Getest; de XA 25 WP rugzak van Salomon

Eigenlijk is de XA 25 WP rugzak van Salomon meer een rugzak voor adventure racers dan voor traillopers. Maar waar hij ook geschikt voor is, is als je een meerdaagse gaat hardlopen en je zelf je spullen mee moet nemen. Denk bv aan de Marathon des Sables.
Dus heb ik deze rugzak uiteraard met adventure racen en trailruns getest. Maar ook heb ik er mee gewandeld tijdens een 4 daagse wandeltocht.
De rugzak heeft een inhoud van 25 liter en dat zou dus wel groot zijn voor een hardloper die een trail loopt van 50 km.
De zakken
Zoals de meeste rugzakken van Salomon heeft ook deze XA25 2 zakken die op je heup zitten. Beide afsluitbaar met een ritsje.
De linker zak heeft een extra zakje zonder rits op de grotere zak gestikt. Handig voor bv een zakje gel snoepjes die al open is. Deze 2 zakken zijn voor mij onmisbaar in een rugzak, het zorgt ervoor dat je niet steeds de zak af hoeft te doen maar lopend bij bepaalde dingen kan.
De grote zak is 1 zak, afsluitbaar met een rits. daarvoor zit een iets kleinere zak die nog steeds groot is met een rits. Daarachter zit dan nog een zak die niet afsluitbaar is.
Achter de grote zak zit nog een ruimte die afgesloten is door een rits voor een camelback.
De rugzak heeft 2 zijnetten. Deze gebruik ik voor mijn bidons. In de netten zitten een extra lussen waarmee je bv je bidon op de plaats kunt houden.
Alle ritsen hebben grote stevige lussen wat zorgt dat je ook met handschoenen alles open en dicht krijgt
De camelback / drinksysteem
Zoals gezegd zit de ruimte voor de camelback achter de grote zak, afgesloten met een rits. Daarin zitten 2 lussen met klittenband waar je de camelback in kunt hangen en erboven een gaatje waar je slang doorheen kunt. De slang kun je vervolgens via de draagband naar voren leiden. Er kan een 2 liter zak in de rugzak.
Helaas wordt er geen camelback bij de rugzak geleverd, die moet je apart kopen.
Stokken
Links onder en rechtsboven zit een speciaal systeem waar je je stokken aan kunt bevestigen (4d systeem). Dan hangen ze schuin over je rugzak zoals bij de meeste rugzakken van Salomon. Deze kun je overigens ook gebruiken voor je helm.
Draagcomfort
De achterkant van de rugzak heeft een Airvent systeem wat ook van erg licht materiaal is. Er zit een dunne laag bescherming (foam) voor de draagcomfort.
Het harnas systeem zorgt ervoor dat je de rugzak dicht tegen je aan kunt dragen. Je kunt hem goed afstellen zowel boven als aan de voorkant van je borst.
De heupriemen hebben een dubbele band (3puntssysteem) waardoor de rugzak stabieler zit.
De banden aan de voorkant zijn lite straps, dus ook erg licht. Ook daar zit een ventilatie systeem in. Aan die banden zit de borstriem. De borst riem heeft een railsysteem en die kun je zetten waar je wilt. Met name voor vrouwen erg prettig.
Waterproof
Het mooie aan deze rugzak is dat de grote zak waterproof is. Dat maakt hem voor veel outdoor sporten erg interessant.
Om het goed te testen heb ik de rugzak in bad ondergedompeld, uiteraard eerst vol kleding gestopt. Alles was nog volledig droog.
Je sluit de grote zak via een rolsysteem zoals je bv met een kajak zak doet, en klikt hem dan aan de zijkant vast.
Onderin de rugzak zitten nog 2 watergaatjes voor de overige delen, zodat het water eruit kan als je bv in het water koppie onder bent gegaan.
Waterproof betekent ook zandproof, deze rugzak zorgt dat alle stof uit je spullen blijft.
Overige
Uiteraard heeft de rugzak een fluitje (vaak verplicht materiaal bij AR en trails).
Op de rugzak zitten reflectoren zodat je goed zichtbaar bent in het donker.
De rugzak weegt 700 gram.
Conclusie
Een mooie lichte rugzak die erg lijkt op de XA 20 rugzak.  
Hij zit comfortabel en heeft alles wat je in een rugzak zoekt.
Wat deze echt als pluspunt heeft is de waterproof zak, voor water en stof/zand. Dat maakt de rugzak multifunctioneel wat ik erg handig vind. Zowel te gebruiken bij adventure racen als bij een meerdaagse wandel of hardloop tocht.
Voor degene die de Marathon Des Sables gaat lopen is deze rugzak echt het overwegen waard.
Adviesprijs; 99.95 Euro. Hier te koop voor 89,95 euro.

7 thoughts on “Getest; de XA 25 WP rugzak van Salomon

  1. 5 liter groter dan de XA20, maar wel 250 gram zwaarder dus (voornamelijk vanwege die waterdichte zak gok ik).

  2. Helaas, de rugzak is niet meer verkrijgbaar bij de trailrunshop en uit het assortiment van Salomon.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.