Buiten spelen in het Teutenburgerwoud

Tonkietime – Vrijdag en zaterdag was het weer tijd voor wat getrain met Mirjam.
Na wat lezen kwamen we uit bij een deel van het Teutenburgerwoud waar we in ieder geval hoogtemeters konden maken.
Standplaats – Kempen. Op internet hadden we een mbt route gevonden van 50 km en 1000 hm. Dat klonk goed voor de eerste hm van het seizoen.
File in de gps en off we go. Het eerste deel leek wat saai door een paar dorpjes maar toch kwamen we al snel in het bos uit. En vanaf daar was het max genieten. En afzien. Lange klimmen en altijd korte afdalingen zoals het lijkt.
We hadden gezien dat we uiteindelijk uit zouden komen bij het Hermannsdenkmal (“Hermannsmonument”)  Dit kolossale beeld (totaalhoogte van ruim 53 meter) verwijst naar de Slag bij het Teutoburgerwoud en het verhaal van Hermann (Arminius), die gezien kan worden als een der eerste grondleggers van een verenigd Germaans rijk. 
En inderdaad, na een laatste fikse klim kwamen we uit bij Hermann , die volgens ons overigens gay is, maar dat ter zijde.
Een enorm beeld met een mooi uitzicht. En koffietijd! Helaas was alles dicht. Dan maar verder en in het eerste de beste dorp koffie. Toen we op een kruising stonden in het bos na een lang stuk zwoegen kwam er een andere mbt-er en vroeg waar we heen moesten. We vertelden hem dat we een route aan het doen waren en uiteindelijk in Kempen moesten uitkomen.
Hij fietste wel mee en wist veel betere paadjes. De volgende 25 km scheurden we achter onze vriend aan en inderdaad, geweldig! Singletracks, mooie klimmen en geen meter asfalt, Hij kende ieder paadje. Ondertussen gingen wij langzaam kapot, geen koffie maar klimmen en de benen liepen langzaam leeg.

Desalniettemin was het echt super en kwamen we leeg maar tevreden aan bij Tonkie na 56 km en 1120 hm. Eindelijk koffie!

Zaterdag loopspullen aan en hobbelen. We hadden van de boer gehoord dat via een stukje weg een pad liep naar de bergtop Velmerstot, met 441 meter de hoogste berg van het Teutoburgerwald. En inderdaad, we vonden overal trails en via het Velmerstot zijn we gaan zwerven op zoek naar de Externsteine. Vijf merkwaardig gevormde, door trappen toegankelijke, zandsteenrotsen van 30 tot 40 meter hoog.

Een heerlijke middag zwerven over mooie trails. Het leverde 22 km en 700 hm op.
Twee leuke dagen trainen op de mbt en trailend.
Genieten, wat een tof gebied.
Voor de bierliefhebbers, in Detmold heeft men een brouwerij met lokaal bier.
De moeite waard om een lokale brauerei in te stappen en wat te eten onder het genot van een Detmold Weisse of Detmold Landbier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.