Kraakbeen in je gewrichten verdwijnt als je niet beweegt

Ik heb altijd een bovenmatige interesse voor onderwerpen over kraakbeen omdat ik in beide knieen niet veel kraakbeen meer heb na een knieband plastiek aan beide knieen lange tijd geleden. Er zijn vele studies en meningen over kraakbeen en sporten. Je zou kraakbeen afbreken als je sport. De laatste studie laat zien dat het tegendeel waar is.

Het kraakbeen in je gewrichten verdwijnt als je niet beweegt. Maar waarom dat gebeurt, was lang niet bekend. Arjan van Caam en Peter van der Kraan (Reumatologie) en Wojciech Madej en Pieter Buma (Orthopedie) van het Radboud Umc toonden aan dat het groei-eiwit Transforming Growth Factor beta (TGF-beta) hieri
n een essentiële rol speelt. Zij publiceerden hierover in Osteoarthritis & Cartilage.
image

In kraakbeen zit een grote hoeveelheid inactief TGF-beta opgeslagen. Iedere belasting van het kraakbeen activeert kortstondig een beetje van dit groei-eiwit. Dit vrijkomende TGF-beta stimuleert de kraakbeencellen en zorgt ervoor dat de cellen in het kraakbeen gezond blijven. Kraakbeencellen die een gebrek hebben aan TGF-beta gaan namelijk hun eigen kraakbeen afbreken, wat leidt tot gewrichtsschade.

Het heilzame effect van TGF-beta houdt zichzelf in stand zolang het gewricht maar gebruikt wordt. Belasting van het gewricht stimuleert de aanmaak van meer TGF-beta dat vervolgens wordt opgeslagen in de omgeving van de kraakbeencellen voor toekomstig gebruik. Ook zorgt belasting en regelmatige blootstelling aan TGF-beta ervoor dat de kraakbeencellen gevoeliger worden voor dit groei-eiwit.
De onderzoekers zagen dat bij veroudering het TGF-beta systeem steeds minder goed werkt. Dit kan verklaren waarom veel mensen artrose krijgen op latere leeftijd. Peter van der Kraan: “Deze bevinding toont aan op welke manier belasting je kraakbeen gezond houdt en waarom het ook voor je kraakbeen belangrijk is om in beweging te blijven.”

bron – fysioforum.nl

This entry was posted in Hardlopen Medisch and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kraakbeen in je gewrichten verdwijnt als je niet beweegt

  1. Informatie die heel welkom is! 😀👍
    Sinds er bij mij artrose in de knieën is vastgesteld lees ik met interesse dit soort informatie en onderzoeksresultaten. Ik blijf gewoon doen wat ik al jaren doe: lekker bewegen, lekker hardlopen/trailen maar met iets meer beheersing bij het klimmen en dalen en minder gericht op snelle(re) tijden. Gaat goed. 😉

  2. P van Stapele says:

    Ik vraag mij af hoe je omgaat met de pijn. Laatst in maart tijdens de 60 km trail op Ameland waren de laatste 10 km eigenlijk niet meer te doen. Bot op bot doet gewoon zeer! Ik kan wel blijven lopen maar als ik alleen maar veel pijn heb is de lol er gauw af.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.