Dempende Lichtgewicht schoenen versus blootvoets lopen

Door de grote hype van blootvoets hardlopen worden er veel onderzoeken gedaan. Dat is altijd boeiend om te lezen.
Zo heeft The American College of Sports Medicine een onderzoek gedaan of hardlopen met een dempende lichtgewicht schoen even efficient is als blootvoets lopen. Dit omdat het logisch zou zijn dat blootvoets lopen minder energie kost.
Het onderzoek werd gedaan op een loopband.

Nike Free 3 en 5

12 lopers die blootvoets loop ervaring hebben moesten op een band 12 km per uur lopen. Ze liepen met een midvoet landing op een lichtgewicht schoen (150 gram) en blootvoets.
Daarna moesten de lopers rennen met een extra gewicht aan hun schoen (150gr, 300 en 450.
In al deze situaties werd de zuurstof consumptie en de carbodioxine gemeten als een index van het metabole verbruik.
Wat daar uit kwam was het volgende;
1 – Voor iedere toegevoegde 100 gram per voet neemt het energieverbruik met 1 % toe. Hardlopend met of zonder schoen.
2 – Hardlopen op een lichtgewicht schoen of blootvoets geeft niet echt een significant verschil in energieverbruik. Wel lopen de lopers op schoenen efficienter.
3 – Die 2 punten samen zorgen ervoor dat hardlopen met hetzelfde massa (voet of schoen)  men  op lichtgewicht schoenen 3 tot 4 % minder energie kost dan blootvoets hardlopen. De oorzaak is terug te vinden in de lichte demping het meer efficient lopen op schoenen.
Daarom is de conclusie dat blootvoets hardlopen geen voordeel oplevert tov dempende lichtgewicht schoenen.
Het zou boeiend zijn om eens te kijken wat het verschil is met een lichte schoen met en zonder demping.
De korte versie van het artikel lees je hier.
Iemand suggereerde al dat het zou kunnen betekenen dat als je nu op een normale hardloopschoen loopt en overstapt naar een lichtgewicht schoen (dus minder gewicht)  je behoorlijke progressie kunt maken.
Buiten dat, is het gewoon aangenaam om op een lichtgewicht schoen te lopen. Dat is de reden dat ik al jaren op de Nike Frees loop.

This entry was posted in Hardlopen Algemeen, Hardlopen Medisch and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Dempende Lichtgewicht schoenen versus blootvoets lopen

 1. Fred says:

  Interessant verhaal! Ik ben juist weer op zoek naar lichtgewicht schoenen met enige demping. Nu heb ik de Nike Skylon, die komt in de buurt. Helemaal eens dat het heel aangenaam loopt! Zeker als LD-runner, wat ik overigens niet ben…

 2. Loopgek says:

  Dank voor het artikeltje! Het effect van gewicht is al wel vaker onderzocht. Ik meen dat Noakes uitkwam op een gemiddelde van 1% winst bij besparing van 100gr op een paar schoenen, dus 50gr per schoen. Dat is 2x zoveel winst als het artikel hierboven op uitkomt.
  En iemand met kleine voeten is dus per definitie al in het voordeel.

 3. Bastiaan Schellekens says:

  Een onderzoek met 12 lopers is niet echt heel goed onderbouwd. Het geeft natuurlijk wel een richting aan. Zou uitgevoerd moeten worden met meer lopers. Nu wordt het uitwendige resultaat gemeten, het zou mooi zijn ook een biomechanische analyse hierop los te laten om het mechanisme hiervan beter te begrijpen.

  En ik maar denken dat ik destijds harder ging lopen door te trainen, maar was dus door over te stappen van de DS Trainer naar de DS Racer ;-)

 4. martine says:

  @bastiaan, dat is steeds wel een handicap, onderzoeken met kleine groep. Maar op zich indd wel een indicatie.
  @loopgek; newton heeft er indd ook veel onderzoek naar gedaan. ook mooi merk met eigen visie

 5. jan says:

  Als loper die zowel op blote voeten, op 5fingers als op Nike free’s loop heb ik de ervaring dat ik over het algemeen het snelste loop op 5fingers. Die hebben het minste gewicht en staan mij toch toe wat krachtiger af te zetten dan op blote voeten. De Free’s absorberen net even iets meer energie dan 5fingers.
  Op het strand en door mul zand kom je nergens beter mee weg dan op blote voeten.
  Buiten snelheid blijft het een kick jezelf te verbeteren op blote voeten en als je een keer niet BV loopt heb je toch voordeel van de techniek van het efficient lopen op blote voeten. Anderzijds als je moet lopen op grof asfalt, steenachtige trails, ja dan schieten blote voeten tekort qua bescherming.

 6. josta says:

  Ik zou graag willen weten of het niet de vorm van de schoenen is waardoor je beperkt word. Gidsen en lopers uit de himalayas lopen op bloten voeten en erg snel. Zij lopen merendeel niet op hun hielen maar meer vanaf de tenen en lopen ook met meer grip van hun tenen en meer aan de buitenkant waardoor hun voeten heel flexibel zijn.
  heeft iemand een antwoord?
  Worden we beperkt door het model van de schoenen die we kopen??

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>