En dan ben je CCATT ‘zuster’ …..

imageimageNa twee weken een intensieve cursus was vrijdag de finale van de CCATT. Alle examens hadden we gehaald. Waaronder een praktijk examen waar je apparatuur moest opbouwen onder tijdsdruk. Dat is behoorlijk stressvol als je de tijd hoort tikken. Tijdens het opbouwen moet je ook van alles instellen en benoemen hoeveel volt, himagez en batterij en oplaadtijd. Ik kan het dromen nu.
De tweede week hebben we veel Sims gedaan waar men steeds iets toevoegde. Een simulatie in een kleine ruimte, dan is er herrie bij en dan is het ook nog donker. En zo werden we klaar gestoomd voor de ultieme finale. 2 intensive care patiënten met alles erop en eraan,
Geïnstalleerd in de Hercules. We kregen 7 minuten voorbereiding. Casus doorlezen, berekeningen maken, medicatie en bloed bestellen ( max drie dus maak je keuzes). image
En toen moest het gebeuren, hoofdtelefoon en hoofdlamp op en het vliegtuig in.
Je hebt 7 minuten de tijd om je patiënten te checken. Uiteraard ontdek je dingen die niet kloppen en die je bijna niet kunt oplossen in 7 minuten. Dan wordt er geschreeuwd dat je moet zitten want we gaan opstijgen. In de lucht probeer je als een dolle alles in kaart te brengen en te zorgen dat alles klopt en loopt zoals het moet. Maar ja, dan gaat er natuurlijk van alles mis met imageje patiënt. Bjorna en ik hadden ieder een patiënt en Veronique liep ertussen om samen met ons alles op te lossen. Bizar hoe je alles als echt ervaart. Je voelt de stress, je hebt serieus het idee dat je in de lucht bent met twee slechte patiënten. Het zweet stond op onze ruggen. Maar zoals we steeds hebben gedaan, rust, alles volgens abc en vooral goed communiceren. En zo losten we het ene na het andere probleem op.
Na een uur stonden we weer buiten met rodimagee wangen. Met de instructeurs hebben we geëvalueerd en ze waren onder de indruk van team Charlie (angels).
Mission completed!
Nadat alle teams waren geweest volgde in de middag de graduating. Op zijn Amerikaans, officieel en serieus.
imageMen begon met het team wat als top team performer had opgetreden. Niet dat wij wisten dat men dat deed. Maar daar was een speciale certificaat voor.
Ik ben niet heel snel perse trots op dingen die ik doe. Maar toen de course directory zei’ with a excellent performance of communication and trouble shooting top team performer of THE CCATT is the team of the Netherlands’ was ik ontzettend trots! Men kon zich al niet voorstellen hoe het is om een cursus als dit in een andere taal te doen laat staan ook nog top team performer te worden. En zo glommen we met z’n drieën van trots toen we ons certificaat in ontvangst namen. Team charlies angels rocks! Wat een teamwork!
Met prachtige certificaten en heel veel kennis zijn we weer thuis. Een ongelooflijke toffe cursus.
imageZwaar en inspannend maar wat een bagage neem je mee zeg. Werkelijk van 0 naar 100 % in twee weken. Ik heb al veel opleidingen en cursussen gedaan maar deze steekt er met kop en schouders boven uit.
Intensive care patiënten vervoeren in de lucht is een ongelooflijke uitdaging. Niets is meer vanzelfsprekend, alles veranderd en kan misgaan. Een zware klus die niet te onderschatten is, dat wist ik al. Maar deze cursus heeft me laten zien hoe zwaar het is maar heeft me ook het vertrouwen en kennis gegeven dat ik dat kan. Dat kan ik mooi in mijn rugzakje stoppen!

2 thoughts on “En dan ben je CCATT ‘zuster’ …..

  1. Gefeliciteerd met het behalen! En leuk om te lezen. Lijkt me inderdaad best stressen, zelfs in een simulatie, maar lijkt er op dat jullie er als team goed mee konden omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.