  Prachtig! Erg leuk! Ga zo door! Wat dacht je van kaasproeven in Frankrijk?!

 2. Jennie schreef:

  leuk verhaal weer zus .xx

 3. Irma schreef:

  Wat een heerlijk verhaal. Genoten! Wij moeten wel van Belgen houden…..

 4. Matthijs schreef:

  Prachtig verhaal πŸ™‚

  Dat je nog op de fiets kon zitten na al die biertjes, respect. Zal wel veel ‘training’ vergen om dat te kunnen πŸ˜‰

 5. Philippe Lagae schreef:

  Heerlijke tocht, heb je eigenlijk al gezegd dat je van Belgen houdt … πŸ™‚ ?

 6. paula schreef:

  Prachtig!
  Wat denk je van Whisky-proeven in Schotland? πŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.