Zit het allemaal tussen mijn oren- hardlopen op de band

Hardlopen op een loopband. Zit het nu tussen mijn oren of kan het best leuk zijn?
Komende 2 maanden kan ik alleen op een loopband lopen en ik probeer in mijn hoofd iets te creëren dat men ergens tussen die cellen daarboven denkt dat hardlopen op een loopband leuk is. Of tenminste dat ik het leuk kan maken.
Hardlopen is een groot deel mentaal, als je erdoor heen zit kun je doordat je mentaal sterk bent veel verder dan je denkt. image
Dat moet toch ook zo werken op een loopband.
Het is een raar fenomeen. Ik stap op een loopband, loop 10 minuten en heb het gevoel dat ik al een uur loop. Het is saai. Maar wat maakt het saai? Dat doe ik waarschijnlijk zelf.
Want als ik het rondje loop wat ik al 100.000 keer buiten heb gelopen heb ik ook vaak momenten dat ik niet meer weet wat ik gezien heb. Of andersom, ik ken ieder meter asfalt, iedere losse steen, ieder km punt. Dat is toch niet minder saai?
Wat ik onderweg zie heb ik al vaak gezien. En in de sportschool zie ik toch ook dingen.
Is het dan de buitenlucht die het zo anders maakt? Komt het doordat ik meer prikkels krijg als ik buiten ben? Als je graag loopt moet het toch niet zo heel veel uitmaken of dat op een band of buiten is?
Alhoewel ik er ook niet aan moeten denken om bv 12 uur rondjes te rennen op een baan. En 12 uur op een trail – graag!
Hoe dan ook, ik ben in mijn hoofd bezig om het leuk te maken op de loopband.
Laurens van Welness test en training heesch helpt me daar mee. Hij heeft een schema gemaakt, tenminste, 2 trainingen in de imageweek. Een tempoloopje en een klimsessie op de band. Hij heeft daar ondertussen veel ervaring mee dus is dat een goede richtlijn voor mij om in shape te blijven en sterk te worden.
Ik ga niet langer dan een uur lopen op de loopband, dan hou ik het leuk denk ik. Dat afwisselend met fietsen en krachttraining moet genoeg zijn voor 2 maanden om erna weer op de trails los te gaan. En ondertussen zeg ik steeds tegen mezelf, hardlopen op de band rocks !!!

Ik las trouwens een weetje over de loopband-
Hardlopen op een loopband kost minder energie. Want de band helpt je een beetje door je onder je door te trekken.
Je hoeft net iets minder te doen om dezelfde stap te zetten. Ook heb je geen last van moeilijke ondergronden zoals zand of sneeuw. Maar de belangrijkste reden: je hebt geen tegenwind. Het gevolg? 5 kilometer op een loopband rennen kost minder energie dan 4 kilometer buiten.
De band instellen op een helling van één procent zou volgens wetenschappers voldoende zijn om dit op te heffen.

4 thoughts on “Zit het allemaal tussen mijn oren- hardlopen op de band

 1. Ik loop nooit meer dan een half uur achter elkaar op de loopband. Meestal interval of piramideloop. Dan doe ik wat anders (fitness) en dan klim ik er nog een tijdje op of om uit te lopen of om nog een half uur te doen, afhankelijk van hoe zwaar de fitnesssessie was. Dan is zo’n band best te doen, maar als je alleen maar de band hebt lijkt het me toch lastig. Ik zie ook veel mensen met hun mobiel filmpjes kijken tijdens het lopen maar dat heb ik niet.

 2. Ik loop niet meer zo vaak op de loopband maar inderdaad, ook niet langer dan een uur. Voor interval is het soms wel handig en dat is ook afwisselend. Succes!

 3. Ik heb jaren in Canada gewoond waar het 6 maanden winter is. Vaak te koud om buiten te lopen ( tot -50C) of te veel sneeuw. Lopen op een loopband met goede muziek, netflix, interval training, heuveltraining…ik heb alles geprobeerd…zelfs geprobeerd te visualiseren dat ik ergens buiten liep langs een trail door een mooie foto voor mij te hangen…Het is gewoon niet hetzelfde…ik vond het erg moeilijk, hooguit een uur, vooral indien er interval en hellingen in zaten ging het het beste…maar toch volgehouden en daarna extra dankbaar als je weer buiten kan lopen, normale loopritme, geen sneeuw of gladde wegen/trails waarvoor je continue je looppas moet aanpassen maar weer volop genieten…Reden genoeg om toch vol te houden op de loopband! Succes!

 4. Succes Martine!! Het is ook saai, vooral steady-state rennen. Intervallen is wel oke. Ik doe graag high intensity interval op de loopband. Zoals deze:
  Start met 10km/h, helling 10%, en dan 30 seconden op, 30 seconden af (af = met je benen aan weerszijde van de band staan).
  Elke ronde zet ik de helling OF de snelheid met 0.5 omhoog. Na 10-15 minuten bouw ik dit weer met 0.5% af, tot mijn startwaarden.
  Best uitdagend!
  Groetjes Rosanne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.