De 120 en 60 km van Texel 2011

In 2009 liep ik mijn eerste langere afstand, de 60 km van Texel.
Een prachtig rondje en een loop om gelijk verliefd op te worden.
Met bewondering keek ik naar de 120 km lopers. Een selectief groepje die 2 keer het eiland rond gaan. Er mogen maar 35 lopers de 120 km lopen en deze moeten zich plaatsen.
Inschrijving voor de 120 km wordt beperkt tot lopers (m/v) met een 100 km wedstrijd die binnen de 9:30 uur is gelopen. De tijdslimiet om de 120 km te finishen is 13 uur.
Op 25 april 2011 is de 11de editie van de 60/120 km van Texel (hij is om de 2 jaar).
Uiteraard loop ik wederom de 60 km. Met als doelstelling sneller dan in 2009.
Toch vroeg ik mij af wat ik nu voor limiet zou moeten lopen als je de 100 km vlak limiet omzet in een bergloop. Een hele moeilijke vergelijking.
In wat voor tijd zou ik de TDS (111 km en 7000 hoogtemeters) moeten lopen als ik me daarmee zou kunnen plaatsen voor de 120 km van Texel?
Die vraag heb ik neergelegd bij Martien Baars, de race director van Texel.
Die ging eens rond vragen bij wijze koppen. Maar ook gaf hij als antwoord dat het heel simpel opgelost kan worden. Loop een snelle 100 km in NL. Maar ja, daar heb ik dus geen zin in. 10 rondjes Winschoten.
Er zijn 2 echte ultra`s in Nederland die op mijn lijstje staan en dat zijn de 120 van Texel en de JKM 100 mijl. Voor als ik groot ben.
Hoe dan ook, 14 augustus om 12 uur begint de inschrijving. Ik heb zo`n donkerbruin vermoeden dat de 60 km heel snel vol gaat zijn.

28 thoughts on “De 120 en 60 km van Texel 2011

 1. Hey… ik lach… waar heb ik dat eerder gelezen van dat donkerbruine vermoeden…. tof dat je er ook weer bent, kan ik achter je aan rennen. 😉 ik denk dat het een topeditie gaat worden in 2011… 14 augustus hé ? 😉

 2. Ik schrijf me ook zo snel mogelijk in,,voor de 60 km, gelijk al op 14 aug, om 12u00. Als ik het begrijpt wordt het ee bloggersfeestje daar. N hotel heb ik al geboekt met de paasdagen in Texel ook belangrijk.

 3. Je denkt dat de 60 km snel vol kan zijn.. je zou wel eens gelijk kunnen hebben, maar niet door mij (overigens zeker ook niet de 120 km) maar heel veel succes en het lijkt me een hele mooie loop (zelfs al mag je maar 1x het eiland rond)

 4. Alle pijlen wijzen richting Winschoten en als ik de sterren moet geloven ga je daar ook nog even lopen!.
  Winschoten valt echt mee en je kan daar een snelle tijd lopen, teminste, als je dat kan op een vlak parcour ;-).

  Je kan je wel inschrijven voor de 120km als je aan geeft dat je de 100km in 9:30 uur gaat lopen dit jaar..
  Verder is het vreemd dat er geen verschil gemaakt gaat worden tussen mannen en vrouwen?.
  Bij elke wedstrijden waar limieten aan verbonden is (zoals Boston marathon, enz) is er verschil tussen de mannen en vrouwen.
  Laten we dan zeggen dat de vrouwen 10:30 uur moeten lopen om mee te kunnen doen!.

  Het blijft mooi en zou ook wel de 120km willen doen, maar helaas is die 9:30 uur erg moeilijk, maar je weet maar nooit.

  XX Rinus.

 5. Een bergloop is niet te vergelijken met een vlakke ultraloop. Dat zijn 2 totaal verschillende disciplines.
  Er zijn meerdere vlakke 100 km loopjes waar je naar toe kunt om je te kwalificeren dan alleen Winschoten. En, alle respect voor je prestaties, maar een 9:30 lijkt gemakkelijker dan het is. Op papier…ja, maar in het echt?

 6. Ja, ik wil ook graag verliefd worden op Texel. Een keer vijf rondjes gedaan in de Run van Winschoten. Tien rondjes,…., durf ik nu niet aan te denken. Maar ja, toen ik daar mijn allereerste 10 km liep dacht ik ook: dit is te ver. Dus…

 7. Mischien moeten we gewoon eens zelf de handen in één slaan en zelf een 120km of andere lange run gaan organiseren?.
  En dan bepaal je zelf wat en wie er mee mogen doen?.

  Groet Rinus.

 8. @jannet; voor alle duidelijkheid, mij hoor je niet zeggen dat 9.30 makkelijk is.
  Ik vind het een hele prestatie, 9.30 op de 100 km. Ik denk niet dat ik het kan lopen.
  Eigenlijk vind ik het ook wel jammer dat die eis zo scherp is. Denk dat meer lopers de 120 willen lopen maar het niet halen qua eis.
  Bovendien kun je je nog afvragen zoals rinus zegt of je de vrouwenlimiet niet een uur hoger moet zetten.
  En ik weet dat het 2 hele verschillende disciplines zijn. Daarom ben ik ook nieuwsgierig hoe men dat om zou zetten , een bergultra naar een vlakke 100.
  In NL is er geen mooie ronde van 100 te vinden.

 9. Als je echt de 120 km van Texel wilt lopen kun je natuurlijk ook proberen om de rondjes in Winschoten toch te lopen. Je moet er wat voor over hebben en zo erg is het niet. Anders zeg ik: Biel. Of Ulm. Maar dat kan niet meer voor 2011 en die zijn ook niet geheel vlak.
  Of je loopt een 100 km in 10:30, daarna eventjes de Spartathlon en dan mag je ook meedoen:-))

 10. De voorspellers om tussentijden te berekenen, zetten steeds de afstanden op het terrein om naar een equivalente vlakke afstand. Een heel ruwe methode is om voor elke 125 klimmeters een kilometer afstand bij te tellen. En dan doe je gewoon alsof het een vlakke wedstrijd is, met de aangepaste afstand. Natuurlijk is dit erg naïef en moet je eigenlijk rekening houden met de hellingsgraad, de ondergrond, een verschil dag/nacht enzovoort. Daarvoor kan je dan allerhande correctiefactoren gaan invoeren. Verschillende mensen hebben zich reeds bezig gehouden met het bepalen van dergelijke factoren om een zo goed mogelijke voorspelling te bekomen. De grote specialist is de Fransman Remi Poisvert. Op basis van deze principes stelt hij verschillende voorspellers ter beschikking (http://www.softrun.fr/temps_passage.php). Je zou aan hem kunnen vragen wat hij uitkomt als “equivalente afstand” voor de TDS. Bij ons is het vooral Mercator die zich daarmee bezig houdt. Hij heeft reeds verschillende voorspellers gemaakt, hoofdzakelijk voor de pinksterwedstrijden, te vinden op http://plans.mercator1958.be. Hierbij baseert hij zich op het artikel van Remi Poisvert dat verscheen in Ultrafondus van juni 2005. De nauwkeurigheid staat of valt natuurlijk met de nauwkeurigheid van het profiel en de nauwkeurigheid van de parcoursbeschrijving. Op deze manier bekom je dus een omzetting van trail naar vlak parcours. Om het effect van zelfvoorziening versus regelmatige bevoorradingen kwantitatief te modelleren ben ik nog niets tegen gekomen. Zoals alle voorspellers en omzettingstabellen dient dit natuurlijk met de nodige scepsis bekeken te worden.

  Wat de 120 betreft geef ik Martien gelijk. Als appels gevraagd worden moet je niet met peren afkomen.

 11. Martine, top ! 2009 60K gelopen en vol respect gekeken naar de mannen en vrouwen op de 120. Wellicht toch maar gaan voor Winschoten, verstand op nul en rondjes knallen !!
  In iedergeval heel veel succes en tot bij de start in 2011 !!

 12. Om nog even terug te komen,,ik zou al blij zijn als ik de 100 km binnen de limiet van 12:00 zou kunnen lopen,dat zou ik al prachtig vinden voor mezelf. Maar Martine, ik hoop voor je dat de organisatie van de 60 km Texel een uitzondering voor je maakt en je de 120 km laat lopen, je hebt het dik verdiend vind ik. En anders toch maar de 100 km van Winschoten in 9:30 proberen??

 13. Limiet is limiet, jammer inderdaad dat de kwalificatiemomenten beperkt zijn. En 10 rondjes van 10km is voor een liefhebber van mooie loopjes echt een crime…. Anyway: 14 augustus staat in mijn agenda!

 14. Martine, de reden dat de kwalificatie-eis zo scherp ligt komt omdat de tijdslimiet op de 120 van Texel ook scherp is. Een tijd van 9.30 op de 100 km is vergelijkbaar met 120 km op de 12 uur en in vergelijking met een vlak wegparcours doe je over de 120 van Texel ongeveer een uur langer. Als je dan een 100 km in een tijd van boven de 9.30 uur loopt is de kans dat je in Texel binnen de limiet van 13 uur binnenkomt heel klein. De scherpe tijdslimiet op de 120 km is een keuze van de organisatie. Gelukkig wordt er als alternatief de 60 km georganiseerd.

  Vorig jaar hebben Arie Froberg en Henk Geilen zich op de 100 km in Deventer gekwalificeerd voor de hele JKM. Beiden staan bekend als liefhebbers van trails en landschapslopen maar zij hadden het er voor over om 9 uur rondjes te draaien op de atletiekbaan om mee te mogen doen aan de hele JKM. Ik weet dat jij van harte welkom bent in Winschoten om je te kwalificeren voor de 120 van Texel. De organisatie in Winschoten doet echt zijn best om een goede wedstrijd neer te zetten en het is de enige ultraloop in Nederland met veel publieke belangstelling.

 15. De CCC heb je gelopen binnen 22 uur. Als ik Wouter kort door de bocht volg komt de CCC overeen met grofweg (98 plus 8*5,6=) 143 km vlak.
  Een andere benadering kan zijn je tijd van de 60 op Texel (6 uur 10) te verdubbelen en dan er minstens 10% bij te tellen. Dan kom je op een realistisch haalbare tijd van ruim boven de limiet van 13 uur.
  Beide resultaten (CCC en 60 Texel) zijn van 2009 en .. resultaten uit het verleden ….

  Om aan te tonen dat je nu sterker bent dan in 2009 lijkt het me het eenvoudigst om wel Winschoten (of een andere 100 km) binnen 9:30 te lopen.

  PS.: De TDS zou ongeveer overeenkomen met grofweg (111 plus 8*7=) 167 km. Dit is zo ver boven 100 of 120 km dat het erg lastig zou worden om een norm hiervoor te bepalen waarmee je op Texel eventueel zou kunnen worden toegelaten. Maar … 167/120*13 uur is 18 uur, bijna een winnende tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.