Stromingen in het hardlopen – de enige waarheid

Ondertussen zijn er in de hardloopwereld vele stromingen. Voor je met je ogen geknipperd hebt is er weer een nieuwe beleving in het hardlopen. Op social media zijn er nogal wat discussies over bepaalde stromingen. Er worden wat bitchfights uitgevochten over de zin of onzin van bepaalde dingen. Je vraagt je af waarom.
imageWe weten toch allemaal dat niet meer dan 14 km hardlopen voor een marathon een onzin verhaal is. Sportrusten heet dat. Ga dan gewoon een kortere afstand lopen als je het er niet voor over hebt om een lange duurloop te doen.
Of neem mindfull running. Dat betekent dat je in het hier en nu hardloopt en moet je ook nog gaan nadenken over 7 pijlers. Ik loop altijd in het hier en nu en mijn mind kan volledig leeg lopen of vol lopen zonder al dat geneuzel over mindfullness en bomen knuffelen. Dat is nu zo fijn van hardlopen, dat je nergens over na hoeft na te denken. Nee dan gaan we een cursus doen, hoe niet na te denken tijden het hardlopen.image
Dan zijn er nog de blote voeten lopers. Waarom denk je dat men schoenen heeft uitgevonden? Juist, omdat er niet net als in de oertijd overal gras en andere zachte ondergrond ligt. Nee, er ligt asfalt en daarom dragen we schoenen. En buiten dat, denk je dat andere lopers het fijn vinden om naar die vieze voeten van de barefoot runners te kijken?
En dan hebben we natuurlijk nog de ultrabaanlopers, tsja welke gek gaat er nu 6, 12 of 24 uur op een baan rondjes rennen? Je bent toch geen hamster? Die rent verplicht in zijn tredmolen omdat hij geen keus heeft. En deze mensen lopen 400 meter rondjes uit vrije wil? Dan zit er toch een steekje los.
En dan hebben we nog de eetstromingen onder de lopers, de een eet geen suiker, de volgende gaat een jaar geen alcohol meer drinken, dan drinken we allemaal bietensap, of we vreten niets en gaan 3 uur lopen op een lege motor. Allemaal bull shit natuurlijk.
Maar mij hoor je daar niet over.
imageWant natuurlijk weten we allemaal dat trailrunning de enige waarheid is, waarom lopen is uitgevonden. Lang lopen door de bergen, over toppen, prachtige afdalingen, waanzinnige uitzichten, de natuur en jij, meer hoeft dat niet te zijn.
1 dag, meerdere dagen, het maakt niet uit. Dat is het pure lopen. Lopen zoals lopen bedoeld is.
En natuurlijk moet je gewoon eten wat je lekker vind en vooral lekker biertjes drinken, het liefst speciaal biertjes met imagehamburgers. met als toetje iets met veel suiker! daar wordt je pas groot en sterk van en maakt het leven nog leuker!
Maar laten we niet al die vreemde baanlopers, blote voeten lopers, mindfull runners, sportrusters, en verzin het allemaal maar lopers veroordelen. Misschien weten ze gewoon niet beter.
En weten ze wel beter, dan weten wij dat er een steekje los zit maar laat ze, des te meer ruimte hebben wij op de trails en zijn de biertjes nooit uitverkocht!
Al die ruzies lost ook niets op.

Dit bericht is geplaatst in Hardlopen Algemeen, Trailrunning met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.