Tips en tricks voor het schoonmaken van je waterzak en flessen

imageOnderlaatst kwam ik een artikel tegen uit op pad die een aantal waterzakken hadden getest. Na de test hadden ze het waterleidingbedrijf Vitens de zakken laten onderzoeken op bacteriologische verontreiniging. Daar kwam onderstaande uit.

Hieruit blijkt dat antibacteriologische coatings te weinig en soms geen effect hebben. Na enkele weken gewoon gebruik – vullen met drinkwater, drinken, laten drogen en opnieuw vullen – is de hoeveelheid bacteriën in alle zakken te groot. Nadat de zakken vervolgens een week lang gevuld met water in de zon hebben gehangen, is het aantal bacteriën in alle zakken schrikbarend hoog. Geen realistische situatie, maar in de praktijk worden drinkzakken wel een week lang gebruikt en steeds opnieuw bijgevuld in plaats van leeggehaald, gereinigd en opnieuw gevuld.

Afgelopen weekend vroeg een loper hoe je een waterzak nu toch schoon krijgt. Hij had ondanks schoonmaken mos in zijn zak. Hieronder wat tips om eens uit te proberen. Overigens zijn de waterzakken nu wel zo verbetert dat je ze heel goed binnenste buiten kunt keren en dus een stuk beter kunt schoonmaken.

– Maak een drinkzak na ieder gebruik zo goed mogelijk schoon met warm water. Hang het ondersteboven op en zorg dat het goed droog is. Een droge waterzak is essentieel ter voorkoming van nieuwe groei van beestjes.
image– hulpmiddelen die je kunt gebruiken zijn bv soda of een tablet steradent. – laat de waterzak hier een nachtje in weken en daarna goed schoonmaken, spoelen en vooral goed droog maken.
– er zijn ook speciale setjes schoonmaakspullen te koop in de sportwinkel oa van het merk Camelbak
– een ragger die je bv bij de dierenwinkel kunt kopen (voor een aquarium) helpt om de buis schoon te maken
– wat ook goed gaat is een reep knippen van bv een oude handdoek en met een ijzerdraad door je buis te raggen. Je staat verbaasd wat er nog voor smerigheid uit komt.
– als je Camelbak schoon en droog is de zak in de vriezer leggen. Dit voorkomt dat er nieuwe schimmels of andere beestjes groeien.
– Om de nasmaak van bv steradent eruit te krijgen helpt het om 1 theelepel azijn en 1 theelepel bakpoeder (met 1 liter water) door de zak te spoelen. Deze heb ik nooit uitgeprobeerd maar schijnt effectief te zijn.

imageIk denk dat er veel lopers zijn die net als ik even snel de zak of fles uitspoelen als het alleen voor water is gebruikt. Als ik dan lees hoe schrikbarend hoog de bacteriën zijn is het misschien toch de moeite waard om net iets beter schoon te maken. Bovendien verleng je de levensduur van je product!
Als je bij raidlight een rugzak aanschaft geven zij het volgende advies: Vanuit RaidLight geven we aan dat de waterzak eerste te wassen, dan goed te drogen inclusief het mondstuk! Dan de slang losschroeven en in de zak plaatsen en bewaren in de vriezer.
Altijd eerst weer wassen voor het gebruik, maar de kou geeft de kans op beestjes en nare luchten minder kans in de zak en de slang.
Iemand anders nog andere tips?

 

5 thoughts on “Tips en tricks voor het schoonmaken van je waterzak en flessen

  • Zorg wel dat het warme water boven de 70 graden is. Tussen de 25 en 70 graden groeien bacteriën het beste… Invriezen werkt prima.

 1. Er gaat een wereld voor me open …. maar ik heb nog geen waterzak maar een Camelbak fles en die zet ik gewoon in de afwasmachine maar zonder de dop natuurlijk want daar kan die niet tegen.

  Groetjes,

  Dorothé

 2. Ik heb een waterzak van 150 liter die ik leeg laat lopen na het varen en daar gooi ik een fles azijn in.
  Bij de volgende keer varen gooi ik de waterzak helemaal vol en klots hem heen en weer terwijl ik hem weer leeg laat lopen , dat doe ik 2x en de derde keer gooi ik hem helemaal vol voor gebruik.
  Dit water gebruiken wij om ons te wassen, te koken en koffie/thee mee te zetten. Daarnaast hebben wij een 25 liter jerrycan die we elke dagvullen en voor drinkwater gebruiken.
  Nooit geen problemen mee gehad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.