Herstel na de TAR

Hoe herstel je na een monster week hardlopen in de Alpen? Het advies van Rob Veer was om deze week niets te doen behalve eventueel wat fietsen. Dat advies heb ik opgevolgd, niet gelopen en in fietsen had ik geen zin.
Nog steeds droom ik regelmatig weg naar de geweldige week en wat is het dan toch prettig als je een weblog hebt waar je alles nog eens kunt terug lezen. Als ik na de week een update van iedere dag had moeten schrijven was ik zeker de helft kwijt geweest.
Dat het een heftige week is geweest merkte ik aan mijn lichaam. Deze week heb ik 2 keer een uurtje op de bank liggen slapen na het werk, iets wat ik nooit doe. Vandaag heb ik uitgeslapen en bijna de klok rond geslapen, 11 uur. Dat zegt genoeg, het lichaam moet even bijtanken. De spieren voelen goed op de kuiten na, mn de rechter kuit zat erg vol, veel knopen en is na vele massages deze week bijna de oude. De bovenbenen heb ik helemaal geen last van gehad.
Vandaag wilde ik het eerste stukje gaan hardlopen na de TAR. Een heel vreemd gevoel, de normale hardloop schoenen voelde ineens vreemd, mijn Garmin gaf – 3 in hoogtemeters aan en het lijf voelde wat stram. Wel had ik met trots het prachtige finisher shirt van de Transalpine aan. Deze krijg je alleen als je alle etappes haalt, de overige shirts worden vernietigd. Heel rustig ben ik gaan lopen, alles wat stijf en stram. Af en toe heb ik een klein stukje versneld en dat voelt heel snel of je benen vol lopen. Als ik nu een 5 km voluit zou moeten lopen zou ik na 2 km helemaal leeg zijn.
Dus heel ontspannen heb ik 40 minuten gelopen met een gemiddelde hartslag van 130 en een tempo van 9 km per uur. Na 20 minuten voelde het allemaal wat beter, liep het soepeler en ging een kleine versnelling ook beter. Vreemd maar als je je stijf voelt, lijkt het altijd net of je dat eruit kan lopen als je wat versneld.
Deze week zal ik de rustige loopjes voortzetten. Over 2 weken loop ik de Oslo Marathon, dat zal een rustig tempo worden dus dat moet geen probleem opleveren. Anna waar ik de marathon mee ga lopen en zal hazen, mailde mij deze week dat ze weinig heeft kunnen trainen omdat ze op oefening is voor het Noorse leger. Ze klonk ongerust, maar dit weekend zou ze een lange duurloop proberen. Hopelijk is dat goed gegaan anders krijg ik een zware klus om haar naar de finish te praten in 4.10 uur.

16 thoughts on “Herstel na de TAR

 1. Met recht een shirt om trots op te zijn. Kan je nagaan wat zo’n TAR met je lijf doet, in slaap vallen, volle benen na een week niet lopen. Eens te meer duidelijk hoe enorm zwaar dat was.

 2. Heel mooi shirt, en inderdaad een om zuinig op te zijn. De komende weken maar relaxen, dan kun je in Oslo weer (rustig) aan de bak! En wat Hans suggereert klopt, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat je zijn advies niet geheel zult opvolgen…

 3. Martine,

  een mogelijke oplossing om de marathon van Oslo zonder kleerscheuren door te komen is deze te lopen in een Run-Walk systeem. Ikzelf gebruik een 9/1 schema waarbij ik 9′ hardloop en 1′ snel wandel, het grote voordeel is dat je veel minder spierschade zal oplopen en dat je tevens gebruik maaakt van andere spiergroepen tijdens het wandelen. Ik gebruik dit systeem bij al mijn lange duurlopen en tot 30Km op de marathon en raar maar waar heb hiermee mijn persoonlijk record op Two Oceans Marathon (56km) met 20′ verbeterd van 4hr42′ naar 4hr22′.Je verliest trouwens maar +/- 20″ tijdens het wandelen.
  Zeker eens proberen op een lange duurloop je zal versteld staan.

  Veel succes in Oslo, Peter

  P.S. ik wil volgend jaar ook zo’n shirt

 4. Gewoon lekker los lopen die boel.
  En een week rust na zo’n inspanning als de TAR ik heb daar mijn twijfels over.
  Ik denk dat gewoon even rustig “uit”lopen veel beter voor je is.
  Ik heb de afgelopen week vijf dagen niet getraind en werd daar niet vrolijk van.
  Als ik s’morgens wakker werd schoten mijn kuiten in de meest verschikkelijke krampen.
  Nee ik denk dat gewoon blijven bewegen veel beter is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.