Train hard – eat well and be the best version of you

ik heb al eerder wat geschreven over eetstoornissen bij sporters en dan met name bij vrouwen. Maar ook bij mannen komt het regelmatig voor. Anorexia athletica.
Iets wat toch best veel voorkomt maar waar niemand het over heeft. Om mij heen zie ik genoeg hardlopers die een eetstoornis hebben. Veel vrouwen menstrueren niet meer, wat men dan ook wel vrij normaal vindt want dat is wel makkelijk. image
Dat is niet normaal, het betekent dat je lichaam te weinig oestrogeen aanmaakt en dat heeft gevolgen. Hier kun je lezen wat onderzoek uitwijst.
Ik las een stukje geschreven door een topsportster uit Amerika, Sarah Crouch. Ze slaat precies de spijker op zijn kop. Al die broodmagere atleten zijn geen voorbeeld. Je wordt er misschien iets sneller van maar in the end lever je je gezondheid in.
Dat stukje lees je hier.
Regelmatig zeggen mensen tegen mij dat ik er niet uitzie als een ultraloopster. Maar wat is de definitie van hoe je er uitziet al iemand die lange afstanden loopt? Blijkbaar zijn dat gratenbalen, want dat is wat mensen zien.
imageIk eet normaal, sterker nog, ik ben een lekkerbek maar eet wel gezond. Ik hou van speciaal biertjes en geniet er intens van, zowel voor als na een wedstrijd. Lekker eten en drinken is een van de leuke dingen van het leven, ontzeg het jezelf niet.
Ik menstrueer, en ben niet broodmager en zo hoort het te zijn. Sporten hoort je gezond te maken/houden en je niet uit te teren zodat je straks als je 50 bent je broze botten breekt bij ieder wissewasje omdat je met hardlopen jezelf schade hebt toegebracht door jezelf uit te hongeren.
En als je een beetje spek hebt hier of daar, weet dat vet je warm houd. Op de lange ultras kan dan net genoeg zijn om wel of niet de finish te halen.
Emilie Forsberg heeft er nog een goede blog aangewijd. Mooie sterke gespierde vrouw die wat mij betreft een ideaal lijf heeft en een voorbeeld is voor vele! Dat lees je hier.
Een stukje uit die blog van Emilie lees je hieronder, ik had het niet beter kunnen zeggen!

For me I see my own recipe to become the best athlete I can become like this:Eat what you want. But learn a little about nutrition that will make you eat sustainable and healthy! image
Be aware of how much you train, for me if I don´t train as many hours for some weeks, I probably shouldn´t eat 3 cinnamon buns after the dinner, maybe 1 is enough.
Train good!
Push yourself hard every now and then.
Recover.
Feed your soul
Don’t´t read “weight loss, get these abs, how you get this skinny” articles.
Love your hips, breasts, butt and belly. The fat keeps you warm. And healthy.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.