Blaren voorkomen met papieren tape ?

Iedere (ultra)loper kent het wel, blaren. Ik kan er over meepraten. Soms bijna een reden om uit te stappen en zeker een reden dat je veel meer afziet dan zonder blaren.
De Stanford University heeft een onderzoek gedaan met simpele papieren tape. Een rolletje van een paar euro te koop bij iedere drogist.
imageDe resultaten van het onderzoek zullen gepubliceerd worden in Clinical Journal of Sport Medicine.

Simpele, papieren tape kan blaren helpen voorkomen wanneer hiermee gevoelige plekken op de voet afgeplakt worden.
Voor een onderzoek van Stanford University, geleid door Grant Lipman, werden 128 ultralopers gevolgd die verdeeld over zeven dagen een afstand van 250 kilometer aflegden. image
Bij de hardlopers, die deelnamen aan de RacingThePlanet ultramarathon, werd op één voet de papieren tape aangebracht op blaargevoelige plekken. De andere voet werd niet behandeld. Lopers die niet bekend waren met blaren, kregen tape op willekeurige plaatsen. Ze werden voor en tijdens iedere race een aantal keer opnieuw beplakt met tape.

Bij 98 van de 128 lopers ontstonden er helemaal geen blaren op de getapete plekken. 81 van de 128 se kregen blaren op de gedeeltes van de voeten waar geen tape op was geplakt.
“Het is een soort belachelijk goedkope, makkelijke methode van blaarpreventie”, aldus Lipman. “De beste manier om de finish te halen, is goed voor je voeten zorgen.”

This entry was posted in Hardlopen Medisch. Bookmark the permalink.

One Response to Blaren voorkomen met papieren tape ?

 1. Christianne says:

  Hi Martine,
  Interessant onderzoek. Ik ben een notoire blarenloper. Het maakt ook niet uit welke schoenen ik aandoe, in alles loop ik blaren. Heel verschrikkelijk.

  Ik heb getracht te googelen op papieren tape maar ik kan het niet vinden bij drogisten. Weet jij hoe het precies heet en van welk merk het is?

  Sportieve groet,
  Christianne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.