Een bakkie pleur in Colombia en de stad Medellin ontdekken

In het bergachtige noordwesten van Colombia ligt  Zone Cafetera, het belangrijkste koffieproducerende gebied van Colombia. Dit gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Koffie is een van de belangrijkste exportproducten en Colombia is ’s werelds derde koffieproducent na Brazilië en Vietnam.
Doordat de beste koffiebonen worden geëxporteerd blijven de ‘slechte’ bonen achter bij de Colombianen. De koffie is daarom op veel plekken in Colombia minder lekker dan je zou verwachten. De meeste Colombianen drinken cafe tinto, een slechte bak koffie. De goede koffie is duur voor hun en dus drinken ze dit. Nu het toerisme toeneemt zie je dat  de koffie tentjes ook toenemen. Maar toch, nu na twee weken rondreizen hebben we toch alleen maar echte koffie gevonden in de steden.
Als koffiefreak wilde ik ook graag een koffieplantage bezoeken waar je van een van de medewerkers een uitgebreide tour kunt krijgen . En zo werden we 2.5 uur ondergedompeld in de koffie wereld. Hoe koffie nu ontdekt is zijn vele mythes over te vertellen maar het verhaal van de geitenhoeder Kaldi in het bergland van Ethiopië dat dateert van 1500 jaar geleden is toch de leukste. Hij zag zijn geiten dansen en springen nadat ze koffiebessen hadden gegeten. Monniken uit een naburig klooster maakten een drank van de bessen en ontdekten zo de opwekkende werking van koffie.
En zo vertelde onze gids alles over het ontstaan van de koffie tot een wandeling over de koffieplantage met alle verschillende soorten koffie tot de verwerking van een plant naar een gebrande koffie boon. En uiteraard het proeven van de koffie. Wij sliepen in een mooi huis op de koffieplantage waar overal mooie Jura koffie apparaten stonden en je de Venecia koffie van de plantage overal kon drinken. Wat een luxe.
Koffie zal nooit meer hetzelfde zijn.

Medellín, de stad die veel mensen kennen als de stad van Pablo Escobar, ja ook ik heb narcos gezien. De stad die ooit de gewelddadigste stad van de wereld was dankzij hem.
Er is een hoop veranderd de afgelopen 20 jaar. De stad is in 2013 uitgeroepen tot de meest innovatieve stad ter wereld en dat is niet voor niets.
Er is een metro aangelegd en dat betekent hier een metro en 4 kabelbanen. En dat is voor hier iets bijzonders. Het zorgt ervoor dat de ook de arme mensen kansen krijgen om in de stad te komen en te werken. Zij wonen namelijk op de berg en de kabelbaan geeft ze de mogelijkheid om snel de sloppenwijk uit te komen. Als je een kabelbaan naar boven neemt ligt onder je ook echt de sloppenwijken van de stad. Want die zijn er uiteraard ook nog. Maar voor 1 euro kan iedereen zoch snel door de stad bewegen in een zeer schone metro en kabelbaan.
Net als meerdere steden ligt ook Medellín tussen de bergen. Dat geeft een stad toch een bijzonder aanzicht. Het gevoel dat de natuur dichtbij is.
Het centrum is hectish druk. De straten zijn vol met winkels en verkopers. Noem iets en je kunt het kopen, bizar gewoon. Maar er zijn ook mooie pleinen die voorheen het decor waren van drugs en geweld en nu zijn opgeknapt met kunst en parken. Het park Simon Bolivar bv of het plein met de beelden van Botero.
Daar staat overigens nog een beeld van een vogel met een enorm gat erin waar een bomaanslag is geweest en 15 mensen hun leven lieten. De overheid wilde dit beeld weg halen maar Botero wilde dit niet en heeft een beeld gemaakt van een grotere vogel wat er nu naast staat en symbool staat  voor vrijheid.
De wijk El Poblado, vol leuke hippe tentjes en eet en koffie huizen. Kortom, Medellin leeft en de stad is weer van de mensen, en die mensen zijn enorm trots op de stad. En ja, in de avond is het niet slim om in de stad te dwalen op een paar wijken na. Maar dat geldt voor veel steden in de wereld.


Wij hadden in de ochtend een gids geregeld, erg handig omdat die de weg weet en je heel veel info kunt vertellen over de stad. Real City Tours is een site waar je tours kunt regelen en diverse tours aanbieden. 
Overigens kun je met heel veel organisaties de Escobar tour doen. Maar veel stelt het niet voor las ik in veel recencies. Vooral in een bus zitten en filmpjes kijken en dan stoppen voor een huis waar hij bv is dood geschoten. De colombianen hebben er mixed feelings over Narcos. Het feit dat de hoofdrolspeler een Braziliaan is en het een Amerikaanse produktie is vind men maar zozo. Men vind dat hij te veel als Robin Hood wordt neergezet ipv de grote crimineel en moordenaar die hij was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.