Naar de top van Slovenie – Mount Triglav op (2864)

Toen we de keuze hadden gemaakt on naar Slovenië te gaan wist ik gelijk een ding wat ik zoiezo wilde doen. 
Mount Triglav op, de hoogste berg van Slovenië op 2864 meter in de Julian Alps.
Triglav betekent de driekoppige, een verwijzing naar de vorm van de berg. De drie toppen staan voor het verleden, het heden en de toekomst. De berg geldt als nationaal symbool van de Slovenen.
In de loop der jaren is een traditie ontstaan die zegt dat elke Sloveen de nationale berg ten minste eenmaal moet beklimmen.
Op feestdagen kan men symbolisch een brief sturen vanaf de Triglav. Er is dan op de top een postbeambte die stempels zet op de door wandelaars meegebrachte brieven en ansichtkaarten.
Ik hou van die tradities en dus wilde ik als Nederlandse toerist in Slovenië ook eenmaal de Triglav beklimmen.

Dus heb ik een wandelkaart gekocht en ben ik wat gaan zoeken op internet.
Al snel bleek
# dat men vooral met een gids naar boven gaat.
# dat je misschien wel helm en klettersteigset mee moet nemen
# dat er verschillende manieren zijn om naar boven te gaan, inclusief serieuze klettersteigen
# dat men er tussen de 12 en 16 uur over doet
# dat de meeste mensen in een van de hutten blijven slapen en er twee dagen over doen


Dus moest ik kiezen welke route en uitvinden wat de meest makkelijke zou zijn.
Info bij de lokale vvv hielp niet echt, die raden steeds weer een gids aan.
Uiteindelijk spreek ik een local op de camping en die adviseert een route die via Rudno Polje gaat. Normaal gezien een wintersport plaatsje. Er loopt een smalle weg naar Rudno Polje dus bereikbaar met Tonkie.


Jeanet brengt mij daarheen in de vroege morgen, het is nog rond het vriespunt. Maar het beloofd een prachtige dag te worden, blauwe lucht en een heerlijk zonnetje.
Ik start vanaf de parking en toevallig begint er gelijk met mij een Sloveense man die ook trailt. Ik loop net iets harder dan hem maar we blijven tot de top steeds wat bij elkaar in de buurt.


Het eerste deel is vooral klimmen maar nooit lastig. Mooie paden in de bergwand. Steeds prachtige vergezichten en langzaam zie je Triglav steeds dichterbij komen. Ik kom weinig mensen tegen, degene die ik tegenkom zijn vooral Slovenen.
Ik passeer een hut, de Vodnikov hut en zie de hut voor de top, de Dom Planika Triglav hoog in de verte liggen. Dit deel is tot nu toe prima te lopen, dat had ik gelezen en het klopt.
Ik klim verder tot 2401 en kom bij de hut uit. Het uitzicht is nu al spectaculair.

Hier zie ik de mensen die er zijn allemaal met klimgordels en klettersteig set.
De Sloveense trailer komt 10 minuten na mij bij de hut aan. Ik was even gaan zitten en wat aan het eten. Ondertussen berg ik mijn stokken op en besluit gelijk achter de Sloveen aan te gaan die gelijk doorloopt. Hij heeft ook geen materiaal.
Overigens heb ik wel een klimtouw en een karabijn aan mijn rugzak hangen, voor het geval dat.
Het eerste deel is klauteren. Wij lopen samen achter een aantal mannen die rap naar boven gaan. Maar na 10 minuten stoppen ze, kapot, zwaar hijgend, iets te enthousiast.
Wij gaan er voorbij en dan begint het deel met stalen kabels. De Sloveen laat mij voor, you are faster zegt hij. Alhoewel ik hem sterk verdenk van dezelfde gedachte als ik had. Ga jij maar voor, dan kan ik kijken hoe het gaat.
Hoe dan ook, ik ga voor, met hem in mijn kielzog.


Het is klimmen en klauteren met overal pennen en staalkabels. Ik heb toch geen moment dat ik mij onveilig voel. Ik heb bij sommige trails spannender dingen gedaan. Maar het is wel focussen en geconcentreerd blijven. Er zitten wel een aantal smalle stukjes tussen.
Ondertussen komt er nog een andere zeer afgetrainde trailer naar beneden in een rap tempo. Wij zijn niet de enigen.

Uiteindelijk komen wij  boven en wat een prachtig uitzicht over de Julian alps!
Normaal gezien staat er een Torentje (het Aljaz torentje) op de top, deze is nu weg voor renovatie en wordt eind september weer terug geplaatst.


(in 1895 plaatste de fervente bergbeklimmer, priester en dichter Jakob Aljaž  het naar hem genoemde metalen, 1,90 m hoge torentje dat hij later aan de Sloveense alpinistenvereniging schonk).
Genietend van het prachtige uitzicht eet ik wat en ga de afdaling in. Afdalen via dezelfde weg brengt mij weer bij de hut waar ik een bakkie koffie drink en vervolgens de lange afdaling inzet. 28 km later en 2100 hoogtemeters later kom ik in het bos Jeanet en Flynn tegen die mij een stukje tegemoet zijn gelopen.
Wat een prachtige dag!!


Conclusie – Triglav is vanaf deze kant goed te doen. Het deel vanaf de hut is technisch. staalkabels, pinnen en klimmen en klauteren. Het is zeker een idee om voor dit deel een klettersteig set mee te nemen. Die keuze moet iedereen zelf maken.
Een ding is zeker, als je in Slovenië bent moet je echt de Triglav op! Het is zo enorm de moeite waard!

7 thoughts on “Naar de top van Slovenie – Mount Triglav op (2864)

 1. Hi martine,

  Heb je toevallig een gpx/strava registratie van je loopje? Ben benieuwd naar je route op de kaart. Ga er over 2 maandjes heen, en dacht misschien pak ik deze ook even mee.

 2. Hey Martine,

  Moest je je registratie op polar gevonden hebben en ze graag wil delen hoor ik ’t graag, ik ga me eind deze maand aan de Triglav wagen!

 3. Hi Martine, wat leuk om te lezen dat het een mooie ervaring was. Ik vroeg mij af hoeveel uur je er gemiddelde over hebt gedaan om heen en terug te gaan? En zou je dit aanraden aan beginners? Ik en mijn collega gaan voor het eerst hiken maar zijn wel in een goede conditie! Mocht u verder nog tips hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

 4. Ik ben ook van plan om dit te doen en zou graag willen weten hoelang je er ongeveer voor moet in calculeren.
  Ik lees dat het wandelend ca 8 uur duurt tot aan de berghutten onder de top..
  Benieuwd naar je reactie

 5. Hoi jeroen en wesley,

  Ik heb geen idee meer hoe lang ik erover heb gedaan.
  Ik ga meestal uit van 5 km per uur als ik baar boven doorloop en vlak en naar beneden ren.
  Het laatste deel vanaf de hut is wel een stuk waar je veel mensen met klim ferrate spullen ziet. Het is smal en veiliger om vast te zitten.
  Ik zou daar niet gaan lopen met een onervaren loper.
  Ik ben gewend aan technische trails dus weet wat ik kan en niet kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.