Rennen in een leegte

Uit "Waarover ik praat als ik over hardlopen praat" van H. Murakimi                                                                                                                   
Mensenvragen me vaak waar ik zoal aan denk tijdens het hardlopen.  Dat zijnmeestal mensen die geen ervaring hebben met het lopen van langeafstanden. Elke keer weer zet die vraag me aan het denken.  Waar denkik in godsnaam aan tijdens het lopen ? Eerlijk gezegd, kan ik me hetnauwelijks voor de geest halen.  Op koude dagen denk ik vast wel eensaan de kou, op warme dagen aan de hitte.  Als ik verdrietig ben weleens aan verdriet, en als ik gelukkig ben aan geluk.

Tijdenshet rennen ren ik gewoon.  In principe loop ik in een leegte. Ofmisschien moet ik zeggen dat ik loop om een leegte te creĆ«ren. Vanzelfsprekend glippen in die leegte ook af en toe spontaan gedachtenbinnen.  De menselijke  geest kan immers niet volledig leeg zijn.  Depsyche is niet sterk en ook niet coherent genoeg om een leegte teomvatten. Toch blijven de  gedachten die tijdens het hardlopen mijngeest binnendringen ondergeschikt aan de leegte.  Ze zijn geconstrueerdop basis van leegheid,  niet op basis van inhoud.

Degedachten die in me opkomen tijdens het hardlopen zijn te vergelijkenmet wolken aan de hemel.  De wolken hebben allerlei vormen enafmetingen.  Ze komen en ze gaan, maar de hemel blijft altijd dehemel.  De wolken zijn slechts gasten.  Ze kloppen aan en verdwijnenweer.  Alleen de hemel blijft waar hij is.  De hemel is iets datbestaat en tegelijk niet bestaat.  Hij is substantieel en tegelijkontastbaar.  We kunnen de aanwezigheid van die onmetelijke vergaarbaakslechts aanvaarden en in ons opnemen voor wat hij is.

Dit stukje had Wim op onze Malheur Ultrasport site geplaatst. De moeite waard om hier te plaatsen omdat het zo herkenbaar is.
Ik heb het boek nog niet gelezen, even doorlezen Wim!

This entry was posted in Gedachten Spinsels, Hardlopen Algemeen. Bookmark the permalink.

11 Responses to Rennen in een leegte

 1. Tiny says:

  Nog een geluk is dat je gedachten even hard lopen dan jezelf. Je haalt ze niet in, je loopt ze niet voorbij. Ze blijven bij je en in de meeste gevallen blijven ze je niet bij.

 2. Koen Martens says:

  Heel toepasselijk voor vele van ons.

 3. Rinus says:

  Leuk, er was laatst een artikel waarin werd beschreven dat het zogenaamd niks doen of zomaar gedachtenloos voor je uit kijken erg goed was om ideeen te ontwikkelen en de geest(brein) te activeren.Ook onder de douche onstaan vaak de gekste ideeen bijvoorbeeld.
  Maar opmerkelijk werd ook genoemd het langduur lopen als voorbeeld waar dat fenomeen ontstaat, het zogenaamd gedachteloos rennen waarbij de brein en geest juist extra geprikkeld werden, terwijl dat niet zo werd ervaren…
  En in mijn ogen klopt dat ook wel, je kan het een plaatsje geven zeg maar, eigenlijk wel zonde dat velen dat dan niet kunnen als niet hardlopers!.
  Groet Rinus.

 4. ronnie says:

  Ik heb tijdens het lopen zelden ‘last’ van gedachten die op komen borrelen, ik maak mijn hoofd juist leeg tijdens het lopen. Na het lopen is mijn hoofd dan weer helemaal fris.

 5. Jacqueline says:

  Ik loop mijn hoofd vast ook leeg want ik heb ook geen idee waar ik tijdens het lopen aan denk. Maar dat het erna heel goed voelt dat is voor iedere loper wel duidelijk.

 6. Frank says:

  huh… Lopen en denken? Kan dat?? ….. ga ik niet (!) proberen!!!!

 7. geert says:

  vanaf nu kom ik voor psychologisch advies eerst even tot bij jou ;-)
  Inderdaad, zeer herkenbaar … je loopt niet rond met gedachten, de gedachten lopen gewoon even mee … eueueuh … denk ik. Ik heb uiteraard wel het geluk dat ik niet erg vaal van kant moet zetten om het hoofd leeg te krijgen.

 8. Rik says:

  He wat is dat Chiny geschrapt van de agenda???

 9. martine says:

  @rik; sorry maar het klopt, Het past er niet meer in, te druk ivm vertek vakantie en werk.
  Ook nog een weekend weg dan gaan we alleen maar in de hoogste versnelling.

 10. Ronald says:

  yep, heel herkenbaar!

 11. Claudia says:

  Als ik het heel druk heb met andere dingen is lopen juist zo fijn om ff alles op een rijtje te zetten en na het lopen kan ik er weer fris tegenaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>