Geen betere hardloopprestatie door het dragen van compressiekleding

Een paar jaar geleden viel je op als je compressie kousen aan had. 6252-0114-001-N1303
Ondertussen loopt de halve hardloopwereld met compressiekleding/kousen en denken we allemaal dat we er harder van gaan lopen.
Sportwetenschapper Faulkner heeft met een aantal collega`s onderzoek gedaan. Ongeveer tegelijkertijd is er nog een Duits onderzoek gedaan door Wahl en collega’s.
De focus lag op kousen en compressie broeken.
De site Topsport Topics heeft een mooie samenvatting geschreven. Die lees je hieronder.
De onderzoeken van Faulkner en Wahl zijn te vinden op Pubmed.

Veel atleten dragen compressiekleding, meestal in de vorm van kousen en broeken. Dit doen zij om sneller te herstellen, de doorbloeding te stimuleren tijdens lange vluchten en/of omdat zij in de veronderstelling zijn dat het dragen van deze kousen kan leiden tot prestatieverbetering. Faulkner en collega’s Smove_Compressiekousen_withebben met dit onderzoek het laatste fenomeen willen bestuderen. Zij vroegen zich af wat het effect is van het dragen van compressiekleding op een wedstrijdprestatie. Dus niet in laboratoriumsetting of een volhoudtest (wat veel voorkomt), maar door middenlange afstandlopers 400 m te laten lopen op een atletiekbaan.
Elf mannen van gemiddeld 24 jaar en een gemiddelde beste seizoenprestatie in 2011 van 53,94 sec op de 400 m hebben 6 keer een 400 m gelopen. In wisselende volgorde liepen zij 2 keer zonder compressiekousen, 2 keer met een compressiebroek met lange pijpen van enkel tot aan de heup (lange tight) en 2 keer met een compressiebroek met korte pijpen (korte tight) in combinatie met compressiekousen (enkel tot knie). Onder andere de gelopen tijd op de 400 m, de concentratie lactaat in het bloed en de zelfervaren vermoeidheid en pijn zijn gemeten.

 

Zowel de gelopen tijd op de 400 m (± 58 sec), als de concentratie lactaat in het bloed 4 minuten na de finish (rond de 12 mmol/L) en de ervaren pijn direct na het lopen (gemiddeld 5 op een schaal van 10 op de VAS-score) was gelijk tussen de 3 condities. Faulkner en collega’s stellen dat er een significant effect is op de zelf ervaren vermoeidheid. De BORG-schaalscores (scores tussen 6-20) zijn respectievelijk gemiddeld 14, 13,8 en 13,4 voor het lopen zonder compressiekleding, met een lange broek en met de combinatie van broek en kousen.
Uit dit onderzoek van Faulkner en collega’s komt duidelijk naar voren dat het dragen van compressiebroeken/kousen niet leidt tot sportspecifieke prestatieverbetering. Opvallend is dat een van de auteurs (McLaren) betrokken is bij de handel in compressiekleding en dat ondanks de tegenvallende resultaten het onderzoek toch is gepubliceerd, iets wat niet altijd gebeurt.
De conclusie die Faulkner en collega’s trekken dat de zelfervaren vermoeidheid significant verschilt is op z’n minst opvallend. De beschrijving van de gebruikte statistiek is nogal onduidelijk. Ook lijken deze kleine verschillen niet relevant voor de sport. Verder is de vraag welk verschil de onderzoekers verwachten te vinden tussen het dragen van een compressiebroek met lange pijpen en een compressiebroek met korte pijpen in combinatie met compressiekousen. Dit lijkt praktisch gezien erg veel op elkaar.
Ondanks deze vraagtekens is het duidelijk dat een atleet geen compressiebroeken/kousen hoeft aan te trekken om harder te lopen.

 

2 thoughts on “Geen betere hardloopprestatie door het dragen van compressiekleding

  1. 400 meter, daar kom ik toch echt m’n bed niet voor uit. 😉

    Ben benieuwd of je zo’n onderzoek rücksichtlos door kunt trekken naar de langere afstanden, m’n boerenverstand zegt van niet.

  2. Martine,

    Als je nog een aantal “mythes” wilt ontkrachten raad ik u aan om het nieuwe boek “challenging beliefs” van Prof Tim Noakes te lezen. Je gelooft je eigen ogen niet,…

    Greetz Peter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.