Vrijheid en de IC – een duivels dilemma

We zijn in week 8 van de Corona crisis.
Iedereen snakt naar vrijheid en ruimte. Het lijkt alsof er steeds meer weerstand komt tegen de maatregelen. Wij zijn niet gewend om te leven met restricties.
Het is bijna 5 Mei, Bevrijdingsdag. We vieren de vrijheid, de meesten van ons kénnen alleen maar vrijheid. Nu beseffen we plots allemaal een klein beetje wat het is om je vrijheid kwijt te raken.
Ik lees steeds meer berichten over opstanden en dat we het leven weer moeten oppakken. Kritiek op de overheid, kritiek op het OMT, kritiek op deskundigen, niemand kan het waarschijnlijk goed doen in een crisis van deze omvang. We moeten accepteren dat ouderen sterven. Dat het virus niet verdwijnt. Het leven moet opgepakt worden. De column’s zijn niet aan te slepen waarin wordt geroepen dat we de boel gewoon open moeten gooien, net als in Zweden.
Ik vind het ook lastig. Bedrijven gaan failliet, mensen raken in de problemen, hoe moet de toekomst eruit gaan zien in een 1.5 meter wereld? Wat kunnen we straks nog wel en vooral niet.  Zoveel vragen en geen antwoorden.
Duivelse dillemas. Ik breek er ook mijn hoofd over. Ik snak ook naar ruimte en avonturen.
Tegelijkertijd sta ik iedere dag midden in de ellende van de Coronacrisis. Een intensive care die het dubbele aantal bedden heeft als normaal. Iedereen werkt zich uit de naad, te hard en te veel uren. Alle zeilen worden bijgezet om het te bolwerken. Maar, de zorg kan dat en laat zien hoe flexibel iedereen is.
Nu zien we langzaam dat de druk wat minder wordt. Dat gaat misschien iets lucht geven. Ik hou mijn hart vast wat de toekomst ons gaat brengen. Wat als de maatregelen steeds soepeler worden? Worden we dan weer overladen met patiënten? Gaan we dit nog een keer meemaken?
De gemiddelde IC patiënt is geen 80 jarige die onderliggend lijden heeft. Het is ook een groep mensen van middelbare leeftijd met een hoog BMI, met een hoge bloeddruk en/of diabetes. Die drie passen bij elkaar en het virus brengt deze mensen in de problemen.
Het is een groep mensen die midden in het leven staat, die 6 weken geleden nog aan het skiën was. Mensen die nog volop werken, een gezin hebben. Mensen met een onderliggend lijden dat veel Nederlanders hebben, te hoog BMI, hypertensie en/of diabetes. De risico groep voor opname op de intensive care is niet perse “de oudere”.
Daarom wil ik aan alle mensen die roepen dat we moeten accepteren dat er gewoon mensen dood gaan aan Corona, vragen om aan de ingang van de IC te komen staan en aan de Corona patiënten te vertellen dat wij, Nederland, hebben besloten om niet meer te behandelen. Omdat we graag allemaal verder willen met ons leven.
En mocht je zelf getroffen worden, schrijf even een briefje dat je afziet van behandeling. Dan is dat ook meteen duidelijk. Dan kunnen ondertussen alle medewerkers in de zorg een welverdiende vakantie nemen. Die hebben ze wel verdiend.

Dat het allemaal niet makkelijk is en dat we na moeten denken over hoe nu verder, snap ik. Dat het voor de economie een ramp is, snap ik ook. Het liefst zou ik ook iedere ondernemer willen helpen en iedere eenzame oudere willen omhelzen. En vrijheid? Natuurlijk, dat wil ik ook.
Kort door de bocht blijven roepen dat het “nog steeds maar een griep is” en “we er mee moeten leven dat mensen dood gaan”, daar ben ik ondertussen wel klaar mee.
De beste stuurlui staan aan wal. Feit is dat de zorg nog altijd overbelast is en dat moeilijke besluiten nodig zijn om hier door te komen.
Zullen we op 5 Mei vieren dat we de vrijheid en de keuze hebben om vol te houden?

NB – dit is geschreven vanuit mijn IC achtergrond maar het geldt voor alle zorg.

33 thoughts on “Vrijheid en de IC – een duivels dilemma

 1. Zo goed verwoord, ik zie ook de ministers worstelen met hun keuzes, voor geen goud zou ik in hun schoenen willen staan. Laten we gewoon accepteren dat het leven dus niet maakbaar is maar het beste er van maken.

 2. We zijn een volk van rechten en dat zie ik terug in het corona virus gebeuren.
  Misschien is het echt tijd om erover na te denken hoe we het doorkomen van een virus een gezamenlijk belang maken.
  Zodat iedereen de kans krijgt een steen bij te dragen.
  Of die kans krijgt!

 3. Ongeveer 4 % van de Nederlandse bevolking is aantoonbaar ziek geweest van het coronavirus. Dat verhoudingsgewijs kleine deel van ons volk zorgde voor overbelasting van IC’s en wat al niet meer. Stel je dus eens voor wat er gebeurt als 10-15 % van de bevolking erg ziek wordt door dat virus… Alle reden om voorlopig erg voorzichtig te zijn! En “gewoon” weer doorgaan om een boost aan de economie te geven? Vraag de voorstanders maar eens of ze al een lijstje van hun oudere/zwakkere familieleden hebben gemaakt, die ze wel kunnen missen…

 4. sinds wanneer is een hoog BMI, hypertensie en/of diabets onderliggend lijden?

  In veel van de gevallen is dat een keuze.

  Ik heb ook niet elke avond zin om te sporten en ik zie ook heel veel lekkere dingen in de winkel liggen, waar ik langs heen loop.
  Dat is mijn keuze.

  De drie aandoeningen die jij noemt zijn welvaartsziekten. Als we op dat vlak nou wat welvaart inleveren, kunnen we op veel andere vlakken leuk blijven leven.

  • Uhhh? Jij hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt. Misschien eens goed om je eerst ergens in te verdiepen voor je hier onzin uitkraamt.

    • Daarom zeg ik… ga je er in verdiepen! Diabetes type 2 is een welvaartsziekte ja. Maar voor type 1 kies je echt niet. En hypertensie krijg je ook niet alleen doordat je iets te veel zout gegeten hebt…

     • En dat zeg ik dus ook nergens. We moeten die mensen beschermen en financieel steunen als ze binnen zitten.

      Maar als we de hele economie laten ploffen en er zitten een paar miljoen mensen thuis met n uitkering, wie betaalt dan de zorg?
      Je hoort mij niet zeggen dat we festivals en aktes door moeten laten gaan, maar t normale leven, met werken, kappers, de sportclub (Geen evenementen) moet op korte termijn weer beginnen, anders worden de problemen veel groter dan ze nu zijn

  • Wat wil je hier mee zeggen?
   Ook al is het een welvaart ziekte dan is het nog steeds onderliggend lijden bij een corona patient.
   En betekent het voor jou dat we dan die groep moeten opofferen?
   Wat is je punt?
   Trouwens ook makkelijk om anoniem wat te schrijven.

   • hoezo anoniem? Martine is net zo anoniem als “mijn mening”. Ik heb gewoon mijn eigen emailadres er bij gezet.

    en die groep kan binnen blijven en wij betalen hun onderhoud van de belastingcenten terwijl we aan het werk zijn. Geen probleem.

    • Dus jij wilt alle mensen met een hoger bmi , hoge bloeddruk en diabetes in willekeurige volgorde of een van deze drie isoleren zeg je?

     • Der risico groep beschermen. Dat gebeurt nu toch ook, mijn moeder is de deur nog niet uit geweest , ik doe haar boodschappen.
      Is het idee van de 60% voor groeps immuniteit al van tafel?

      Op deze manier duurt het extreem lang voordat r daar aan bent.

      De risico groep beschermen, de groep die relatief minder risico heeft pakt onder bepaalde voorwaarden het leven weer op.

      Zou hou je de economie draaiend en ben je veel eerder bij de 60%. En als het goed is overleeft dan een relatief grote groep van besmette mensen het virus, zodat het ook weer veiliger wordt voor de risico groep

     • De economie bestaat Uit een hele grote groep van deze mensen…..
      En ja, ergens moet er weer onder voorwaarden economie gedraaid worden, dat vind ik ook. Maar dan zal er eerst veel lucht moeten komen in ziekenhuizen.

  • Jij weet niet waar je het over hebt! Dus mensen met diabetes hebben daarvoor gekozen???? En een hoog bmi is eigen-schuld-dikke-bult????? Behoorlijk kort door de bocht!

   • niet in alle gevallen natuurlijk.
    En ik zeg ook niet dat we die mensen aan hun lot over moeten laten.
    Ze moeten vooral binnen blijven en de werkende belastingbetaler zorgt indirect dat ze verzorgt kunnen worden.
    Maar dan hoeft toch niet de halve wereld binnen te zitten?

    Oorzaken van diabetes type 2
    We weten dat dit de kans op diabetes type 2 vergroot:

    weinig lichaamsbeweging (vaak eigen keuze)
    overgewicht (vaak eigen keuze)
    ongezond eten (eigen keuze)
    roken (eigen keuze)
    ouder worden
    erfelijkheid

  • Ik heb diabetes type 1 en dat heeft niets met welvaartsziekte maken, maar maakt me wel lid van de risicogroep.
   En wie zijn wij om te oordelen over het te hoge BMI van onze naaste. Of over het niet kunnen stoppen met roken of alcoholgebruik? Ik ben blij met mijn uitstekende gewicht, ik rook en drink niet, en ik oor-en veroordeel niet. Dat maakt me tot een gelukkig mens.

  • Dus volgens u zou ik met mijn te hoge BMI binnen moeten blijven? Ik werk en ik wandel in mn eigen buurt. Heerlijk kangs de maas en even uitwaaien. Maar dat zou ik dus niet mogen doen hmmmm. Last mij lekker bewegen en mn hoofd leegmaken aub.

 5. Tuurlijk is mijn gewicht mijn eigen schuld. Toen ik thuis kwam te zitten (onderwijs op afstand) was er de neiging om de stress (wederom) weg te eten, niet gedaan. Trots op mezelf, maar het is nog niet genoeg: 1 kilo verwijderd van morbide obesitas, bijna 60 en straks weer voor de klas? Ik twijfel zo. Een duivelsdilemma.

 6. Dit is zo waar. Want behalve dat er op de ic’s onder barre omstandigheden
  gewerkt word, ga er maar aanstaan 8 uur met een mondkap, niet meer de fijnste kwaliteit qua pasvorm, een skibril, handschoenen en een jas aan, die ook variëren in soorten en maten bv plastiek waar je je in rot zweet, want je hebt al een synthetisch pak aan, doet iedereen dit zonder te morren, word er bij elke nieuwe patiënt stil gestaan en met zijn/haar persoonlijke omstandigheden meegeleefd. Helaas kunnen we niet thuis blijven en van huis uit werken om ons zelf te beschermen. Al die betweters aan de zijlijn die maar roeptoeteren. Ik word er best wel moe van. Want straks gaat de zorg ook verder en krijgen we het dubbel druk met alle uitgestelde zorg die er aan zit te komen. Zolang er geen oplossing is voor covid19 blijft dit ook spelen. En dan alle financiële injecties die gegeven worden aan alle mensen die het nodig hebben. Straks, als ik mijn hele leven full time heb gezorgd, moet ik ook maar afwachten wat de maatschappij met zich meebrengt qua pensioen en aow. De kindjes spelen massaal met elkaar in de speeltuintjes. Als wij in de zorg het voor elkaar hebben zonder massaal ziek te worden moet dit toch ook elders geregeld kunnen worden? Maak afspraken, verzin regels, maak plannen, wees met elkaar serieus: ziek, koorts, verkouden, snot: BLIJF THUIS! Houd je aan de regels dan komt het echt wel goed. Hoe je ook keert of went we moeten zoals de slogan zegt: met elkaar, voor elkaar.. en dat geld niet alleen door klappen of shirts met een hartje voor het raam, nee dat geld ook op andere vlakken.

 7. Wij mensen worden prikkelbaar. Logisch. Erger dan oorlog, want we zien de vijand niet. Je aan de regels houden lijkt mij nu verstandig. Met een liefdevolle en begripvolle glimlach elkaar op afstand benaderen lijkt me ook een issue.
  Helaas gaat dat niet in bepaalde werkomstandigheden, waarbij de mimiek bijna verdwenen is.
  Herman. (Oud-Ambulanceverpleegkundige en “runner” met pijn)

  Sterkte allen.

 8. Je hebt zó gelijk!

  De laatste week spreek ik steeds meer mensen die corona verdacht zijn. Dus de symptomen / klachten hebben edoch niet getest zijn > de zogeheten milde covid-19 variant. En deze mensen gaan nu de 5de, 6de, 7de week in van steeds opnieuw weer moe. Concentratieproblemen. Slaapproblemen. Hartkloppingen. Hoofdpijn. Energie up-and-down wisselend per dag. Antibiotica.

  Die niet kunnen werken. Vier weken niet. Vijf weken niet.

  Thuisquarantaine.

  Wat dit is? Geen idee.

  Maar doe maar liever niet alles opengooien, zoals je steeds meer leest, want hoeveel mensen liggen dàn thuis met dit ziektebeeld?

 9. Keurig omschreven Martine,
  Op de Ic in het umcg zien we dezelfde ptiënten categorie.(hoog bmi etc)
  Succes en wie weet tot ziens als ik je af kom lossen bij het idr 😉

 10. Goed stuk.. al denk ik wel dat ieder zn eigen zienswijze heeft..

  Aangezien je bij deze lap tekst 1 zin hebt “Ik snap dat het voor de economie een ramp is” en restant vanuit je eigen werk/zienswijze.. niet om vervelend te doen.. maar dan is de hoofdvraag of je ook echt begrijpt wat voor ramp het is mbt de economie..

  Dat het een drama is voor iedereen die met het virus te maken heeft is nooit een discussie..

  Helaas is het not done om over de economie te praten en is het veel mooier om alleen te kijken dat we met zn allen er voor gaan en alles dicht blijft; want gezondheid is nummer 1!! Hier ben ik het 95% mee eens.. maar zonder de economie is er geen gezondheidszorg!! En als de economie in de afgrond blijft zullen er op langere termijn ook mensen komen te overlijden terwijl dit niet nodig zou zijn..

  Maarja, helaas als je zoiets probeert aan te geven / gesprek op gang te brengen zijn er altijd wel 100 moreelridders die exact weten hoe het zit. En de economie is maar een dingetje.. de economie is maar 1 zin in een lap tekst..

  • Natuurlijk is de economie enorm belangrijk. Ik ben daar ook onderdeel van. En natuurlijk moet die economie op gang komen.
   Maar waar het mij Vooral om gaat is dat iedereen maar roept dat het oude mensen zijn /een griep enz. Dat is te makkelijk.
   Want achter de deuren van het zhuis is het drama.
   En ik geloof zeker dat er een economie opgestart moet worden. Er zijn zeker dingen die gestart kunnen worden ( bv sportscholen om maar eens iets te noemen)
   Maar alles met beleid want het is simpelweg een feit dat we dat niet aankunnen in de gezondheidszorg.
   Dus het is misschien maar 1 zin, maar evengoed belangrijk.
   En daarom is het ook een duivels dilemma.

 11. Dit is bericht aan “mijn mening”.

  Niemand zit te wachten op een aandachtsgeil persoon die post maakt zoals jij. Zoek een ander medium om jezelf in de spotlight te zetten en doe dat vooral in nietszeggende rubriekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.