Hoogtemeters op een loopband, hoe bereken je die?

De afgelopen maanden heb ik heel weinig gelopen, uitzending en vakantie en er zijn zomaar een dikke drie maanden verstreken.
Komende week ga ik de looptrainingen weer oppakken omdat er een aantal leuke projecten in de agenda staan voor 2018. Nu hoop ik eens een goed voorseizoen te hebben. Waar ik fatsoenlijk kan trainen om een basis te leggen voor het trail seizoen, dat is de afgelopen jaren niet echt gelukt. Dus met behulp van Laurens van Sportfocus 040 ga ik wat interval trainingen doen. Zodat ik in ieder geval wat snelheid krijg want dat is ver te zoeken. (whats new) 
Maar Laurens zet ook iedere week een aantal hoogtemeters in zijn schema.
Nu heb ik sinds een half jaartje een loopband (omdat Ronnie en Janna gingen verhuizen naar Zwitserland) En daar zit uiteraard een stijgingspercentage op van maar liefst 20 procent.
Dus ik dacht, ik google even hoe dat zit met een loopband en hoogtemeters maken. Maar behalve een hoop gelul over hardloopbanden waarom het zo handig en leuk is om op te lopen kon ik dat dan nergens vinden.( er is geen zak aan op een loopband lopen)
Logica dan maar ? Dan moet je het onderstaande stukje even lezen. Maar eigenlijk kun je 1 regel onthouden.
Een hellingsgraad van 10% beduidt dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg. 
Kortom, bij een afstand van 1 km en een hellingsgraad van 20 procent maak je dus 200 hoogtemeters. dus als coach Laurens zegt 500 hm, loop ik, indien geen andere optie om hm te maken, 2,5 km op 20 procent stijgingspercentage.

De hellingsgraad is een maat om de steilheid van een hellend vlak weer te geven. De hellingsgraad wordt uitgedrukt in percentages (%). Men spreekt daarom ook wel van het stijgingspercentage (S). De hellingsgraad van een heuvel, helling, berg of rivier is gelijk aan het hoogteverschil Δh gedeeld door de horizontale afstand d maal 100%.
Een hellingsgraad van 10% beduidt dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg. Een andere maat voor de steilheid is de hellingshoek die het wegdek maakt met het horizontale vlak. De hellingsgraad is de tangens van de hellingshoek. Daar men in de praktijk de horizontale afstand (d) moeilijk kan meten vervangt men deze wel door de effectief gereden afstand (l). De hellingsgraad die we op deze manier berekenen is dus gelijk aan het hoogteverschil Δh gedeeld door de effectief afgelegde afstand l. In de wiskunde is deze gelijk aan de sinus van de hellingshoek. Deze twee rekenmethoden geven verschillende resultaten, doch het verschil is verwaarloosbaar bij kleine hellingshoeken.
Bij bovengenoemd voorbeeld zal men (volgens de stelling van Pythagoras) circa 100,5 meter rijden over de horizontale afstand van 100 meter, zodat men een hellingsgraad van (10 / 100,5) × 100% ≈ 9,95% zal berekenen. Merk op dat een hellingsgraad van 100% niet beantwoordt aan een hoek van 90°, maar aan een hoek van 45° en dat een hellingsgraad van meer dan 100% dus mogelijk is (zie afb. 2).
Een ander voorbeeld: de afgelegde weg is 2000 m en stijgt van begin tot eindpunt 100 meter;
Dus l = 2000 m en Δh = 100 m;
Stijgingspercentage S = (Δh / l) × 100% = 0,05 x 100% = 5%;
Horizontaal wordt er slechts (Pythagoras) 20002−1002 ≈ 1997,5 meter afgelegd, zodat de eigenlijke hellingsgraad gelijk is aan: (100 / 1997,5) × 100% ≈ 5,006%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.