De Mullerthal trail – Über-geil

Het stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te lopen, de Mullerthal trail in Luxemburg.
Tourist_Karte_2013_ZWDe Mullerthal Trail leidt over een lengte van 112 km door alle landschappelijke bijzonderheden van de Regio Mullerthal – Luxemburgs Klein Zwitserland. Begin 2014 werd de Mullerthal Trail gecertificeerd met het label “Leading Quality Trails – Best of Europe”. IMG_7964
Afgelopen weekend kwam het er eindelijk eens van.
De website van de Mullerthal trail geeft je alle informatie die je nodig hebt. De route is in drie lussen opgedeeld die je apart of in segmenten kunt lopen, of natuurlijk in 1 keer.
Aangezien ik net weer een beetje aan het trainen ben was het doel om op zaterdag 32 km te lopen en dan zondag kijken hoe het gaat.
Zaterdag wilde ik route 2 lopen en zondag een deel van route 3. Ik had gelezen dat vooral route 1 aardig wat asfalt heeft en dus zou ik die logischerwijs overslaan.
Het geluk was met mij want het was zaterdag een prachtige winterdag, strak blauwe lucht en ideaal loopweer. Rugzak op en vanaf Berdorf waar we een overnachting hadden liep ik zo het bos in. Jeanet reed een beetje de regio rond en zou mij steeds weer ergens vinden met koek en zopie.
Vanaf de eerste meters was het genieten. Route twee heeft bizarre rotsformaties met prachtige namen zoals ; Eilebuerg, Goldfralay of Goldkaul. Smalle kloven en leuke single tracks. De route is enorm goed aangegeven, als je het info boekje hebt kun je de route met gemak lopen. Dat info boekje ligt overal gratis.
Je klimt en daalt door het bos en steeds weer kom je langs en door enorme rotsformaties.
Asfalt is minimaal. Een hele mooie route, niet perse technisch maar toch maak je aardig wat hoogtemeters.
Uiteindelijk liep ik 34 km met 1040 hoogtemeters. Route 2 , super! IMG_7926
Zondag was ik uiteraard wat stijf en was het doel proberen rond de 20 km te lopen. Lang geleden dat ik twee langere afstanden achter elkaar gelopen had.
Vanaf de waterval ‘sheissendempel’  bij het Mullerthal ging ik op pad voor route 3.
Een aanzienlijk stuk kouder zeg, een gure wind. Maar gelukkig schoot ik gelijk het bos in en was de wind wat minder.
IMG_8045Hier loop je steeds in de buurt van het riviertje de Zwarte Ernz, via lange vlonders ga je dieper het bos in en na een langere klim kom je in een prachtig deel. Een soort mosbos, ofwel een sprookjesbos, je vind er op een top een zonnewijzer. De Zwarte Ernz gaat over in de Witte Ernz.
Uiteindelijk kom je uit in LaRochette waar een oud kasteel staat. Via de flanken boven dit dorp loop je naar het andere kasteel in Beuafort. Maar voor je daar bent ga je door open velden waar het nu echt koud was. En een deel bos met brede paden.
IMG_8004Dit deel heeft een paar stroken asfalt, maar ook nu niet heel veel bij elkaar opgeteld.
Ondertussen had ik de 20 km al lang overschreden en had ik afgesproken in Beaufort.
De km teller stopte op 27 km en 650 hoogtemeters.
Wat een ontzettend toffe trail!
Wil je een weekendje trai(l)nen zonder veel gedoe met kaarten , de Mullerthal trail is daar ideaal voor. Alles staat heel goed aangegeven en mis lopen is een kunst. In deze periode is het erg rustig, ik heb een handjevol wandelaars gezien in twee dagen.
Mooie afwisselende trails, verrassend ook!
In de regio zijn genoeg slaapplekken en alle info is terug te vinden op de mooie website van de Mullerthal Trail.
H
ieronder een impressie van het gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.