De uitrusting tijdens de Al Andalusia Ultratrail

Deze 2 fotos zijn voor mij erg veelzeggend. Ze zijn gemaakt op de 4de dag, de 61 km etappe. Dit is over het 48 km punt en ik zie aan mezelf dat ik nog ontzettend gefocust ben. Paul die de foto heeft gemaakt heb ik amper gezien. Ik was alleen bezig om door het water te komen.

Lopen doe je met je benen en dus heb je goede schoenen nodig.
Maar bij een 5daasgse etappe loop als Al Andalusië Ultratrail komt wel wat meer kijken. Daar zijn overige
Daarom een overzicht van mijn uitrusting tijdens de Andalusia Ultra Trail.
# het hardloop tenue; simpel een goed dryfit loopshirt en loopbroek. Een dag heb ik de verkeerde onderbroek aangehad en had ik gelijk schuurplekken. Doordat het zo heet is, is alles kletsnat. Door wrijving heb je dus snel schuurplekken. Ondanks smeren van vaseline. want ook dat is snel weg.
Op mijn hoofd had ik iedere dag een buff. Tegen de zon en neemt goed zweet op.
# sokken ; ik ben een fan van Drymax sokken. Sinds ik die voor het eerst aantrok heb ik nooit meer iets anders aangehad. Ze zijn er voor alle omstandigheden. Maar vooral, ze drogen supersnel. Aangezien we regelmatig door het water moesten was dit ideaal. Ik heb nooit mijn sokken gewisseld. Ze waren weer snel droog. De trailsok houdt bovendien steentjes en andere rotzooi uit je sokken.
#schoenen ; Ik heb op 2 paar gelopen. De Salomon Whisper (trailschoen) en de Nike Swift (wegschoen). De whispers heb ik 3 dagen aangehad en de Swift 2.
Het is prettig om af te wisselen. Bovendien wist ik dat er in de laatste 2 etappes meer asfalt zat en dus waren de Swifts daar ideaal voor.
Ik heb bijna geen blaren gehad. Alleen op de derde dag een blaar onder mijn grote teen nagel. Dat was een vervelende plek. Doordat ik hem pas de volgende ochtend heb doorgeprikt was het nog erg nattig. Daardoor is mijn nagel gaan bewegen en los gekomen.
Dat is erg gevoelig. Beter was geweest om hem gelijk door te prikken zodat het kon indrogen gedurende de nacht.
Overigens heb ik een aantal tenen iedere dag preventief getaped.
Over de schoenen zal ik nog een aparte blog schrijven. De whisper is nl een heerlijke lichte trailschoen.
#rugzak ; dit was de ideale test voor de XT Advanced Skin 5 S-Lab van Salomon. En die is meer dan geslaagd. Het is een super rugzak. Zit comfortabel en wat ik zelf echt heel prettig vind is dat de bidons aan de zijkant zitten. Het systeem dat je de rugzak als vest draagt zorgt ervoor dat het haast niet schudt.
Bovendien kun je met de kortere etappes de waterzak gebruiken en de flessen eruit laten.
Jammer dat deze rugzak te klein is voor de TDS. Maar voor races als deze is dit de beste rugzak die ik tnt heb gehad.
#zonnebril ; De nieuwe Nike Impel Swift was een hele goede aankoop. Zeer comfortabel en vooral ontspannen v oor de ogen in de felle zon.
Iedere dag trouw zonnebrand gesmeerd op ieder bloot plekje. Nergens verbrand.
#eten en drinken onderweg ; Drinken was een strak regime, voor iedere post (om de 10 a 12 km) beiden bidons leeg wat 1.5 liter is. In iedere bidon een half zakje Herbalife H3O Pro Sportdrank. Daarbij altijd in iedere bidon een paar cc Elite elektrolyten drank. Een produkt wat denk ik essentieel is in deze hitte.
Daarnaast probeerde ik 1 of 2 repen naar binnen te proppen tijdens de wedstrijd. Mulebar is een van mijn favorieten. Maar eten is niet makkelijk tijdens de wedstrijd. Het is een kwestie van wegspoelen met water op een checkpoint. Om hongerklop te voorkomen.
Het gemiddelde gewichtsverlies voor en na een een etappe was voor mij 2.5 kg.
#eten en drinken na de wedstrijd ; Veel ,veel en nog eens veel. Een herbalife shake + eiwitten en 1 of 2 droogmaaltijden gelijk na binnenkomst. Daarnaast veel drinken(cola) en meestal a cup of soup. Verder rond de klok van 20 uur een avondmaaltijd. Maar het Spaanse eten is niet echt een koolhydraatrijke maaltijd dus je moet eigenlijk al redelijk vol gegeten zijn rond die tijd.
#gear onderweg; Hetgeen er in mijn rugzak zat iedere dag was;
koude/warmtedeken voor het geval je ergens strand. Tape, een naald en een gaasje, voor blaren onderweg. Repen en sportdrank. Elite. De ipod. Geld.

Als ik terug kijk was alles compleet. Een race als dit bestaat niet alleen uit lopen maar vooral goed voor jezelf zorgen, voor, tijdens en na de wedstrijd. Ook al heb je geen trek, je zal toch moeten aanvullen. Die dingen zijn essentieel voor de dag erna.
Het uiteindelijke resultaat was dat ik na 5 dagen racen 2 kg lichter ben. Dat is acceptabel en heb ik er zo weer aangegeten.

11 thoughts on “De uitrusting tijdens de Al Andalusia Ultratrail

 1. Inderdaad erg leerzaam. Ik was altijd benieuwd wat voor spullen je nodig zou hebben op een meerdaagse race. (Niet dat ik die ga doen overigens 😉 )

 2. Ik hou wel van dit soort lijstjes.
  Dat zouden meer mensen moeten doen. Zo hoeven we niet allemaal het wiel (uitrusting) uit te vinden.
  En als gebruiker van Salomons wings vest ben ik best wel benieuwd naar nieuwe XT.

  Dus ga zo door en nogmaals gefeliciteerd met je prestatie

 3. Een late maar dikke dikke proficiat met jouw overwinning. We zijn net terug uit vakantie dus ik moest nogal wat ‘bijlezen’. Wat een prachtprestatie heb je daar geleverd, ongelofelijk en ontzettend sterk!!!!

 4. Als eerste gefeliciteerd met deze overwinning dit is een klasse prestatie ! Het wordt steeds meer een eer dat ik met Ingrid en jou mee mocht lopen begin van het jaar. Je verslagen gelezen het was weer ouderwets genieten, wat moet dit een geweldige belevenis geweest zijn en je hebt het prachtig “overgebracht”. Ook het stuk over de uitrusting vind ik erg interessant !

  groet Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.