Getest; De Garmin 800 Edge fietscomputer (deel 2)

De fietscomputer Garmin Edge 800 is onderworpen aan een test.
Deel 1 van de Edge lees je hier. Deel 2 gaat over navigatie.
De navigatie van de Edge is erg mooi. Er zijn verschillende programma’s online waar je een abonnement op kunt nemen en via dat programma kunt navigeren. Zo raadt Garmin de BirdsEye Satellietbeeld aan. Dat kost je wel 25 Euro per jaar.
Ik gebruik de citynavigator sd kaart. Die stop je in je apparaatje en zo verschijnen alle wegen op je scherm.
Ik heb een test gedaan zonder sd kaart, een koers gemaakt en gereden. Dat is te doen want je ziet je rode lijn die je moet volgen maar voor de rest zijn er weinig wegen te zien behalve mn grote wegen.
Navigeren met SD kaart
Als je ergens heen wilt en je hebt geen route gemaakt kun je via de  Waarheen icoon navigeren. Hier kun je navigeren naar een ingevoerd adres, een plaats of bv een coördinaat.
Leuk hieraan is dat het boordevol info zit. Zo kun je alle winkels in de buurt vinden, deze zijn zelfs gerangschikt op het soort winkel. Maar ook eten en drinken , dat brengt je bij alle restaurants en kroegen. Hotels, amusement, recreatie, tank stations, attracties, ziekenhuizen enz enz. Het zou echt knap zijn als je iets niet kunt vinden in je gps want echt alles staat erin. Druk je op een onderwerp dan verschijnt de weg ernaar toe op je scherm. Ongelooflijk
Koers maken om heen te navigeren
Via Garmin Connect kun je zelf routes maken. Heel simpel, ga naar Koersen, rechts in de bovenhoek ga je naar maak koers. Daar maak je je route en vervolgens klik je op verzenden naar apparaat.
Dit kun je ook in afstandmeten.nl doen. Maar ik moet zeggen dat Garmin connect echt een mooi programma is. Daar zal ik nog wel een blogje aan wijden met de gegevens van de Edge.
Navigeren met gemaakte route
Als je je Edge aan zet ga je naar koersen. Daar zie je de koersen die je erin gezet hebt.
Als je op de koers gaat staan zie je de kaart en kun je op Ga drukken.
De gps wijst je vervolgens de weg. In het kaart menu zie je nog 4 tekens die een menu hebben.
de sleutel ;  hier kun je de naam wijzigen, afslagbegeleiding, virtual partner , koersfout waarschuwingen aan of uit zetten.
Ook kun je hier de kaartweergave aanpassen zoals de kleur en koerspunten.
Info teken; Hier zie je de info van je koers zoals de afstand.
Hoogtemeter teken; hier zie je het overzicht van de klimmende en dalende meters zodat je van te voren weet hoeveel er in je route zitten.
Maar wil je dat allemaal niet weten dan is het simpel, koers, tik op de naam van je gemaakte koers, en Ga. In het scherm waar je de weg wordt gewezen kun je in en uit zoemen van 800 km naar 5 meter. Heel duidelijk dus.
Als je aan het fietsen bent kun je geluidjes instellen zodat je een teken krijgt als je af moet slaan of als je verkeerd gaat.
Ga je verkeerd en fiets je door dan berekent de Edge heel snel een nieuwe route. Bovendien zie je op de kaart waar je bent en waar de weg is die je moet hebben. Dus daar kun je zelf ook heen rijden.
Ook zie je in je scherm van koers af als je niet meer op de route zit. De reactie tijd van de gps is verrassend snel!
Deel 3 volgt nog, de cadansmeter. Dat moet ik nog uitproberen.
Verder info;
De accu gaat 15 uur mee. opladen gaat via usb in computer of via een stekker.
Als je een screenshot wil maken van een route of data moet je even de powerknop vast houden.
Conclusie ;
De Garmin Edge 800 is echt een hele mooi speeltje voor op de fiets. Een fietscomputer die alles heeft. Zeker als je veel routes wil fietsen is dit echt een aanrader. Het maakt het fietsen voor mij een stuk leuker op deze manier.
Ook alle info die je terug kunt zien is mooi.
De Edge is erg gebruiksvriendelijk, makkelijk te bedienen en ik had hem vrij snel onder de knie zonder de beschrijving te lezen want daar ben ik nooit zo goed in.
Een heel opvallend voordeel is de snelheid van de gps , ook als je fout rijdt vindt hij heel snel een nieuwe route. Je kunt echt goed tijdens het fietsen navigeren.
De touchscreen reageert goed.
De Edge is waterbestendig en zou zelfs een half uur onder 1 meter water kunnen. Dat heb ik dan weer niet uitgeprobeerd.
Ook mooi is dat je alleen voor de Edge zelf kunt kiezen of voor de hele bundel met hartslagmeter en cadansmeter.
Hier vindt je de hele bundel met CNkaart a ; 429.99 Euro
Hier vindt je de bundel a ; 398.99 Euro
Hier alleen de Edge a ; 326,49 Euro