4 uur per week sporten heeft je baas ook wat aan!

Powernap in Afghanistan

Afgelopen week was ik bij mijn baas om te praten over het WK adventure racen.
De vraag was of defensie daar een bijdrage in kan leveren.
We kwamen tot de conclusie dat het mes naar beide kanten snijdt. Zo ben ik superfit en dus nooit ziek. Voor defensie is dat prettig maar ook is het goed om te laten zien dat een medewerker een actief sporter is en mee doet aan bv een WK wat best extreem is.
Zo kwamen we overeen dat ik bijzonder verlof krijg om het WK te gaan doen.
Iets waar ik erg blij mee ben, het scheelt mij aardig wat vakantiedagen. Wat ik vooral waardeer is dat men ‘trots’ is op hun eigen werknemer.

Onderlaatst las ik een artikel van een groep wetenschappers van de Tel Aviv University.
De onderzoekers keken hoe het met 1.632 gezonde werknemers ging op persoonlijk, psychisch en werkgebied.
Ze werden in vier groepen verdeeld: niet-sporters, mensen die 75-150 minuten per week bewegen, mensen die 150-240 minuten per week bewegen en een groep die meer dan 240 minuten per week sport. Gedurende 9 jaar vulden ze enquêtes in tijdens periodieke controles en 3 vervolgonderzoeken.
De niet-sporters kampten het vaakst met een depressie of een burn-out. Hoe meer werknemers bewogen, hoe kleiner de kans was dat ze psychische klachten kregen.
Elke week 2,5 uur sporten bleek een positief effect te hebben op je zelfvertrouwen en je vermogen om te werken.Volgens de onderzoekers is minstens 4 uur per week bewegen ideaal: degenen die deze 4 uur haalden, vertoonden vrijwel geen tekenen van mentale druk.
De onderzoekers raden bedrijven dan ook aan om een eigen sportschool te openen of mee te betalen aan een sportschoolabonnement. Ook door flexibele werktijden toe te staan, kunnen ze medewerkers aanmoedigen om beweging te integreren in hun werkdag. Op de langere termijn betaalt dit zichzelf terug.
Mijn werkgever heeft dat in ieder geval begrepen!

This entry was posted in Hardlopen Medisch, Werk. Bookmark the permalink.

7 Responses to 4 uur per week sporten heeft je baas ook wat aan!

 1. Koen says:

  Zo’n werkgever verdiend een een warme douche :-) trosrader!

 2. Harm says:

  Mmm, ik zal er eens een overlegmomentje tegenaan gooien, maar ik denk dat ik te horen krijg dat ze me al gematst hebben door tijdelijk te verhuizen. Gratis extra fiets/loop kilometers!

 3. Erwin says:

  Ik zal het eens opperen bij de chef, maar ik geloof dat ik het er niet doorheen ga krijgen. Het is wel opvallend dat ik, als sporter, als enige nog nooit ziek ben geweest..

 4. Aad says:

  Maar bij ons mogen we wel roken in de baas zijn tijd………

 5. kitty says:

  Ik overweeg dit blog door te sturen naar mijn baas…!

 6. Jacqueline says:

  Zal deze link eens doorsturen naar mijn werkgever. Een ziekteverzuim van 0,0 in 21 jaar … waardering ?? wat is dat ??

 7. Paula says:

  Mijn directe leidinggevende heeft het ook begrepen: ik mag zonder uitklokken in de lunchpauze een uur gaan hardlopen. Dus in de tijd van de baas. Dit geldt overigens niet algemeen binnen ons bedrijf, helaas. Maar mijn chef vindt het maar wat fijn dat ik nooit ziek ben en altijd vol energie ‘s middags weer opduik!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>